8 januari 2010

Wilde ideeën & nieuwe muziek (47)

  • De eerste Wilde Ideeën van 2010 start met een terugblik op 2009: How much did the Pitchfork albums of the year 2009 sell? Amerikaanse verkoopcijfers, bij vlagen onthullend en verbijsterend. Dit verkocht Plato in Utrecht het meest in 2009 en dit is de Top 40 bestsellers van alle Plato-winkels + Concerto samen:
  • Op de valreep van 2009 is BUMA/STEMRA eruit met YouTube. De YouTube-tax dus ook definitief van de baan. Gelukkig maar.
  • Gen-Y Rock Stars, blog over muziek en marketing (tip van Marcel): "using technology for music marketing and promotion".
  • Band In A Barn zoekt producers en engineers voor de geplande sessie volgende maand: €400 voor 8 dagen volledig verzorgd schrijven en opnemen. Dat is een schijntje voor een muzikaal weekje op kamp!
  • Bril-f***ing-jant clipconcept voor de nieuwe C-Mon & Kypski-single! Maar goed, diezelfde heren maakten eerder deze knaller:

4 opmerkingen:

Unknown zei

Tof overzicht met weer veel te veel info om in te duiken. Thanks!

Marjolein zei

Ik kijk elke keer uit naar je wilde ideeën! En meestal is het te veel om allemaal te checken. Poeh hé!

Ruud zei

Je stapt snel over de nummer 1 verkoop van 2009 bij Plato heen (want je zegt dat het over de sales van heel 2009 gaat en niet de laatste week). Ik snap je voorliefde voor nummer 2, maar Into The Wild op 1?
Hoezo? Een CD uit 2007 (!). Nooit een echte cashmaker geweest, voor zover ik me herinner ook niet een CD die hoog in de 'expert' lijstjes stond. Wat voor een verhaal zit hier achter? Waar komt dit vandaan? Welke netwerken hebben dit opgepikt, waar is dit gaan rollen. Geavanceerde underground marketing?. De huidge PJ single wordt enorm opgepikt, is wel in deze stijl maar is van december. Om in die paar weken alle sales op zijn kop te zetten lijkt me ook wat veel van het goede.

Unknown zei

Denk dat hier een heel simpele verklaring voor is, Ruud: prijs is nog altijd het machtigste verkoop- en marketingwapen. Eddie's album is een slowburner waarvan de kwaliteit zich langzaam maar heel gestaag heeft rondverteld. Als je dan steeds slim wat met de prijs doet blijf je met deze artiest en deze titel heel lang heel veel doorverkopen bij juist deze winkels. Zie ook: Amy Winehouse, maar dan met nog meer winkels (ook Media Markt, Free Record Shop etc.) en nog veel meer (door-)verkopen. Over geheel Nederland en alle ketens gemeten is Adele's "19" het bestverkochte album in 2009. Die plaat stamt uit 2008... De traagheid van de massa is legendarisch, geloof me! Daar vergis ik me ook nog vaak in.