22 januari 2010

Wilde ideeën & nieuwe muziek (49)

Lekker veel filmpjes kijken deze week!
  • Eerst even glimlachen met "Bohemian Rhapsody" (via Marinus):
  • Dan de lap tekst van deze week, van de hand van Steve Albini. Niet per se verplichte kost vanwege de vele tips en leermomenten, wél waar, pijnlijk en grappig tegelijk: Steve rekent voor wat er gebeurt als je een major platendeal tekent (via Roald).
  • Of dit: je bent OK Go, scoort een gi-gan-ti-sche YouTube-hit op lopende banden (ik link er niet eens meer naar), schrijft een nieuw album ('het beste tot nu toe', naar eigen zeggen) en bent aan je stand verplicht om een wereldclip op te nemen. Aldus geschiedde. Maar je hebt getekend bij EMI en beleid is tegenwoordig dat embedden via YouTube niet mag. Het belang van de artiest (aandacht) staat hier haaks op dat van hun platenmaatschappij (een grijpstuiver per YouTube-play). Prutsers! Gelukkig schrijft 1 van de bandleden een beresterke open brief die de situatie precies uitlegt en laat zien hoe het werkt. Must-read! En lang leve Vimeo:
  • En denk je dat het alleen in het buitenland zo werkt? Nee hoor, de jongens van Destine brengen volgende week hun debuutalbum uit en zijn ook de lul met hun nieuwe single op YouTube. Lekker dan.
  • Toffe mix op Waves at Night. De tracklisting maakt heel nieuwsgierig hoe dit klinkt en aan elkaar geplakt is! Op Bar Weinig: nieuwe Nathan Fake-mix.
  • Je muziek 2 minuten op Kink FM? Zo geregeld!
  • Minder leuk Kink-nieuws: directeur én superliefhebber Arjen Grolleman plotseling overleden. Heel verdrietig.
  • Ook jammer: zanger verlaat Textures.
  • Na het legendarische Grey Album onmoeten The Beatles nu The Wu-Tang Clan (via Rob):
  • Tom Silverman, oprichter van het legendarische Tommy Boy, geïnterviewd, o.a. over de toekomst van de muziekindustrie en band coaching: deel 1, 2 en 3 (via Mars). Tommy is nog van de oude stempel, goochelt wat met cijfers en laat zich voorstaan op zijn ervaring en CV, maar Tunecore dient hem van repliek. Lezen.
  • Nog even over die Popprijs: schrijver Ivo Victoria zat zaterdagavond met mij aan tafel en rook onraad. Dat schreef hij nog diezelfde avond verdomde grappig op. Haha!
  • Persoonlijk heb ik echt het gevoel dat tijdens de panels op Noorderslag vooruitgang is geboekt in verschillende terugkerende discussies met en over BUMA/STEMRA. Die club lijkt te gaan beseffen dat er iets moet veranderen. Om te beginnen komt er een nieuwe directievoorzitter, maar ook heeft EHPO ze met een Lakemannetje een mooie belofte voor de volgende editie van Eurosonic/Noorderslag laten doen. Ben benieuwd!
  • Even daarvoor deed ik na afloop van (het erg zinvolle en drukke!) Unconvention Groningen een interviewtje. Ik heb het zelf niet gekeken; niks irritanters dan jezelf zien of horen spreken:

4 opmerkingen:

Joris zei

dat van dat niet kunnen embedden is stom maar nóg stommer vind ik geografische restricties. hier in duitsland kan ik die ok go clip op youtube - op de site zelf - dus niet zien. not available in your country.
(gebeurt me trouwens ook met het youtube kanaal van krause die wonderbaarlijk genoeg *wel* de interactive award won voor europese band/act die zo leuk met internet bezig is. dikke vette fail wat mij betreft)

Unknown zei

"de digitale muziekmarkt groeit fors" maar ik zie 27% van de totale opbrengst staan, dat was vorig jaar geloof ik 24%. Wel een groei (jee!), maar niet echt fors te noemen.

Wel een beetje suf dat zo'n stukje dan niet de cijfers met die van vorig jaar vergelijkt. Dat deden ze laatst in de NRC ook fout met een stukje over de opbrengsten van de Nederlandse muzikanten/industrie.

Lykle zei

Krause is ook getekend door Sony en maakt dus hetzelfde mee als Destine en OK Go. Daar maakte ze zich eind vorig jaar ook al erg druk over: http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42788100

Unknown zei

@digitale muziekmarkt groeit fors:

Wel een beetje jammer dat ze om meer maatregelen tegen piraterij vragen. Je zou zeggen dat ze doorhebben dat ze die niet nodig hebben door zelf beter te worden.

Ik zou als ik dan toch iets aan wetgeving ging eisen van overheden, vragen om een Europese regeling voor het digitale aanbod, dat maakt het makkelijker om digitale diensten op te zetten (en laten we wel zijn, dat is een van de grote struikelblokken).