4 oktober 2011

Perfect Unreleased Prince (according to @Sandeman & @HunterComplex)

Prince. Of: The Artist Formerly Known As The Artist Formerly Known As Prince. Pop koning, misschien nog wel meer dan MJ. Kijk hier maar (zelfs als Prince op een gegeven moment van het podium flikkert).

Sandeman & Lars Meijer (aka Hunter Complex) voegen naast de berg hits die we allemaal kennen van de Minneapolis Midget een hele stapel (hier en daar behoorlijk) onbekende Kneiters toe. Smullen, echt. Plus een geweldige bijsluiter, onder het artwork.

HIERRR de download (want al die pareltjes staan natuurlijk niet op Spotify - mag niet van Zijne Geiligheid...).

Enjoy!'De liefde voor een artiest gaat soms diep. Sommige fans reizen hun held over de hele wereld achterna. Soms wekenlang, soms jaren. Dat leidt tot nauwe banden, tot het bijwonen van de soundcheck, op het stalkerige af. Anderen genieten op afstand, van nooit uitgebrachte songs, hamsteren alle mogelijke opnames van live concerten. Waar die verzamelwoede en neiging tot verafgoding vandaan komt? Geen idee. Onbegrijpelijk. Zwaar overdreven. Behalve in het geval van Prince. Voor wie wij grif weer 100 euro neerleggen in de hoop op een glimp van die herinnering aan dat ultieme moment van de Lovesexy tournee in '88, aan zijn voortschrijdende genialiteit op de gitaar. Hopend op dat ene nummer dat hij nog nooit live heeft gespeeld, of gewoon op If I Was Your Girlfriend omdat dat nou eenmaal zijn beste nummer blijft [eens!]. Prince heeft natuurlijk al bijna 20 jaar niet echt iets briljants meer uitgebracht. Toch zijn er nog heel veel diamanten en pareltjes die het leven van de gemiddelde Prince-fan of -liefhebber gelukkiger kunnen maken. Sandeman en Hunter Complex kwamen elkaar deze zomer nogal vaak tegen bij de Prince concerten: tijdens North Sea Jazz en 2 avonden achter elkaar in de Melkweg. Ze sloten een pact. Het resultaat: Perfect Unreleased Prince.

We Can Work It OutAfkomstig van een van de eerste studio demo’s van Prince, gemaakt net dat hij had getekend bij Warner Bros. Het nummer gaat zelfs over de platenmaatschappij waar hij in de '90's ruzie mee krijgt. Het is ook een van de eerste nummers waarin hij experimenteert met synths, waaronder de Oberheim 4-Voice, voor de nerds onder ons.

Moonbeam LevelsDeze prachtige ballad, die gaat over Prince’ angst voor een nucleaire oorlog, is net als Extra Loveable een onuitgebracht nummer van de '1999'-sessies (1982). >>>

Wonderful Ass
Geïnspireerd door de kont van Vanity (van 6). Oorspronkelijk opgenomen in 1983, maar in 1986 bewerkt door Wendy & Lisa. INXS jatte de tekst voor het nummer Mediate van Kick (1987).

Old Friends 4 SalePrince verknalde de tekst van het nummer in 1991 op restjes-album The Vault... Old Friends 4 Sale. Het origineel is veel persoonlijker en gaat over Dez Dickerson, Jimmy Jam en Terry Lewis van The Time die ingesneeuwd waren en daardoor te laat voor een show. En over de cocaïneverslaving van Prince’ bodyguard Big Chick Huntsberry. Veel snow dus.

Manic MondayGroot gemaakt door The Bangles. Het liedje zou eigenlijk weggestopt worden als een duet tussen Prince en Appollonia op het Appollonia 6-album (1984).

I Can’t Love U AnymoreOpgenomen in 1992 tijdens de Diamond & Pearls-tour in Australië, waarschijnlijk met een memorecorder, want de opname klinkt net zo lo-fi als Guided by Voices in die tijd. Hij schreef het voor I’ll Do Anything, een soort musical/film met Nick Nolte. Maar goed dat de Bastiaan Ragassen van die tijd dit breekbare liedje nooit hebben aangeraakt.

Extra Loveable
‘Hey Dez, don’t you like my band’, roept Prince halverwege dit nummer. Gitarist Dez Dickerson was net vervangen door Wendy, en kreeg nog even een trap na. Extra Loveable was bedoeld voor de Vanity 6-plaat (1982).

I WonderEen langzaam, bluesy nummertje over een aanstekelijk funky beat. Klinkt als Ray Charles geteleporteerd naar 1990.

Train
Een outtake uit de zeer productieve Dream Factory-periode (1986), later opnieuw opgenomen door Mavis Staples op Time Waits for No One (1989).

Lisa
Een tongue-in-cheek nummer over Lisa Coleman, de toetseniste van The Revolution, die toen net bij de band zat. Uit 1980, de tijd van Dirty Mind en nasty teksten.

Nothing Left to GiveGeschreven samen met Sandra St. Victor (van The Family Stand). Hun samenwerking Soul Sanctuary kwam op Emancipation (1996), maar dit pareltje, dat voor die tijd opvallend gitaargedreven is, bleef liggen.

Neon TelephoneDe originele, en uiteraard veel betere, versie van het nummer uit 1985 dat Prince gaf aan de eighties-band Three O’ Clock.

Love… Thy Will Be Done
Martika scoorde in 1991 een hit met dit prachtige ingetogen gospelliedje, maar de versie van Prince is nog intiemer. Alsof iedereen rondom hem in de studio al ligt te slapen, fluisterzingt hij over de hunkering naar liefde, met tranen in zijn ogen. En in die van ons.

High Fashion / Mutiny
Rauwe mixen van 2 nummers van het Family-project (1984), maar dan met Prince op zang. Op diezelfde The Family-plaat staat het origineel van Nothing Compares 2 U.

Empty Room
We spelen een beetje vals met deze versie, want die is namelijk gewoon uitgebracht. Digitaal via Prince’s NPG Music Club in 2002 op de EP C-Note, een ‘bedankje’ aan de fans die vonden dat ze te weinig waar voor hun geld had gekregen. Dankzij die aanstellers kunnen we genieten van dit hartverscheurende nummer dat hij oorspronkelijk opnam in 1985, rond de tijd dat het uitging met muze Susannah Melvoin (de zus van Wendy).

Chocolate
The Time nam dit nummer opnieuw op voor Pandemonium (1990), maar die versie is veel minder funky dan Prince’s versie uit 1983-4. Prince herondekte dit nummer onlangs en speelde het voor het eerst live in een killerversie tijdens de tweede show in De Melkweg, juli 2011.

Wouldn’t You Love to Love MeThuis opgenomen in in 1978 of 1979. Van deze rauwe funk bakte hij later een poppy versie voor Taja Sevelle (1987).

Open Book
Stamt uit de tijd van de Martika-sessies (1991). Open Book kwam alleen niet op Martika’s Kitchen, maar gaf hij later aan Jevetta Steele. Maar deze kale versie legt toch echt veel meer emotie bloot.

All My Dreams
Misschien wel het beste wat Prince ooit heeft gemaakt. Opgenomen tijdens de Parade-sessies in 1985, maar wonderlijk genoeg nooit uitgebracht. Wat een positieve energie knalt hier uit!

Love Is a Losing Game
Opgenomen in het Amstel Hotel, op de dag dat Amy Winehouse stierf en Prince en entourage al in Amsterdam waren omdat hun concerten in Oslo waren afgelast vanwege de aanslagen van Breivik. Uit al dat naars kan dus toch iets moois komen.

Sandeman & Hunter Complex)

20 opmerkingen:

Mailmen zei

TOF!

Ivo zei

Topcompilatie!

clismo zei

prefekt!

mel zei

kan ik deze nog ergens downloaden?

Niels Aalberts zei

Hij staat nu weer up te loaden, Mel. Komt eraan dus.

Niels Aalberts zei

Done.

basyl zei

Top hoor dit!

Marco zei

Ik moet nodig weer eens het stof van mijn oude bootlegs afblazen, want dit roept hele mooie herinneringen op.

Anoniem zei

Goeie grap: "INXS jatte de tekst voor het nummer Mediate van Kick (1987)" ... is gewoon een stukje van Bob Dylan dat zowel Prince als INXS gebben geleend.

Anoniem zei

Inderdaad, Bob's Subterranean Homesick Blues

Hunter Complex zei

Ik hoor hem niet in Bob's Subterrenean Homesick Blues hoor!

WONDERFUL ASS
Educate, tolerate, negotiate, communicate, Litigate, graduate, appreciate, separate, Interrogate, violate, fluctuate, perpetrate, Masturbate, stimulate, stimulate, stimulate...

MEDIATE
Fascinate, Deviate, Reinstate, Liberate, To moderate, Recreate, Or detonate, Annihiliate, Atomic fate

Zie/hoor ik hier niet terug:
http://www.youtube.com/watch?v=IMIlP4zB0EM

Layon zei

Helaas de link is verlopen - kan ik dit ook ergens anders vinden? Lijkt me waanzinnig om te horen.

Niels Aalberts zei

Opgelost, Layon. Geniet ervan.

Layon zei

Hebbes - hartelijk dank hiervoor :-)

Michiel zei

Ik zou m ook nog heel graag hebben. Niels? Martijn?
Dank jullie wel! Gr Michiel

Niels Aalberts zei

Er komt begin januari een deel II, Michiel, en dan reüppen we deze ook weer!

Anoniem zei

Any chance somebody could re-reupload this somewhere?

Anoniem zei

De link is verlopen. Kunnen deel I en II weer beschikbaar worden gesteld.
Ik kan het nergens anders op het net vinden.

Zou vet zijn !!!
Rob

Niels Aalberts zei

Helaas, das war einmal. De Paisley Police valt de samenstellers schijnbaar nogal lastig :-(

Anoniem zei

Where is the link?
Thx!!