24 maart 2010

Navarone doet het zo

Op 15 januari jl. speelde Navarone op Altersonic in Groningen. De grote concurrentie van het officiële en goed gepromote Eurosonic/Noorderslag-programma bracht het gevaar met zich mee dat de band voor een lege zaal zou spelen. Beetje lullig als die belangrijke boeker of platenbons dan juist binnenwandelt... De oplossing lag voor de hand: fans meenemen. Hoe Navarone dat regelde en welke positieve resultaten dat had vertelt bassist Bram:

"Onze band heeft geen echte thuisbasis, maar Nijmegen voelt het meest als ons warme bad. Daar zitten de meeste fans in ieder geval. Eind vorig jaar hadden we een tijdje geen optredens gedaan, omdat we aan het schrijven waren (en zijn) voor ons debuutalbum. We besloten om café Dollars in Nijmegen te benaderen voor 2 try-outs, redelijk snel achter elkaar [verstandig: start lokaal, waar je fans zitten]. We wilden onze nieuwe nummers laten horen en mensen konden zich inschrijven voor de busreis naar Groningen. Deze optredens hebben we alleen via Hyves en Twitter kenbaar gemaakt aan onze fans. Mooie lakmoesproef voor de effectiviteit van die bejubelde 'social networks'...

Lang leve de social networks, want het stond beide keren helemaal vol! Er was veel animo voor de busreis en al snel was duidelijk dat het krap zou worden in de bus. Op de dag zelf waren er nog wat afzeggingen, maar ook weer nieuwe mensen die bij de bus stonden en hoopten nog mee te kunnen. Uiteindelijk paste iedereen in de bus (precies 50 man) en kon de reis beginnen. We hadden voor iedereen een Navarone-overlevingspakket gemaakt: 2 broodjes, wat snoep, bier/fris, oordoppen (liefkoos de oren van je fans) en dat alles in een kartonnen tasje met een rood veertje (ons logo) als aandenken. De mensen die met de bus mee zijn gereisd staan op de O.L.F. (onze lievelingsfans)-lijst. Dat houdt in dat wanneer we weer een busreis organiseren, zij een week voor de officiële mailing bericht krijgen en zich al in kunnen schrijven. Iedereen die met de volgende busreizen meegaat, komt ook op deze lijst. Zo krijgen we een goed overzicht van de 'harde kern' fans." Én je beloont je trouwste fans, heel belangrijk! Bovendien kost het meer tijd en moeite om zelf nieuwe fans te vinden en te overtuigen dan je bestaande fanschare enthousiast te houden en nieuwe fans mee te laten brengen. Je hebt immers meer fans dan bandleden. Tot slot is het geloofwaardiger om van anderen te horen hoe goed Navarone is dan het zelf te roepen.

Bram somt nog een aantal positieve resultaten van Navarone's actie op: "Naast dat deze busreis voor ons de perfecte manier is geweest om niet voor een lege zaal te staan, heeft ons 'schoolreisje' voor een enorm persoonlijke binding gezorgd tussen ons en 50 van onze fans. Ook onderling konden de fans het erg goed met elkaar vinden; er heerste een echt groepsgevoel. Maar naast deze fijne hippietaferelen heeft het ook nog een zakelijke meerwaarde. Dat 50 mensen bereid zijn om vanuit Nijmegen naar Groningen te reizen, lijkt me een leuk feitje voor programmeurs bijvoorbeeld." Goed gezien.Afgelopen weekend heeft Nararone bekend gemaakt dat er weer een bus gaat rijden, ditmaal vanuit Nijmegen naar Dordrecht (Bibelot): "Naast de OLF-lijst, gebruiken we onze Hyves en Twitter om dit onder de aandacht te brengen. Ook zullen we een poster ophangen in café Dollars, waar mensen zich ook in kunnen schrijven. Kijken of we ditmaal de dubbeldekker halen..."

Mooi verhaal, Bram. Kleine maar hele fijne actie, met veel positieve spin-off. Houd ons op de hoogte van jullie acties als het debuutalbum af is.

6 opmerkingen:

Bram (Navarone) zei

Tof dat je ons stukje wilde plaatsen Niels! Iedereen die tips en/of opmerkingen heeft: graag :-)

Niek zei

erg leuk idee! Vooral ook die overlevingspaketjes mee geven is erg goed denk ik voor je fanbinding.

Misschien stomme vraag, betalen de mensen die met de busreis meegaan? want anders is het best een duur grapje lijkt me. Oftewel, hoe regel je zoiets financieel? (ook die tasjes, want ook dat kost bij 50 man een lieve duit, als je dat elk optreden doet is het geld snel op)

Bram (Navarone) zei

Dank je wel voor de reactie.
Het is inderdaad niet kostenloos voor de reizigers. Zo'n reis kost 15 pp. 45 man (50 minus 5 bandleden) x 15 euro = 675 euro. De bus kostte 575 en die overlevingspaketjes ongeveer 3 euro per stuk. Dan lopen we iets verlies, maar dat was het waard :)

Niek zei

Dan is het nog te overzien ;)

Niek zei

overigens, als je echt eens een bijzondere busreis wilt, ik weet niet of je het ooit al gezien hebt, bus met compleet PAsysteem, rook en lasershow, god mag weten hoeveel beeldschermen... kost wat, maar als je dan toch een clip hebt kun je daar wel erg gave dingen mee doen. www.vipbus.nl (en dan ff zoeken naar de filmpjes). Laatst toevallig voorbij zien komen, was wel onder de indruk.

Bram (Navarone) zei

Ik betwijfel of het wat voor ons is, maar lachen is het zeker!