12 februari 2009

Voorprogramma's scoor je zó! (4)

"Het mooiste is als een avond muzikaal 'klopt'", aldus Joey Ruchtie. "Dat de support act een meerwaarde is. Goede voorbeelden zijn de recente optredens in WATT van Elbow met Laura Marling en Franz Ferdinand die De Kift voorstelden." Als hij zelf de support act kan boeken geeft Joey, net als Johan van Tivoli, de voorkeur aan een lokale of regionale band. Maar dat is niet zo vaak: "70-80% van de buitenlandse bands neemt een eigen voorprogramma mee. Bij de rest moet je vaak het management om toestemming vragen voor een lokale support. In Rotown hebben we sowieso nooit voorprogramma's: de ruimte is daarvoor te beperkt, productioneel en financieel kunnen we het niet aan en de meerwaarde vind ik daar te beperkt."

Voor een voorprogramma in Rotown hoef je Joey dus niet te mailen. Voor WATT mag dat wel: "Met ruimte voor grotere acts en 1.300 bezoekers ben je meer tijd kwijt aan wachten bij de garderobe en ombouwen van het podium. Door een voorprogramma breiden we de programmering wat uit en spreiden hopelijk ook de drukte bij de deur een beetje. Bezoekers missen liever de support act dan het eerste kwartier van de hoofdact, zo is het nu eenmaal." Andere nuttige tips? Joey: "Ik ontvang zo'n 10 tot 12 verzoeken om voorprogramma's per dag. In vakanties hebben bandleden merkbaar meer tijd en mailen me vaker. De stapel waarop je mail belandt is dan dus groter..." Nog een goedbedoelde waarschuwing tot slot: "Pas je altijd aan de productie van een avond aan. Een zaal of programmeur mag nooit meer zorgen om jouw band hebben dan om de hoofdact! Heb je een soundcheck afgesproken, maar gaat die onverhoopt niet door? Heel vervelend, maar maak er geen halszaak van. De avond draait (nog) niet om jou. Drammen en zeiken werkt averechts."

Dank voor jullie bijdragen en adviezen, Joey en Johan! Morgen vertelt Marinus wat a balladeer aan een indrukwekkende rij voorprogramma's heeft gehad en Maurits hoe GEM met hun debuutoptreden hoofdact The Libertines van het Melkweg-podium speelden.

Geen opmerkingen: