7 juni 2010

Dubbel werk (Twitter-strip over Schiphol)

Gisterenavond kwam ik terug van een weekendje Vlieland (was heerlijk, dank U), net op tijd om via Twitter mee te krijgen dat er iets aan de hand was op Schiphol. Kinderen naar bed gebracht, koffer uitgepakt, was in de machine gestopt en het was alweer voorbij. Sterker nog, Erwin Blom had de tijd genomen om het verloop van het bijna-ongeluk zoals dat via Twitter te volgen was samen te vatten in een Slideshare-presentatie:



Waarop ik Erwin Tweette:

Maar vanmorgen onder de douche bedacht ik me en ging toch aan de slag:



Waarom dit dubbele werk? Erwin had het toch prima samengevat? Klopt. Maar mijn presentatie ernaast laat juist zien wat er zo spannend en leuk is aan mediagebruik anno 2010 en Twitter in het bijzonder. Ieder volgen we totaal verschillende bronnen, maar allebei zitten we bovenop het nieuws en komen min of meer tot dezelfde conclusie en informatie over het gebeurde. Internet, 'nieuwe' media en vooral Twitter(-gebruikers) wordt vaak verweten dat nieuws, berichtgeving en feiten niet gecheckt worden en 'journalistiek' bedreven wordt door amateurs. Achterliggende gedachte: dat kan nooit goed en betrouwbaar zijn. Gisterenavond bewijst opnieuw dat dat onzin is. Inderdaad is niet iedere individuele Tweet 100% accuraat, waar of geverifieerd, maar het koor van verschillende stemmen, #hash tags, meegestuurde links en beelden geeft mij uiteindelijk een uitstekend, beter en vooral sneller beeld van belangrijke gebeurtenissen op het moment dat ze plaatsvinden. Een kwartier later kijk ik voor een afgewogen overzicht het 10 Uur Journaal, maar een leven zonder Twitter kan en wil ik me niet meer voorstellen!

1 opmerking:

Marco Raaphorst zei

getuigenverslagen zijn zelden echt betrouwbaar maar voegen denk ik wel wat toe. feiten checken moeten anderen maar doen.

leuke post. dingen vallen niet meer te ontkennen door twitter, men moet wel.