Hoe je als muzikant in een razendsnel veranderende muziekindustrie je eigen boontjes dopt. Niels Aalberts deelt zijn ervaringen, tips, trucs & adviezen, nodigt anderen uit dat ook te doen en vermijdt iedere schijn van objectiviteit. Daarvoor ga je maar naar www.ehpo.net. Daar lees je ook waar Niels al die praatjes over muziek, internet, social media, marketing, management, uitgeven en ondernemen vandaan haalt.
31 juli 2009
In plaats van een hoezenpoes (8)
Classic records lost in time and format, re-emerged as Pelican books. Tip van Allard, vandaag Phil Collins (zeer geslaagd!):
30 juli 2009
In plaats van een hoezenpoes (7)
Classic records lost in time and format, re-emerged as Pelican books. Just for fun. Vandaag het debuut van New Fast Automatic Daffodils, absoluut een Klassieker in mijn boek. Schaf aan die plaat!
29 juli 2009
In plaats van een hoezenpoes (6)
Classic records lost in time and format, re-emerged as Pelican books. Deze serie is vandaag Rickrolled!
28 juli 2009
27 juli 2009
In plaats van een hoezenpoes (4)
Classic records, re-emerged as Pelican books. Tip van Allard. Vandaag Joy Division, een hoes van meester-ontwerper Peter Saville. En dit is niet de enige klassieker van 's mans hand. Een genie!
26 juli 2009
Feestje (9)
Slowlands (goeie naam!) is een relaxed festival voor alle leeftijden op 9 augustus a.s. in het Havenkwartier in Deventer (mooie stad!). Zo'n 30 optredens, o.a. Loney Dear, Michael Fakesch & Tapprik Sweeze, André Manuel, Jason & The Argonauts, Carlos Valdes, Brent Roozendaal, 12 Junkies, Ottoboy, Fata, Antal, Entella e.a., op 5 podia voor slechts €8. Kinderen tot 12 gratis. Meer info hier.
25 juli 2009
In plaats van een hoezenpoes (2)
Classic records re-emerged as Pelican books. Just for fun. Tip van Allard. Vandaag Joe Jackson:
24 juli 2009
In plaats van een hoezenpoes (1)
Na een druk halfjaar vertrekt EHPO vandaag naar het land van melk & honing. Maak kennis met onze kruidenier van de komende weken. Maar ik laat jullie niet zomaar in de steek. Zoals gebruikelijk vul ik de vakantie met een onderhoudende serie, met dank aan Allard.
Wat is het geval? Iemand met serieus teveel tijd heeft de hoezen van een aantal klassieke albums verbouwd tot omslagen van Pelican-pockets. En dan liefst exemplaren die zichtbaar een paar honderd keer gelezen zijn. Just for fun. Het resultaat is ronduit schitterend. Geniet er iedere dag van, tot half augustus. The Beastie Boys trappen af:
Geniet van de zomer! [Update: Isaac ontdekte een foutje in deze hoes. Zie de reacties].
23 juli 2009
Wilde ideeën & nieuwe muziek (27)
Een dag eerder dan gebruikelijk, want EHPO pakt morgen de trein naar de zon en het strand. De vakantie vul ik met leuke-dingen-voor-de-mensen (daarover morgen), vandaag nog wat food for thought:
- Snelgroeiend probleem bij klassieke concerten: mensen die applaudiseren.
- Het gaat hier de helft van de tijd over muziek, de andere helft over internet. En liefst allebei tegelijk. Bob (hij weer) legt in 1 heldere blogpost uit hoe je die 2 samen
kuntmoet gebruiken. Hard schreeuwen en jezelf ophemelen op andermans platform is zinloos, bouw je eigen! Beter kan ik het niet zeggen. Lezen dus, met Trent's How-To er achteraan, en je bent klaar. - Trent heeft overigens z'n belofte gehouden/dreigement uitgevoerd: gekapt met Twitter.
- Hij weet overigens wel hoe je met fans omgaat. Zomby duidelijk niet (check de comments). Wat een knuppel!
- Over het bijhouden van statistieken, fans en geïnteresseerden in je muziek actief opzoeken heb ik het vaker gehad (Google Analytics, Bandcamp, vorige week nog BandCentral en Soundcloud). Hoe die cijfers en grafieken te interpreteren en gebruiken lees je hier. Beetje taaie kost, wél nuttig. Via Frank.
- Handig: compleet geüpdate lijst wie Twittert in Nederland Muziekland. Dank je, 3VOOR12!
- De iPod: al geboren in 1979?
- Meer Apple: als dit waar is, moet Neelie K. serieus opletten! Het zou een groot verlies zijn voor alle belanghebbenden, muziekliefhebbers voorop. Maar Steve Jobs kijkt daar waarschijnlijk héél anders tegenaan...
