3 december 2008

De Grote Prijs van Nederland 2008 (1)

Jaarlijks wordt de Grote Prijs van Nederland (GPNL) uitgereikt in 4 categorieën: singer/songwriter, hiphop/R&B, pop/rock en dance/producers. Bekende winnaars en deelnemers uit het verleden zijn o.a. Junkie XL, Opgezwolle, Loïs Lane, a balladeer, Charlie Dée, Brainpower, Lucky Fonz III, Leine (net haar 2e album uit; iedereen vindt het prachtig) en Roosbeef (debuteert op Excelsior, volgende week in de winkel).

De 6 finalisten in iedere categorie worden geselecteerd uit een enorm aantal inzendingen. Juryleden uit verschillende hoeken van de muziekindustrie (boekers, managers, muzikanten, medewerkers van clubs, zalen, festivals, platenmaatschappijen en publishers) beluisteren en beoordelen op verzoek van de GPNL alle inzendingen en bekijken de beste live. Uit ervaring weet ik dat dat vaak geen pretje is: er zit veel kaf tussen het koren en het kost enorm veel tijd om alle inzendingen te beoordelen en van enig zinnig commentaar te voorzien.

Dit jaar vindt de finale plaats op zaterdag 13 december a.s. in De Melkweg en Paradiso. De avond zelf en daarmee de 24 deelnemers zijn verzekerd van de nodige aandacht in pers en andere media. Een uitstekend moment dus om van die (eerste?) piek in aandacht voor jouw muziek te profiteren door on-line goed zicht- en vindbaar te zijn! Geef je fans de mogelijkheid MP3's te delen en enthousiast over je muziek te communiceren, met elkaar en anderen, en win zo hopelijk ook wat nieuwe. Wie weet word je wel de winnaar in je categorie: in dat geval is het cruciaal dat je je on-line spullen voor elkaar hebt en de volgende dag snel gevonden wordt.

De GPNL geeft zelf het goede voorbeeld met een snel gemonteerd filmpje waarin de singer/songwriters worden voorgesteld, iets over elkaar vertellen (maakt het op een leuke manier persoonlijk) en dat je kunt doorsturen en delen met iedereen: Maar hoe staan van verschillende GPNL-acts de site, iTunes en diverse communities erbij? De komende dagen doe ik een steekproef uit iedere categorie. We starten vanmiddag met Long Conversations & The Closet Orchestra.

Geen opmerkingen: