22 maart 2010

De Hollandse Nieuwe is er weer!

Vanaf vandaag staat de vijfde Hollandse Nieuwe op de Luisterpaal. Met 20 nieuwe tracks komt het totaal aantal bands van alle compilaties nu op 99. EHPO juicht de extra aandacht van VPRO's 3VOOR12 voor jonge Nederlandse bands, muzikanten en producers van harte toe en was benieuwd wat de beweegredenen waren om hiermee te starten. Samensteller Erik Zwennes vertelt:

"Bij 3VOOR12 wilden we iets nieuws met het concept Hollandse Nieuwe. Jarenlang kozen we wekelijks een band die met een belletje en een standaard artikel werd afgedaan. Het werkte voor sommigen, maar er zat meer in. Sinds januari van dit jaar kiest 3VOOR12 maandelijks een act om achter te staan: de zogenaamde 'Selecteert...' Na The Mad Trist en Go Back To The Zoo zijn dat in maart Önder & FS Green. Maar aan de basis van 3VOOR12 staan net zo goed bands, artiesten en acts die nog geen album op de plank hebben liggen, die nog niet worden geboekt en die nog een fatsoenlijke introductie kunnen gebruiken. 3VOOR12-producer Stephan "Mr. Luisterpaal" Van Peursem kwam met het idee om de Luisterpaal te gebruiken om deze bands direct een publiek te geven." Een absolute buitenkans voor iedere Nederlandse muzikant, want 3VOOR12's Luisterpaal is het populairste en bestbezochte onderdeel van de site.

Sinds november 2009 staat er elke maand rond de 20e een verse Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal. Zwennes licht de samenstelling toe: "Ik doe dat met input van de 3VOOR12-redactie, de verenigde Twitterazzi, bands, indielabels, offline en online. De criteria? Die zitten in mijn hoofd, omdat je volgens mij niet te strikt moet zijn in de selectie, en omdat de compilatie uit enthousiasme en luisterplezier moet ontstaan. Heeft een act een bepaalde bekendheid in het genre, maar kent niemand het daarbuiten: dan is het een ideale kandidaat. Is het ingestuurde EP'tje een half jaar oud en hebben maar enkele mensen deze op MySpace gehoord: waarom niet? Ook kiezen we niet altijd de 'single' omdat een ander nummer wellicht een beter nummer is of een betere introductie vormt voor een breder/ander publiek.

Voor de laatste edities kwamen er diverse exclusieve tracks binnen, vooral van beatmakers die graag eens buiten het hiphopwereldje treden. Soms benader ik een act, omdat ik vind dat die artiest op de compilatie móet. Steeds meer bands weten de Hollandse Nieuwe te vinden om de lancering van een debuutplaat of nieuw project momentum te geven. Middels een track op de compilatie en maandelijks een begeleidend artikel op de site, introduceren we de artiest waarvan enkele dagen of weken erna de volledige plaat op de Luisterpaal te horen is. Op die manier valt zo'n plaat minder snel weg tussen de grote releases. Enkele artiesten op de compilatie van die maand bellen we voor een introductieartikel op 3VOOR12. Zo langzaamaan kunnen we artiesten van de eerste compilaties eens bellen voor een update. Ik hoor dat er al interesse van labels en diverse boekingen uit voort vloeien. Daar gaat het natuurlijk om, naast het laten horen hoeveel goede muziek er uit Nederland komt. Een statementje doen? We zijn België al lang voorbij hoor!

Door veel vraag naar de oude compilaties speel ik met het idee voor een permanente Hollandse Nieuwe Luisterpaal en zou ik na 12 edities of tegen het einde van het jaar iets met de populairste/beste tracks willen doen. Maar dit is allemaal nog niet concreet. Eerst maar eens zien of er in de zomerperiode ook zoveel toffe demo's en links binnen komen. Wel hebben we nu goed contact met de Popronde die bij het benaderen van bands de diverse compilaties hebben meegenomen. Bands die deze zomer enorm veel boekingen hebben staan, stonden eerder op een Hollandse Nieuwe compilatie:
Shaking Godspeed, Önder & FS Green, All Missing Pieces en Hef. Een flink aantal acts komt dit jaar met het debuutalbum (Fresku, Lola Kite, Avant La Lettre, Dret & Krulle, The Routines, Joe Kickass, Eins, Zwei Orchestra, I Am Oak en Gers Pardoel). Deze komen dan weer op de Luisterpaal, we zullen er een aantal spreken voor een artikel op 3VOOR12 en de cirkel is rond.

Ik ben wederom erg blij met deze vijfde compilatie. Er staat een nummer op dat zo een hit op 3FM kan worden (Audio Adam), een eerste inzending van Aruba (Datapanik), primeurs (Kapabel en Broeky D., Bird On The Wire, Dead Homies) en een te gekke exclusive van producers Rare Villains. Tegen het einde van de compilatie staan wat zwaardere gitaarnummers die op het eerste gehoor misschien niet direct opvallen; eigenlijk zijn het typische albumtracks van bands die geen single nodig hebben. Na een aantal keer luisteren zal het kwartje vallen. Het dwarse en klassieke Forsophie verdient enkele mooie boekingen in voorprogramma's en wellicht op een festival als Incubate. Mijn persoonlijke ontdekking is Nikoo, het nieuwe project van Joep van Son (The Sugarettes, The Very Sexuals), een track van de debuut-EP die dit najaar een opvolger krijgt."


Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO's 3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA in Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe. Lees hier de artikelen en achtergronden van tracks en artiesten op de vorige vier compilaties.

4 opmerkingen:

Steven zei

Huh, een fysieke CD opsturen naar een postadres? Wat is dat voor web1.0 aanpak? Het lijkt wel 1998 ;-)

Maar hulde voor het initiatief hoor, ik ga hem zeker even luisteren deze week.

Derek zei

Jammer dat HN TAA van Monstertux niet de moeite vond. Nu maar ff luisteren.

Unknown zei

@Steven Fysieke cd heeft voor veel mensen nog een meerwaarde. Ook om het als zodanig bij een medium te droppen. Mailen kan ook en men weet mij op twitter goed te vinden :-)

Stephan zei

Monstertux hele album heeft al op de luisterpaal gestaan voordat de nieuwe Hollandse Nieuwe opzet er was