9 oktober 2008

Smashing Pumpkins - 'I Am One'


0.00 min.
Zelden werd het beste van een song in de eerste 9 seconden weggegeven: de Funky Drummer van de jaren '90. Jimmy Chamberlin sleep deze diamant van een break, Butch Vig produceerde het zwartfluwelen kleedje waarop-ie ligt te glinsteren. Luister naar die bassdrum. Vig stuurde 'em pas de keuken uit toen hij klonk als Gordon Ramsay's zelfgemaakte mayonaise: lobbig. De gortdroge snare is de azijn die de break z'n bite geeft.

0.09 min.
De bas die invalt is slechts een excuus om Jimmy nog eens 9 seconden ongestoord z'n gang te laten gaan. Ook de invallende gitaren op 0.18 min. zijn slechts slingers in Jimmy's kerstboom.

0.33 min.
Jimmy zegt wanneer het genoeg is: met een fill die tegelijkertijd rockt en swingt, de song tot een halt roept en 'em afvuurt. Billy glijdt langs de hals van z'n gitaar: Thunderbirds are go!

0.54 min.
Natuurlijk: als je zo'n briljante titel voor de opener van je debuutalbum verzint (zie ook: 'I Wanna Be Adored') kun je niet anders dan ermee openen.

1.12 min.
Na zo'n eerste minuut kan het refrein even wachten. Een kalme terugkeer naar de groove is voldoende. Laat Jimmy en Butch maar schuiven (en Billy tussen neus en lippen door soleren).

1.47 min.
Lang voordat Billy een onverdragelijke whiner werd, zette hij zijn Leidse Sleuteltjes-stem wél effectief in: 'Time is right for a guiding light' haalt-ie hier nog uit z'n tenen in plaats van z'n leren broek. Met gespjes.

2.00 min.
Volgens mij nog steeds geen fatsoenlijk refrein gehad...?

2.14 min.
Billy snapt het nu ook: die tekst over 'de eerste zijn' moet precies op die drums gelegd worden! Iedereen zit ineens rechtop van dat schrille gekrijs, Jimmy ramt de boodschap erin.

2.47 min.
Maar laten we die kleuter-die-zijn-zin-niet-krijgt niet helemaal tekort doen: met een roffel Circus Toni Boltini waardig introduceert Jimmy Billy (Shears?) opnieuw. Geweldig hoe die snare opkomt. En Billy laat horen Thin Lizzy's lessen over dubbelloops gitaargeweld in z'n oren te hebben geknoopt.

3.07 min.
Prachtige truc voordat we helemaal los gaan: Billy laat 1-voor-1 de akkoorden naar beneden lopen, de bas blijft 4 maten staan, iedereen valt in en Billy legt een laatste keer uit dat hij de eerste is. Gelukkig kent hij zijn plek...

4.02 min.
... want Jimmy zwaait af. Zo'n plaat verdient een staand einde. En zo'n drummer een staande ovatie.

Eerder in deze serie: Dusty Springfield.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Te gek weer.
Doe je ook verzoekjes?
:-)
W

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Jazeker. Al heb ik in deze serie de volgende in principe al klaar staan.

Anoniem zei

yes jimmy chamberlin held van het eerste uur!