10 maart 2010

Noblesse doet het zo

Overmorgen lanceert het Haagse Noblesse tweede album We Are Not Humanity met een speciale show in De Melkweg. Gordon Raphael, bekend van zijn werk voor The Strokes' legendarische debuut en de opvolger, zat achter de knoppen. Hoe Noblesse hem strikte en wat het idee is achter hun speciale show komende vrijdag vertelt Tarick van Futurism Management (foei, Tarick: zondigen tegen MySpace regel #1!):""We Are Not Humanity" is een totaalconcept: een album plus live show waarin Noblesse optreedt met 5 professionele dansers, elementen van theater en video. De choreografie is gemaakt door onze zanger en gitarist Amos, die danser is geweest bij het Nederlands Dans Theater en al vele shows heeft gecreëerd. Album en show zijn naast elkaar tot stand gekomen, waarbij de invloeden over en weer sprongen en we ruim de tijd hebben genomen om aan het concept te sleutelen. Een mooi voorbeeld is de try-out show die we deden met dansers op het Today’s Art festival in 2007: we realiseerden ons toen dat bepaalde songs niet werkten met de dans, terwijl we ook andere mogelijkheden zagen (bijvoorbeeld het album de sfeer van een soundtrack meegeven).

We wilden graag met een producer in zee met een unieke stijl en manier van werken. Niet altijd 'by the book'. Daarvoor keken we simpelweg op de achterkant van verschillende CD’s. Eén persoon stak er met kop en schouders bovenuit: Gordon Raphael. Wij klinken totaal niet als The Strokes, maar het valt niet te ontkennen dat een unieke visie ten grondslag lag aan die eerste 2 albums. Het geluid was erg origineel voor die tijd. Gordon werkt, ondanks zijn succes, nog steeds graag met kleine indie-bands, vooral in Europa (hij woont in Berlijn). We stuurden Gordon via zijn MySpace een berichtje; hij reageerde direct positief. Na een paar late night Skype-gesprekken, waar we ook een paar liedjes voor hem speelden, werden we het snel eens over de details en besloten samen te werken."

Zo zie je maar: ook in de muziekindustrie hebben brutalen de halve wereld.

Tarick vervolgt: "Gordon is een nieuwsgierige man die erg van kunst houdt: naast het produceren is hij zelf muzikant en schildert graag. Hij wilde graag de energie voelen van ons optreden met de dansers alvorens we gingen opnemen. We besloten de opnames direct na onze shows op het Cadance festival te plannen. Gordon zag beide shows en startte de volgende dag. Hij bracht zijn eigen mobiele opname-apparatuur mee en we namen op in onze eigen studio in Den Haag. Samenwerken met hem was fascinerend: hij is niet een producer die je vertelt wat je moet doen, maar daagt je uit om te doen wat jíj wilt en laat je zo boven jezelf uitstijgen. Daarnaast is hij een geweldige zangcoach. Je snapt onmiddellijk waarom fantastische zangeressen als Regina Spektor en Skin met hem hebben gewerkt."

Noblesse nam ruim de tijd om het album te mixen, zodat het een goede weerslag zou zijn van het geluid en de energie van de show:
"De mix is gedaan in Tel-Aviv door de broer van Amos, Yoav, die professioneel sound engineer is en vanaf het begin het geluid heeft verzorgd bij de
We Are Not Humanity-shows. In de tussentijd hebben we een preview EP uitgebracht, waarvan we 2.000 exemplaren gratis weggaven bij shows en nog vele duizenden downloads via Bandcamp en torrents. Toen er een uitnodiging kwam van de Melkweg om een complete show te doen in The Max zagen wij dat als de juiste tijd en plaats om We Are Not Humanity uit te brengen: onder Creative Commons-licentie, via Recordunion.com en Bandcamp. Minimale prijs: €2 voor de gehele CD of €0,25 per track. Door mensen min of meer zelf te laten bepalen hoeveel ze voor onze muziek willen betalen hopen we de muziekindustrie for the better te veranderen."

Mooi streven, Tarick. Hoop ik m'n steentje ook aan bij te dragen met dit blog en de wijze waarop we Kyteman vorig jaar hebben aangepakt. Dank voor je verhaal. Nieuwsgierig geworden naar Noblesse' muziek & dans? De eerste die zijn naam + e-mail achterlaat in de reacties wint 2 kaarten voor de show in De Melkweg komende vrijdag, de tweede een gratis download van het album. Haast U!

Veel succes overmorgen, Amos, Gideon, Shahar en Tarick! Noblesse vind je op Hyves, Twitter, MySpace, Bandcamp en Facebook.

3 opmerkingen:

fridolijn zei

joehoe eertst!! fridolijn van poll fridolijn@jazzberry.nl

leuk & inspirirend verhaal!

casper zei

En voor mij de dL, leuk

cdeweerd@bluewin.ch

Unknown zei

Fridolijn & Casper: gefeliciteerd! Jullie worden gemaild door Tarick.