10 december 2012

Mijn album Top 10 van 2012

Goed jaar hoor. Niet 1 of 2 albums die met kop en schouders boven de rest uitstaken, meer een jaar waarin ik met gemak 12-14 albums vond die weliswaar niet van begin tot eind perfect zijn, maar die ik vaak en met veel plezier opzet.

Onderstaande eindlijst kan ik door elkaar husselen en zonder al teveel problemen in willekeurige volgorde herplaatsen – levert net zo goed mijn Album Top 10 van 2012 op. Zeker omdat ik weinig anders met meer plezier draaide dan losse tracks in de met smaak samengestelde Indie R&B playlist van Atze, Perfect Fuzzbox van Johan, Nicolaas Jaar's Essential Mix of de tourbus-tape van Anne Soldaat. Ultieme shuffles. Daarna kwamen onderstaande 10 albums, waarbij ik niet kon kiezen tussen The Many Colored Beast of 10Ben Folds maar ook Allah-Las jammerlijk sneuvelden. 10 X 2 Tracks vind je in deze Spotify-playlist 2012.
  1. Dry The River - Shallow Bed
  2. Was dit Dé Plaat van het Jaar? Neuh, maar iedere kant van deze 2LP zette ik keer op keer op en bevatte minimaal 1 briljante track: Animal Skins op Kant A, History Book op de B-kant, Bible Belt op C en het prachtig exploderende Lion's Den op de laatste zijde.
    Favoriete tracks: History Book, Lion's Den, Animal Skins, New Ceremony, Bible Belt.



  3. Chromatics - Kill For Love
  4. Het verhaal is zo langzamerhand bekend: Kill For Love is het album dat overbleef na die magnifieke soundtrack van Drive. Met ook dat geweldige geluid, ergens tussen shoegaze, pop, 80's electro en indie, die mooie sfeer en een paar, uh, killer tracks.
    Favoriete tracks: Lady, Into The Black, Birds of Paradise, Kill for Love, These Streets Will Never Look The Same, The Page.



  5. Jake Bugg - s/t
  6. Vaker gedaan, en vast ook beter: jongen-met-gitaar-en-een-goeie-strot. Maar met bijna 14 klappers en 0 duds is dat nog net zo onweerstaanbaar in 2012.
    Favoriete tracks: Broken, Note to Self, Lightning Bolt, Trouble Town, Two Fingers, Someone Told Me, Taste It, Seen It All.



  7. Bertolf - s/t
  8. Z'n voorlopig (?) laatste solo-album ('Ik ben liever Noel dan Liam'), maar naar eigen zeggen ook de plaat die hij trots omhoog houdt in het bejaardentehuis: 'Dit was 'em, kids.' Missie geslaagd.
    Favoriete tracks: Mary, Burning Bushes, Credo, I Know It Will Pass, Ghost.



  9. DIIV - Oshin
  10. Wie riep daar shoegaze? Eén van de hoogtepunten op de laatste LEGUESSWHO, live een kruising tussen My Bloody Valentine, de vroege Ride en Dinosaur Jr. Harde maar prachtige gitaarmelodieën, op elkaar gestapeld tot een overdonderende maar nooit lompe geluidsmuur. Op plaat nog subtieler.
    Favoriete tracks: Air Conditioning, Past Lives, Human, Wait, Doused.



  11. Tame Impala - Lonerism
  12. Muziek om paddestoelen bij te eten, gemaakt door iemand die continu paddestoelen eet, maar uitstekend is te genieten zonder paddestoelen. Razendknappe psychedelische maar glasheldere productie, geheel in lijn met de titel ingespeeld door 1 man. Dan móet je wel paddestoelen eten.
    Favoriete tracks: Feels Like We Only Go Backwards, Elephant, Mind Mischief, Music To Walk Home By, Keep On Lying.



  13. Japandroids - Celebration Rock
  14. Weinig lekkerder dan arm, pink en wijsvinger omhoog en meebrullen met takkeherrie. Takkeherrie ja, maar zonder Het Liedje uit het oog te verliezen. Twee man, acht keer raak. Rawk! \m/
    Favoriete tracks: Fire's Highway, Younger Us, The Nights of Wine and Roses.



  15. John Talabot - ƒin
  16. Op het laatste moment deze Top 10 binnen geslopen, omdat een goede dansplaat nog ontbrak, maar vooral omdat Sander, Henno en Nuno me er net op tijd op wezen. Sterke songs en producties, die hier en daar smaakvol knipogen naar het beste uit de jaren '90 en soms zelfs 10 jaar eerder, zonder gedateerd te klinken.
    Favoriete tracks: When The Past Was Present, Last Land, Depak Ine.



  17. Bill Fay - Life Is People
  18. Singer/songwriter, cultheld en kluizenaar (vanwaar die titel?!) neemt na tientallen jaren nieuw album op. Hup, voltreffer!
    Favoriete tracks: The Healing Day, Cosmic Concerto – Life Is People, There Is A Valley, Never Ending Happening.



  19. Frank Ocean - channel ORANGE
  20. Moderne R&B leek ooit een vies woord, want te gelikt, maar na The Weeknd in 2011 dit jaar opnieuw iemand die het genre op een prachtige manier gebruikt om zijn eigen verhaal te vertellen en zich met klassesongs van gladde collega's onderscheidt.
    Favoriete tracks: Thinkin Bout You, Pink Matter, Super Rich Kids, Pyramids.

De 10 X 2 beste tracks van bovenstaande albums heb ik verzameld in deze Spotify-playlist. BONUS: bijna 50 van mijn favo 2012-tracksEnjoy!

4 opmerkingen:

Frank zei

Super dat Jake Bugg in je lijst staat. Geweldige plaat en dat voor zo'n jonge gast. Mijn favoriet van 2012!

Marco Raaphorst zei

Meest geniale album van 2012: Donald Fagen - Sunken Condos

De geëvolueerde blues die naar New York ruikt. http://www.youtube.com/watch?v=tbGMIfCdrdk

LeMarinus zei

Leuke lijst! :)

Anoniem zei

erg leuke lijst :D