25 april 2010

Knipseldienst (6) - UPDATE

Ook voor uitgevers en boekhandel zet mijn broertje de schaar in zijn krant:

Mooie aanvulling van Timo:

En gisteren het enige correcte antwoord als ingezonden brief (via Erik):

Verwijzend naar een Amerikaans onderzoek meent Van der Pluijm "dat e-books op het hoogtepunt van hun hype zijn". Mis: met een penetratiegraad van minder dan 5% moet het beste/ergste nog komen. Verder voert ze als argument voor de-kat-uit-de-boom-kijken aan "dat e-books hooguit over 5 jaar iets opleveren". Dat laatste is de grootste fout die de boekenbranche en uitgeverij kan maken en feitelijk niets anders dan recht praten wat razendsnel krom is geworden: de structuur en organisatie van de boekenbranche en uitgeverijen sluiten niet meer aan bij de wensen van lezers, nieuwe mogelijkheden voor auteurs en vooral de almaar toenemende snelheid en het gemak van de digitale wereld. In dat tumult roepen dat e-books over 5 jaar pas iets opleveren is niets anders dan een brevet van onvermogen: "Onze organisatie kan het tempo niet aan, vertraagt innovatie en geeft U daarom niet wat U wil". Uitgeverijen leggen het probleem van hun bedrijfsvoering, organisatie en gebrek aan innoverend vermogen bij de auteur en lezer. Die lezer zoekt de eerste de beste piraat met een betere service op (snel, gemakkelijk), de ondernemende auteur trekt de noodzaak van een behoudende uitgever in twijfel. Ze hebben allebei groot gelijk.

Lieve struisvogel Mizzi, met je 'ondernemende' houding kun je de komende 5 jaar beter besteden aan het zoeken naar een nieuwe baan. Lees liever bij Erwin wat er in die tijd gebeurt. Welingelichte Kringen vat het ook even samen. Kom niet bij me aan dat je niet kunt concurreren met gratis (iTunes doet het met succes, Spa Blauw neemt het op tegen de kraan) of dat ik niet weet waarover ik praat. Bullshit. Geef de klant wat-ie wil en wel nu. Warme groeten van één van je boys from Digitalis, gewoon in een spijkerbroek, een paar sneakers en een oude Golf uit '94.

15 opmerkingen:

boekeman zei

Dit bericht laat ook een iets andere kant van mevrouw Van der Pluijm zien: http://www.mobypicture.com/user/boezeman/view/6367264

Wel aardig om het beeld wat te verscherpen.

Unknown zei

wat ik uit beide stukjes opmaak is dat de reden waarom zij de hijgerigheid van de e-books discussie bekritiseerd (want technisch niet volwassen) ook de reden is dat zij zich relatief veilig waant. Ik vind het gevaarlijk om zo te denken, want voor je het weet komt er iemand met een werkelijk goed apparaat en dan zit je zonder business model/afspraken om erop in te spelen.

Niek zei

Nou, waar veel mensen aan voorbij gaan in de vergelijking tussen MP3's en CDs tegenover de boeken wereld is dat boeken onlosmakelijk verbonden zijn met het medium. Bij muziek zijn dat speakers/koptelefoons om het te laten horen. Dus of de muziek van een mp3 komt of CD is bijzaak. Bij tekst kom je toch al gauw op papier en inkt uit. Een beeldscherm heeft nog altijd te weinig resolutie om prettig leesbare teksten weer te geven. Dus ik begrijp wel dat de traditionele uitgevers zich relatief veilig achten. En om voorgaande rede terecht. Ik lees ook wel eens boeken op een beeldscherm, maar een echt boek is nog altijd vele malen prettiger lezen.

Unknown zei

@Niek: wat D.Ducksie zegt. Dat apparaat is er al en heet de iPad (en vast ook andere apparaten, want ik hoor genoeg positieve geluiden over de prima leesbaarheid van verschillende digitale apparaten). Helaas voor jou en mevrouw Van der Pluijm, maar boeken gaan echt 1-op-1 CD's achterna en worden straks het vinyl van de muziekindustrie: prachtige, aantrekkelijke markt voor liefhebbers die er met liefde wat meer voor betalen, maar het gros van de mensheid wil straks maximale snelheid, gemak, keuze, service, mobiliteit én een lagere prijs. Slimme uitgevers, boekhandel, CD-zaken en platenmaatschappijen verdienen (straks) aan alle genoemde formaten, mits ze extreem goed naar luisteraars resp. lezers luisteren.

Unknown zei

Daarbovenop, als arme student moet ik regelmatig honderden pagina's aan pdf documenten uitprinten, want het concept gebonden boek bestaat niet voor dit soort studie gerelateerde producten. Dat is me toch een berg papier en inktverspilling voor een semester. Een e-reader is een uitkomst voor dit soort situaties.

Bovendien hoeft een e-reader niet perfect te zijn, maar goed genoeg. mp3's zijn audiofielen ook een doorn in het oor, maar ze zijn wel populair.

Niek zei

Misschien ook omdat ik een achtergrond heb als lettertype ontwerper (ik heb al te veel verschillende dingen gedaan).
Het fenomeen e-book bestaat al best lang. Veel boeken zijn niet te betalen maar gelukkig wel als PDF te vinden. Ik print er ook veel uit. En dan ben ik blij met een goede laserprinter van de zaak.

Ik ben voorstander van gratis ebooks net als legale gratis mp3's.
Waarom geloof ik dan in het echte boek. Ons oog kan simpelweg geen uren op beeldschermen lezen. Onze oren kunnen wel naar digitale muziek (mits goede resolutie)luisteren. Zolang de resolutie van beeldschermen nog te laag is (minimaal benodigde 150ppi voor prettig leesbare letters halen ze voorlopig echt nog niet) is het e-book nog geen reële bedreiging voor de boeken.

Of dat in de toekomst wel gaat gebeuren dat er een e-reader komt die genoeg resolutie maakt om vloeiend leesbare teksten te maken die uiteindelijk het echte boek weg concurreert betwijfel ik. Net als met een mooie bak LPs of CDs, is nog altijd indrukwekkender dan 2 Terrabyte aan muziek.

De pockets zullen misschien vervangen worden voor e-books. maar de echte gebonden boeken, zullen toch echt blijven denk ik. (dus ik ben het niet met je oneens maar ik denk nog niet dat het zo snel gaat lopen)

Tim zei

Wat een sneue vertoning, ook hier krijgen uitgevers bij monde van Mizzi van der Pluijm alle ruimte om hun anti eBoeklobby voort te zetten.
Hadden we net afscheid genomen van de culturele subsidieslurper Henk Kraima van het CPNB, die er werkelijk alles aan heeft gedaan om eBoeken te negeren, te saboteren en te traineren, terwijl dat juist een van de kerntaken is van CPNB: propaganda maken voor Nederlandse boeken...en nu krijgt van der Pluijm de ruimte.
Ik word hier best kwaad over, en hoop van harte dat er ander partijen het verspreiden van eBoeken ter hand nemen, want de uitgevers willen en kunnen dit niet.
Ja, voor torenhoge verkoopprijzen...

Unknown zei

Tja, Erwin Blom schreef vandaag een mooie blogpost die de Mizzi's van deze wereld maar 'ns goed moeten lezen. Ze worden straks links en rechts ingehaald door de werkelijkheid. Ik hoop van harte dat hun uitgeverijen overleven, maar vrees het ergste als ik dit soort 'visies' lees...

Unknown zei

Tja, ik schreef 4 jaar terug al in een klein rapportje voor mijn stage over E-books in de bieb. Toen was mijn conclusie al dat iedereen (met uitzonderingen van een aantal kartrekkers) op zijn handen zat te wachten tot de grijze/zwarte markt het heft in handen zou nemen.

Luc slaat de spijker op zijn kop, je kunt je digitale bestanden wel dwingen zich te gedragen als een fysiek boek (of zelfs nog minder vrijheden verlenen), maar dan kan je net zo goed meteen tegen de klant zeggen: 'tja, ga maar naar the piratebay, want van ons krijg je het toch niet'. Gebruik de voordelen van digitaal nu eens en probeer ze niet ongedaan te maken door ze kunstmatig te beperken.

Niek zei

Het bestrijden van e-books is net zo dom als bij mp3s. Maar zo dom zijn de uitgeverijen toch niet?

Unknown zei

Helaas Niek, BREIN is al gebeld.

Anoniem zei

ik vind BREIN bellen voordat je überhaupt hebt geprobeerd om zelf iets te ontwikkelen een brevet van onvermogen.

Piepen voordat er geslagen word, dat is het gewoon. Maar het helpt natuurlijk niets zolang er geen (open) alternatief is.

Niek zei

@Niels; Dus toch domme uitgeverijen.

Wanneer leren dat soort organisaties nu dat internet een anarchistisch medium is waar niets te verbieden valt :s. de anti-spam wetgeving heeft ook nog altijd weinig verschil opgelevert voor mijn email box.

Lisanne zei

Hoi Niels,

Ik wil graag weten uit welke krant van welke dag het artikel "Het e-book, een gadget voor vijftigplussers" komt. Heb jij die informatie wellicht voor mij?

Bedankt!

Unknown zei

@Lisanne Uit het NRC van diezelfde week, dus ergens 20-25 april. Exacte datum weet ik niet meer.