8 december 2011

Drummen doe je zo (2)

Terwijl ze hun tweede album opnemen, blogt Only Seven Left bijna dagelijks. Drummer Bram de Wijs gaat een stap verder op zijn eigen site: uitgebreid en tot in het diepste detail bloggen over drums, drummen, drumsounds, drumspullen, drums opnemen (demo's, pre-producties en voor het eggie!), toms, floors, kicks, snares, hi-hats en mics. Alles! Die serie plaatst EHPO door:

'Waar ik gister niet bij stilstond, is dat ik nog niet de hele tracklisting van het album wil verklappen. Dus hebben we het vandaag over 'track 2'. Een wat langzamere track, met een vrij machinaal ritme. In de pre-pro[ductie] hadden we een lompe Amerikaanse sound gemaakt met veel samples. Dat beviel wel, dus vandaag probeerden we dat te maken, maar dan vetter natuurlijk.

Kick
Wederom een liedje zonder toms, dat schiet op. De kick van gisteren was goed: lekkere grote 26" Ludwig kick met weinig demping. Zeker met goeie room-mics hoor je 'm heel mooi "lucht verplaatsen", zoals Arno dat noemt. Met een plastic klopper, voor iets meer tik.

Snare
De vistalite van gisteren leek me voor dit nummer iets te 'plastic', teveel tik-attack en te weinig warmte. Op de prepro hadden we een Classic Maple gebruikt, maar dat was weer te braaf. Dus gingen we voor de snare die gisteren eigenlijk ook gelijk goed klonk: de anniversary Supraphonic (titanium). Geeft een flinke directe klap met genoeg ketelgeluid en veel diepte (laag). Deze keer met 2 microfoons erbij: een Shure (veel attack) en een Audix ('donkerder'). Eigenlijk om later te kunnen kiezen, maar achteraf bleek een combinatie perfect.

Cymbals
Omdat het hele ritme gebaseerd is op een zestienden hihat-patroon, was de juiste hihat belangrijk. We kozen twee 18" Istanbul crashes, lekker lawaaiig maar met een mooie warme sound die niet door je trommelvliezen snijdt. Verder alleen nog een crash: de 22" Istanbul Dark Crash.

Wederom 3 takes en toen stond de basis er wel op. Ik was alleen niet echt tevreden over de 'feel': te opgefokt en weinig achterin de beat, terwijl het een soort auto-rij-track is met een laid-back swing. Wat erg hielp was het verdubbelen van de metronoom-click. Daardoor zat ik relaxter te spelen, omdat ik minder in m'n hoofd hoefde door te tikken. Of het was gewoon mazzel.'


Track 2, de samenvatting:
18" Istanbul crashes (als hihat)
22″ Istanbul traditional dark crash
14″ Ludwig Supraphonic snare
26″ Ludwig classic maple kick

Vanmiddag om 14u deel III.

Geen opmerkingen: