29 april 2010

And now for something completely different, part two: Pürfect Hüsker Dü (door @THoebers)

HIERRR, samengesteld door Thijs Hoebers.



"Waarom een Perfect Hüsker Dü? Simpelweg omdat het een van mijn favoriete bands is en ik denk dat teveel mensen het niet kennen maar zeker kunnen waarderen. Hüsker Dü was een hardcore/punk band die eigenlijk meteen na hun eerste release (Landspeedrecord) een meer melodieuze kant op ging, een geluid dat vooral gekenmerkt werd door de stemmen van gitarist Bob Mould en drummer Grant Hart en daarnaast het bizarre “stofzuiger”-geluid van Mould’s gitaar. Bob Mould is, naast Johnny Marr en J. Mascis, mijn favoriete gitarist; zo’n bizar eigen geluid!

Het was verschrikkelijk lastig om de 19 beste instap-liedjes te kiezen. Ik heb met name gekozen voor de goede liedjes van latere albums. "Landspeedrecord" had een gigantische impact, maar zal de luisteraar meteen op de “stop”-knop doen drukken... Door veel critici wordt
Zen Arcade als beste Hüsker Dü-plaat gezien, maar dit is een conceptplaat vol gestoorde improvisaties die op deze verzamelaar compleet uit hun context getrokken worden. Daarom maar een enkel nummer van dat album. New Day Rising is goed vertegenwoordigd omdat hier het “echte” liedjes-schrijven goed naar voren komt, de manier waarop Mould en Hart hun ego-oorlog voerden. Het eerste album op Warner Records Candy Apple Grey is een uitstekende en solide plaat. Hüsker Dü tekende in 1986 bij Warner Brothers, brachten nog 2 platen uit, waarna ze door de heroïneverslaving van Hart en onderlinge ruzies uit elkaar gaan (tijdens hun laatste plaat namen ze alles apart op zodat ze elkaar niet hoefden te zien). Het gros van de nummers op deze compilatie komt van Warehouse: Songs and Stories, Hüsker Dü's laatste plaat. Daarmee laat de band horen in staat te zijn een album met bijna alleen maar “hits” te kunnen schrijven. Meer over Hüsker Dü in Our Band Could Be Your Life, een fantastisch boek over de 80's/90's alternative scene.

En ja, het origineel van
Diane is inderdaad niet van Therapy?..."

Geen opmerkingen: