5 december 2008

De Grote Prijs van Nederland 2008 (4)

'ns Kijken wat deelnemers in de categorie hiphop/R&B op internet doen. Eerst het korte filmpje dat de GPNL over de 6 finalisten maakte:Ouderwets stukje braggin' 'n' boastin' van de heren MC's. Zo ook door Surya & Robian, die schaamteloos hun eigen naam noemen als in het handzame GPNL-foldertje naar hun favoriete rappers wordt gevraagd. Zouden ze on-line ook zo enthousiast met zichzelf bezig zijn?


We concentreren ons op Surya, want Robian is sowieso onvindbaar on-line. Of mis ik iets, naast koeien & tractors?

Surya's eigen site ziet er OK uit, met links naar veel hiphop-sites, -platforms en -fora. Niet alle links werken helaas. In enkele gevallen heel knullig doordat de adressen verkeerd zijn ingetikt... 

Op zijn site staat een mixtape, die ook te vinden is op ML75. Helaas nergens anders. Jammer, want een mixtape is in hiphop-land een effectief promotiemiddel. Kijk bijvoorbeeld waar Top Notch Dio's mixtape heeft geplaatst. Daarmee bereik je een boel mensen! Kempi heeft zijn naam en faam (meer dan 30.000 Hyvers!) voor een belangrijk deel te danken aan (beruchte) mixtapes. Valt je op dat een deel daarvan simpelweg is geüpload als YouTube-clip zonder bewegend beeld? Erwin legde al eerder uit waarom dat slim is.

Op de wel zeer magere MySpace van Surya staat slechts 1 track en een weinig relevant YouTube-filmpje. Jammer, al is MySpace voor hip hop misschien minder belangrijk. Hyves des te meer en die van Surya heeft ruim 370 leden. Her en der op Hyves zwerven zo'n 18 tracks, maar geen daarvan staat op Surya's eigen Hyve. Zonde. Wel een low-budget YouTube-clip.

Op YouTube 9 hits en nog 'ns 4 op zijn eigen kanaal. Redelijk wat hits en artikelen op State en HIPHOPINJESMOEL, geen op One Four One. Geen tracks op iTunes, geen Bandcamp en onvindbaar op Facebook (of ben jij deze spierbundel, Surya? :-) Geen downloads, maar wel 2 in slecht Engels geschreven zinnetjes op Last.fm. Dat kun je moeilijk een bio noemen. Ogenschijnlijk wel veel luisteraars (bijna 2.500 plays door zo'n 350 luisteraars), maar wie goed kijkt ziet dat er ook een Engelse drum 'n' bass-artiest met dezelfde naam bestaat. Die scoort de meeste hits. Idee: eerdergenoemde mixtape uploaden bij Last.fm?

Onder de lezers van dit blog zijn er vast die meer thuis zijn in de scene. De kans is groot dat ik belangrijke platforms en communities mis. Post ze in de reacties, hiphop-liefhebbers! Voorlopig is mijn conclusie dat Surya en Robian hun tijd tot 13 december nuttig besteden met een paar uurtjes typen, verbeteren en uploaden.

Volgende week Sheriff of Hong Kong en 1 of 2 finalisten uit de categorie dance/producers.

Geen opmerkingen: