Hoe je als muzikant in een razendsnel veranderende muziekindustrie je eigen boontjes dopt. Niels Aalberts deelt zijn ervaringen, tips, trucs & adviezen, nodigt anderen uit dat ook te doen en vermijdt iedere schijn van objectiviteit. Daarvoor ga je maar naar www.ehpo.net. Daar lees je ook waar Niels al die praatjes over muziek, internet, social media, marketing, management, uitgeven en ondernemen vandaan haalt.
14 december 2011
Drummen doe je zo (8)
Terwijl zijn band blogt over het opnemen van album #2, doet Bram de Wijs hetzelfde over drums, drummen, drumsounds, drumspullen, drums opnemen, toms, floors, kicks, snares, hi-hats en mics: 'Gisteren maakten we (naar grote tevredenheid, zacht uitgedrukt!) de dansbare track van maandag af, maar vandaag mocht ik weer beginnen met een nieuwe: 'Against The Wall'. Een liedje dat Roderick en [ex-zanger] Bart vorig jaar schreven en we een paar keer live in akoestische versie hebben gespeeld. Maar zo komt ie zeker niet op de plaat, het wordt zelfs een stevige rocker. Referenties: Foo Fighters, Bruce Springsteen en The Fray.
Snare en kick
Omdat we nu een beetje weten wat welke trommel doet, zetten we uit ons hoofd de Black Beauty snare en de Sonor Phonic kick neer, met de Sonor Phonic Plus toms. Na een stukje meespelen met de guide kozen we toch voor de Classic Maple snare (warm en mooi op de roommics). Voor de kick vandaag 2 mics: de D12 voor het doffe, old school laag en en Audix D6 voor de 'metal click'.
Cymbals
De 22" Istanbul Dark Crash naar rechts, omdat ik daar in de refreintjes flink op beuk. Dat bekken geeft behoorlijk wat lawaai als je er naast zit, maar in de opname ligt hij er dankzij het doffe geluid lekker onder. Links de 19" Dark Crash voor een wat frissere klap.
Moongel
Zoals je ziet op de foto's gebruiken we nogal wat moongel, zowel boven als onder op de vellen, voor demping. De reden is dat Arno geen gates wil gebruiken, omdat hij juist de 'bleed' op de tommics (van de snare bijvoorbeeld) gebruikt in de mix. Om de snare in stemming te houden bedacht Arno een trucje met pennendoppen tussen de hoop en de rods. Bij de Vistalite past dat alleen niet, dus daarvoor heeft hij stukjes plastic op maat gezaagd.
'Against The Wall' is een wat harder liedje, dus er mocht flinkt gemept worden. Iets meer een traditioneler rockliedje ook, eenvoudiger om te spelen, maar des te belangrijker om consequent te spelen: steeds het zelfde bassdrumpatroon, steeds dezelfde fill voor het refrein en dezelfde crash. Geinig van deze drumpartij: Roderick en Bart bedachten 'm in EZdrummer en juist die hoekige, on-drummerachtige benadering is leuk om na te spelen. Drie takes en het stond erop!'
Against The Wall, de samenvatting:
- 16″ Istanbul traditional light hihat
- 22″ Istanbul traditional dark crash
- 19" Istanul traditional heavy crash
- 14″ Ludwig Classic Maple snare
- 22″ x 22″ Sonor Phonic plus kick
- 13″ x 12″ Sonor Phonic tom
- 16″ x 16″ Sonor Phonic floor
Labels:
Drummen doe je zo,
ervaringen delen,
In de studio,
only seven left,
tips
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten