12 maart 2012

@Triggerfingerrr, anatomie van een hit (door @Guuzbourg)

En toen scoorde Triggerfinger ineens een nummer-1-hit in Nederland en België met een cover van I Follow Rivers van Lykke Li. De uitgeklede versie die ze ervan maakten, werd voor het eerst gespeeld in de ochtendshow van Giel Beelen. Nu spelen er elke dag bands in de ochtendshow van Giel Beelen, en allemaal spelen ze een cover uit de Mega Top 50. Nog nooit belandde een cover uit Beelens 3FM-show tegelijkertijd op de eerste plaats in de hitlijsten van twee landen. Toeval? Tuurlijk niet. Met dank aan Adriaan Pels [hij van de Vrijdagmiddag Disco], de onvermoeibare promotor van Triggerfinger's Excelsior-label, en input van onder meer 3VOOR12's Atze de Vrieze en 3FM's Wilbert Mutsaers, heb ik geprobeerd de losse onderdelen bloot te leggen van de ketting die uiteindelijk tot een bijzondere en zeer gegunde reactie heeft geleid. Want een hit is altijd een optelsom van factoren.

Superfan
Triggerfinger is een band met een hardhouten live-reputatie, een Alpha-vuller op Lowlands. Een status die de band kreeg door vanaf begin 2000 via kleine clubs langzaam maar zeker omhoog te werken. Steun van Studio Brussel en, in Nederland, van superfan Eric Corton (3FM) en DWDD helpt natuurlijk ook. Een bonafide hit heeft de band tot dit jaar niet gescoord, een liedje in de dagrotatie op 3FM lijkt een illusie. Maar dan.

Eigen hand
Op weg naar Eurosonic in Groningen maakt de band op 12 januari jl. een tussenstop in Hilversum, om bij Giel de nieuwe single It Hasn't Gone Away te spelen, plus de 'verplichte' Mega Top 50-cover. Adriaan Pels: 'Dat varkentje heeft de band al eens gewassen, ze deden eerder covers van Eurythmics (bij DWDD), Rihanna (bij Giel) en Duffy (op de Red Bull Soundclash 2008, in 2010 ook op Lowlands). De band weet de cover compleet naar eigen hand te zetten. En zoals drummer Mario Goossens aan Studio Brussel vertelt, was de band een kwartier voordat ze bij GIEL de uitzending in moesten nog het arrangement aan het bedenken. De drumbeat is met een iPhone geprogrammeerd en volgens Mario moest er nog iets bij, "anders heb ik niets te doen". Vandaar het koffie- en theekopje die Mario met een mes bespeelt.'De reacties zijn himmelhoch jauchzend, weet 3FM-jock Roosmarijn Reijmer nog heel goed.

Stevige bries
In België steekt die donderdag gelijk een stevige bries op. Adriaan: 'Wanneer de band in Groningen is gearriveerd, spreek ik manager Eric Didden en hij staat helemaal versteld van de reacties uit het thuisland. De Belgische kranten hebben de cover op hun websites geplaatst. Enkele radiozenders hebben de muziek uit de uitzending van GIEL geript en draaien het volop.' Na het Eurosonic/Noorderslag-weekend gaat Excelsior zelf aan de slag met de social media, waar ze normaal ook al goed bezig zijn. Maar oude en nieuwe Triggerfinger-fans zijn way ahead of them. Adriaan: 'De video ging viral. Op de social media zagen we overal Triggerfinger opduiken.'

Merkwaardig
Met I Follow Rivers van Lykke Li is iets merkwaardigs aan de hand. Het liedje verschijnt in januari 2011 als voorbode van Lykke's nieuwe album. De single bevat ook de remix door The Magician, het pseudoniem van de Belgische (!) producer Stephen Fasano. Het nummer haalt aanvankelijk geen notering in de hitparades in Nederland of België. Tijdens het zomerfestivalseizoen slaat, zo wil het verhaal, The Magician-remix ineens enorm aan, wat in september een Belgische nummer-1-notering tot gevolg heeft. Nederland pikt, onder meer in de vorm van 3voor12 Radio, na een aarzelend begin in april, vanaf november aan. Via deze link kun je (scroll down) zien hoe de plaat vanaf december ook naar de dagprogrammering migreert. Daar bestaan, volgens zenderbaas Wilbert Mutsaers afspraken over [hoe dat precies werkt vertelde hij eerder HIER]. Vanaf week 49 (2011) komt de plaat (de remix dus) ook de Mega Top 50 binnen.

Iets bijzonders
Terug naar Triggerfinger. Zowel bij Excelsior als het Triggerfinger-management heeft men het gevoel iets bijzonders in handen te hebben. Adriaan Pels: 'Het zou echt een grote hit kunnen worden (hoewel, dat denken we wel vaker), ondanks dat het een cover is, er ook nog eens een andere versie (de Magician remix) op de playlist van 3FM staat en we met Triggerfinger een eigen single in promotie hebben. We besluiten de track mee te nemen op een speciale release voor Record Store Day. Maar ondertussen besluit de Belgische Radio 1 het nummer op de playlist te zetten. Niet veel later gaat ook Studio Brussel mee en zet I Follow Rivers in de hoogste rotatie.Nu kunnen we echt niet langer meer wachten en besluiten er een echte single van te maken, wat tegenwoordig betekent dat we een hoes maken (met een mooie foto van Titia Hahne) en we hem 'rush-releasen' naar iTunes. De band zit inmiddels in Los Angeles om de aanstaande live-plaat af te mixen. De single is op vrijdag 24 februari beschikbaar op iTunes en in België gaat de track in no-time naar de iTunes Top 3. In Nederland gaat het minder snel, maar staat-ie in de top 50. De rapporten van iTunes verschijnen elk uur en ik zit inmiddels elk uur het Nederlandse en Belgische kantoor te spammen met de tussenstanden. Tussen Amsterdam en Brussel is het bijna een wedstrijd geworden. Het gaat pas lopen op woensdag 29 februari, wanneer Giel het nummer nog eens op 3FM draait. 's Avonds komt ie bij Michiel Veenstra voorbij in de Mega Top 5, de top tracks die het best bewegen op internet. We halen de 2e plaats in de iTunes-lijst.

Eerste echte nummer 1 hit
Toch lijken we te verliezen van Brussel, totdat Giel Beelen op donderdagavond 1 maart met Matthijs van Nieuwkerk De Wereld Draait Door opent en vol trots een stukje van het nummer laat horen. Op dat moment staat-ie op 2 in de iTunes-chart en Giel's pleidooi om 'em op 1 te krijgen bereikt binnen een half uur zijn doel. Ondertussen komt de single op 10 binnen in de Ultratop 50 in Belgie en op 6 in de Nederlandse Top 50. Door de chartnotering krijgt de track ook airplay in de iTunes Top 30 op Q Music en het balletje gaat nu pas echt rollen. Meer plays in België en 3FM voegt de single toe op 3voor12's avondlijst. Op woensdag komt het bericht dat
I Follow Rivers de eerste plaats heeft bereikt in de Utlratop 50. Voor Excelsior de tweede keer aldaar (Fixkes heeft met Kvraagetaan wekenlang op 1 gestaan). In de Nederlandse midweeks (de dagelijkse tussenstand van de hitlijsten) blijkt-ie ook op 1 uit te komen. We kunnen het bijna niet geloven. Vrijdagmiddag komt de definitieve lijst en we hebben onze eerste echte nummer 1 hit te pakken: in twee landen!'

Marketingspierballen
Voor zowel Triggerfinger als de Lykke Li-remix geldt dat de bekendheid min of meer op natuurlijke wijze is verlopen, zonder veel marketingspierballen. Ook de Triggerfinger-cover slaat aan zonder vooraf bedacht plan. Dat maakt het niet eenvoudig om de vinger te leggen op de 'X-Factor' van de versie van Triggerfinger. Is het de tekst, die dankzij Ruben ineens goed verstaanbaar is? Het thema van I Follow Rivers is het romantische ideaal van totale overgave. Het zijn vooral meisjes die het liedje coveren op YouTube, eerst vooral fans, later ook in de serie Glee. Geen enkele versie, ook de akoestische van Lykke Li zelf, is zo opvallend als die van Triggerfinger, met de gekke percussie en de prachtige stem van Ruben die het ineens niet hoeft op te nemen tegen de gitaarmuren. Block is in staat om mensen met zijn stem diep te raken, zie ook zijn fenomenale Will Tura-cover [luister en huiver!]. Er is een link tussen Gotye's Somebody That I Used to Know en Triggerfinger - dezelfde opvallende percussie, dezelfde overgave waarmee wordt gezongen, vergelijkbare thematiek, vrijwel dezelfde mate van herhaling van de songtitel en dezelfde onverdachte status van de artiest. En daar is natuurlijk de verrassing - Triggerfinger en Lykke Li kunnen weliswaar moeiteloos op dezelfde festivalposter, hun muziek staat ver van elkaar af. Dat heeft, denk ik, zeker bijgedragen bij het viraal worden van de clip.

Het coveren van hits door artiesten die deze niet of nauwelijks scoren is niet nieuw, maar nam vanaf 2006 een hoge vlucht door de uiteenlopende covers van Gnarls Barkley's Crazy, zoals deze door Ray Lamontagne en deze door The Raconteurs. Deze traditie heeft de nodige leuke versies opgeleverd, maar nog nooit een bonafide nummer-1-hit. Je mag stellen dat Excelsior op het juiste moment gehandeld heeft om de initiële verrassing en waardering om te zetten in klinkend resultaat.

Mooi verhaal dat laat zien hoe uitstekende muziek, social media en radio elkaar versterken, eveneens de stellige overtuiging van 3FM's Wilbert Mutsaers. Eerder liet Guuz zien Hoe L'Oncle Ben toch bleef plakken op radio. Ook zeer de moeite van het lezen waard.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

ik ken zowel Lamontagne als Gnarls Barkley, maar wist niet dat crazy een cover was. wat slecht

Anoniem zei

ik moet in het vervolg de zinnen beter lezen...

Rick B zei

Enig idee hoeveel er van verkocht zijn?

Unknown zei

Nee. Lijkt me ook niet dat Ferry met die info strooit. En terecht.

Anoniem zei

Met een nummer 1 op zak lijkt het me juist wel terecht om vol trots te melden hoeveel er verkocht zijn... of is het niet noemenswaardig veel? Ongelovelijk overigens hoeveel 'oude' platen er in de top 5 best verkochte singles in de ITunes store staan.. 'Somebody That I Used To Know'.... serieus iemand die deze plaat vandaag nog koopt? Kunnen er toch niet meer dan 20 per dag zijn anno maart 2012.

Unknown zei

Mij ontgaat eerlijk gezegd waarom je bij een #1-hit 'terecht' ook de verkoopaantallen dient te noemen? Die logica zie ik niet 1-2-3.

Voorts is ook waar wat je zegt: in de huidige markt zijn die aantallen doorgaans niet noemenswaardig. Wekenlange #1-hits 'doen' nog serieuze aantallen, maar buiten de Top 5 of 10 stort de werkelijk verkoop razendsnel in elkaar...

Over écht 'serieuze aantallen' gesproken, en 'oude' songs in de top van de iTunes lijst: The Long Tail. Ook ik vergis me nog wekelijks door te roepen dat een plaat of single 'oud nieuws' is en inmiddels toch 'iedereen hem moet kennen' en 'in huis heeft'. Wrong. Geloof me: er valt altijd nog door te marketen, nieuw publiek te bereiken en geld te verdienen. Iedere keer weer.

Alex zei

Dit zijn de interessante artikelen Niels! Was ze bijna kwijt;)

Anoniem zei

Over Gotye: een collega las afgelopen maand de zinsnede "Je moet wel van een andere planeet komen als het liedje 'Somebody That I Used to Know' je niets zegt" in een VK-recensie van het concert van Gotye en concludeerde dat hij van een andere planeet kwam. Er kunnen altijd mensen bijkomen die iets leren kennen en dan besluiten om het te kopen. Er kunnen altijd mensen bijkomen die voor het eerste iTunes gaan gebruiken en dan als eerste hun favoriete liedje van de afgelopen maanden gaan aanschaffen.

Unknown zei

De single is zowel in Nederland als Belgie goud. Dus 2x 10.000 keer verkocht.

Unknown zei

En in beide landen platina overigens: Ruim 40.000 stuks