2 maart 2010

Perfect Bowie 80's & 90's (door Lode Broekman, @lbroekman)

Lode Broekman maakte eerder Perfect Bowie 60's & 70's en beloofde toen ook een Perfect van Bowie's tweede (soms wat moeilijk te begrijpen) muzikale leven in de jaren '80 en '90. Lode hield woord en schreef er uitgebreid over onder het artwork. Enjoy!

HIER voor Mac & PC.

"De muzikale jaren ’80 en ’90 van David Bowie staan in schril contrast met de jaren ’60 en ’70 die eerder in Perfect Bowie aan bod kwamen. De jaren ’80 betekenden commerciële successen als Let’s Dance (waar echte Bowie-fans liever niet meer aan herinnerd worden), vage uitstapjes die achteraf beter klinken dan toendertijd (Tin Machine), opvallende samenwerkingen (Queen, Pat Metheny, Tina Turner) en cultfilms (Absolute Beginners, Labyrinth). Midden jaren ’90 komt het album 1.Outside uit, een hernieuwde samenwerking met Brian Eno, met wie Bowie eerder de Berlijn Trilogie opnam (Low-Heroes-Lodger), daarna volgen nog Earthling en Hours, inclusief bijbehorende tournees. Tijdens die reeks optredens worden diverse nummers tot grote vreugde van de fans van het eerste uur in een nieuw (beter) jasje gegoten. Perfect Bowie 2 bestaat uit nummers uit de periode 1981-1999, waarbij in een aantal gevallen bewust een live versie is gekozen:

1. Under Pressure
Oorspronkelijk opgenomen met Queen in 1981. Bij de Freddy Mercury Tribute zong Bowie het duet samen met Annie Lennox. Kippenvel. Na 1995 is het nummer steevast in de liveset opgenomen geweest, waarbij bassist Gail Ann Dorsey de partij van Freddie Mercury zingt.

2. Baal’s Hymn
Bowie is een liefhebber van Bertold Brecht en Kurt Weil. In 1982 zond de BBC ‘Baal’ uit, vijf nummers, Engelstalig. Dit is het openingsnummer.

3. China Girl
OK, de samenwerking met Nile Rodgers leverde Let’s Dance op. Iggy Pop stond echter aan de basis van China Girl. Deze akoestische versie is opgenomen bij een benefietconcert, georganiseerd door Neil Young voor de Bridge School. Aanwezige fans hadden moeite om tijdens de intro’s de nummers te herkennen, diverse nummers waren volledig veranderd. Ten goede. Zo ook China Girl.

4. Loving The Alien
Na Let’s Dance was het album Tonight een artistieke ramp. Blue Jean, Tonight en Loving The Alien werden op single uitgebracht, met redelijk commercieel succes. Tijdens de 2003 Reality Tour werd dit laatste nummer op onnavolgbare wijze vertolkt.

5. Op de soundtrack van
The Falcon And The Snowman (1985) staat This is Not America, uitgevoerd samen met de Pat Metheny Group. Commercieel succesvol, maar geen nummer waar de fans voor warm liepen. Tijdens een optreden voor de BBC werd het nummer afgestoft en tot groot enthousiasme van het aanwezige publiek met bezieling gespeeld.

6. De enige goede bijkomstigheid van het album Never Let Me Down (1987) was dat er een wereldtoernee op volgde, de Glass Spider Tour. Jaren later (2008) bracht Mail On Sunday een gratis CD uit, iSelect, met een compilatie door Bowie zelf geselecteerd. Hierop staat deze remix van
Time Will Crawl.

7. Het Tin Machine project leverde begin jaren ‘90 drie albums op en de samenwerking met gitarist Reeves Gabrels. Verder een klein aantal pareltjes, die jaren later veel beter klonken. Zo ook
Shopping For Girls, opgenomen bij een BBC special ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Bowie.

8. Vage Films. Labyrinth leverde naast Undergound ook
Within You op.

9.
Pallas Athena staat op Black Tie, White Noise (1993), een voorzichtige rentree. Tijdens de 1997 Tour maakte het nummer deel uit van een drum 'n' bass set waarmee de shows begonnen. Deze opname stamt uit Paradiso.

10. Buddha Of Suburbia is afkomstig van de gelijknamige soundtrack van de vierdelige BBC serie uit 1993. Een album wat te weinig aandacht heeft gekregen.

11. The Motel
Het openingsnummer van 1.Outside. Geweldig album, moeilijke keuze welk nummer op Perfect Bowie 2 mag staan.

12.
I Can’t Read is ook een Tin Machine nummer, wat in de tweede helft van de jaren ’90 diverse malen werd opgevoerd en ook als single werd uitgebracht in 1998.

13. Bowie is altijd geïnteresseerd geweest in het Boeddhisme. Hij speelde op een aantal benefietconcerten voor Tibet en op Earthling verscheen
Seven Years In Tibet, zonder ook maar enige relatie te hebben met de film waarin Brad Pitt de hoofdrol vertolkte. Het nummer is ook in het Mandarijn uitgebracht en verkocht goed in Hong Kong,

14. Tijdens de Late Night With Conan O’Brien speelde Bowie
Dead Man Walking.

15. Het laatste album van de jaren ’90 was Hours. Het openingsnummer daarvan is
Thursday Child.

16. De jaren ’90 worden met een knal afgesloten tijdens een optreden met Placebo op de Brit Awards 1999."

2 opmerkingen:

Dappere Bas zei

Mis alleen nog 1 nummertje.
Dat is de samenwerking met Trent Reznor (NIN) wat resulteerde in I'm Afraid of Americans.
Waarmee Bowie weer eens aantoonde op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen in de popmuziek.
http://www.youtube.com/watch?v=PA5mXSsbPKE

Lode Broekman zei

Dank je Bas. Tijdens de Outside Tour speelde NIN in het voorprogramma van het Amerikaanse gedeelte. Aan het einde van het NIN gedeelte speelden Bowie en Reznor 4,5 nummers samen, waaronder Hurt en Reptile van NIN. Geweldig. Idee voor een Perfect Bowie 3: samenwerkingen met andere artiesten en covers.
En oh ja, je wilt niet weten wat ik allemaal nog had willen toevoegen aan de tracklist :)