24 januari 2011

Novack doet het zo

Wubbo Siegers is misschien wel mijn favoriete Nederlandse drummer. Strak, creatief, smaakvol, spannend en altijd in dienst van song én band. En een verschrikkelijk aardige jongen, dat helpt ook. Vorige band Vladimir was al iets bijzonders, zijn nieuwe band Novack brengt komende vrijdag hun debuutalbum Sequences & Stills uit. Dat vieren ze met een releaseparty in EKKO, met de onvolprezen Case Mayfield als support. Niet te missen! Wubbo vertelt vandaag over het zeer bijzondere artwork van hun album. En ik zeg je vast dat de muziek eronder zeer fraai is (Wubbo is het hoofd rechtsonder):



Wubbo: 'Om mensen zover te krijgen een CD of LP van je te kopen is 1 ding het belangrijkst: de muziek. Maar het totaalproduct dat je maakt kan natuurlijk veel toegevoegde waarde bieden. Voor ons debuutalbum - dat maandag 31 januari verschijnt bij V2 Records - hebben we een heel bijzonder artworkconcept bedacht én uitgevoerd.

Als muziekliefhebbers kunnen wij het zeer waarderen wanneer artiesten iets opvallends doen met het artwork van een CD of LP. Het kan ervoor zorgen dat je over de streep wordt getrokken om daadwerkelijk de muziek te kopen. In sommige gevallen kan het artwork zelfs de reden zijn voor aanschaf. Naast dat een puike CD-hoes of een dikke plak vinyl al heel mooi is, wilden we voor ons debuut iets meer doen dan simpelweg een mooie hoes maken. We wilden het artwork naar een hoger niveau tillen. Hoe gaaf zou het zijn als elk exemplaar van je CD uniek is? Of nog stoerder: als kopers ook nog eens zélf kunnen kiezen welke hoes zij het mooist vinden? Het uitgangspunt voor het artwork was daarmee geboren: een gelimiteerde oplage van 500 unieke CD-hoezen.

Vele brainstormsessies gingen vooraf aan ons uiteindelijke idee: het tonen van een film in een CD-hoes. Natuurlijk niet door 500 LCD schermpjes in een
jewelcase te stoppen. Nee, het afspelen van een film in een statische CD-hoes, dat is wat we wilden. Leuk, zo’n film, maar het was nog knap lastig om het juiste beeld te vinden. Want hoe film je iets wat én een mooi beeld geeft én in ieder shot herkenbaar maar toch uniek blijft? Uiteindelijk hebben we een film geschoten op een verlaten weg net buiten Utrecht. Uit dat filmpje, van pakweg een minuut, hebben we vervolgens 500 losse frames gehaald, die we daarna op losse velletjes hebben gedrukt. Zanger/gitarist Sander van der Linden ontwierp een hoes waarbij uit de voorkant een ruitvormig gedeelte is uitgespaard. Door dit ruitje kijk je naar een mooie, bewerkte still uit de film die we hebben geschoten. Voor elke CD is er weer een ander beeld.

De laatste stap heeft ons nog
enige inspanning gekost, maar het eindresultaat is het zeker waard geweest. De hoezen zijn één voor één gefotografeerd, en van alle losse foto’s heeft gitarist Mitchel Tan een stopmotion film gemaakt. De losse frames, ofwel ‘stills’, vormen samen een film, 'Sequences & Stills':



De CD zal voor het eerst verkrijgbaar zijn op onze releaseparty, komende donderdag in
EKKO, Utrecht. Daarna kan de CD worden besteld via onze website. In de webshop kun je zelf kiezen welke hoes je wilt, zolang de voorraad strekt.'

Mooi verhaal, Wubbo. En wat je zegt: de muziek is het belangrijkst. Die is prachtig! En indirect de aanleiding voor Into The Great Wide Open blijkt. Tot donderdag op de Bemuurde Weerd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik vind dit echt een SUPER idee. Hoop dat het wat extra verkopen oplevert.

-Coen

Danishun zei

Wat een super originele actie! Hoe die film zich afspeelt in de hoesjes is echt heel gaaf. Ik ben er bij donderdag!

Bram zei

Heel mooi!!