- De muziekindustrie wil een deel van de opbrengsten van de verkoop van Pirate Bay. Best raar, niet? Volg deze redenatie maar 'ns. Bovendien suggereert het dat een groot deel van de illegale downloads 1-op-1 gemiste verkopen zijn. Gel*l.
- Kazaa gaat ook legaal, schijnt. Ik begin een trend te herkennen...
- Wil je weten welke gebruikersnaam nog wél vrij is op 130 (!) social platforms? Check http://namechk.com/. Tip van Sjoerd, die het weer van Krijn had.
- Ik ben dol op spelletjes en heb bij vlagen bewondering voor Muse. Dat komt dan nu mooi samen. Op YouTube kun je de gevonden resultaten bekijken en beluisteren. Hier audio. Top-idee!
- Over spelletjes gesproken: één van de (vele) toekomsten van muziek zijn games. Metallica en The Beatles dringen bij Microsoft, Nintendo en Sony gemakkelijk door tot Guitar Hero of Rockband, maar jij straks ook! Hoe cool is dat?! Tip van Michiel.
- En over de toekomst gesproken: er zijn serieus nog mensen in de uitgeverswereld die denken dat het aan hun deurtje wel voorbij gaat. Tip: lees even wat Ivo zegt over het ene schaap dat ook daar onherroepelijk de dam vernielt.
- Denk vast mee over de volgende Informatiemiddag Online Auteursrecht. Nuttig, lijkt me!
- Die middagen zijn een initiatief van Lykle, die ook met deze tip op de proppen kwam: een must-read artikel over de inhoud en het updaten van je site en alle sociale platforms. Barstensvol tips, echt een aanrader!
- Hail, hail Manchester: de meest herkenbare bassist en beste gitarist ter wereld nu ook op Twitter.
- Colin Benders en Morris Kliphuis componeren op dit ogenblik voor het 45-koppig Thais Symfonie Orkest. Er wordt ook geblogd.
- Tot slot: het hoeft niet altijd serieus op EHPO. Maar wél nuttig (via Bas):
Labels:
iPhone/iPad/iPod,
jammer jôh,
kyteman,
leuk,
rechten,
spotify,
The Smiths,
tips,
twitter,
wilde ideeën
Het is zomer. Tijd voor nieuwe Liefdes! (4)
Zo slick als de beste Pet Shop Boys singles in de jaren '80, maar dat interesseert me geen reet: on-weer-staan-baar in deze tijd van het jaar. Let vooral op die belachelijke maar o zo geniale break op 2.42 min.:
Wat een HIT! En ere weer ere toekomt: deze gast heeft aan bijna het hele album meegeschreven en laat 't zo verdomd goed klinken. Een Held, dat is het.
Vanmiddag, rond lunchtijd: aflevering #27 van Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek.
22 juli 2009
Kijktip: RIP! A Remix Manifesto
Eerder kon je hier de link naar Feed The Animals vinden, een geweldige mash-up (tracklisting). Die originele post bevat bovendien een uiterst boeiend achtergrondartikel. Over producer Girl Talk maakte Brett Gaylor een documentaire die kwesties over (her-)gebruik van (andermans) muziek, auteursrechten en creativiteit aan de orde stelt. De trailer stond eerder op dit blog, bij Marco vond ik deze 'remix':
De complete film download je hier (betaal wat je wil) en is vanavond om 20.30u te zien op Nederland 3 in Het Uur van de Wolf. Kritische geluiden zijn er ook (via Job), maar ik zit voor de buis vanavond!
De complete film download je hier (betaal wat je wil) en is vanavond om 20.30u te zien op Nederland 3 in Het Uur van de Wolf. Kritische geluiden zijn er ook (via Job), maar ik zit voor de buis vanavond!
Perfect Heen & Perfect Terug
Een compilatie gemaakt door 46 mensen, dat levert logischerwijs een zeer gemengde mix van muziek op. Bijna de perfecte radiozender. Perfect FM wilden we 'm ook eerst noemen. Het zijn 2 soundtracks geworden, voor de heen- en terugreis. Nergens eentonig, voldoende hits, classics, standards, knallers, pareltjes en nieuwe ontdekkingen. Rij voorzichtig!
Mac HEEN,
Mac TERUG.
PC HEEN,
PC TERUG.
Mac HEEN,
Mac TERUG.
PC HEEN,
PC TERUG.
Labels:
gratis downloads,
hits,
nieuwe muziek,
oude muziek,
perfect
21 juli 2009
Feestje (8)
Komende zaterdag weer een prachtig Rock 'n Soul-feestje in Tivoli de Helling. DJ's St. Paul & Chess (van het Rotterdamse Loosefit DJ-collectief, bekend door Git Hyper) draaien de beste Rock 'n' Roll en Soul van alle tijden. Danspasjes instuderen doe je met deze nieuwe exclusieve mix!
Labels:
feestje,
gratis downloads,
hits,
leuk,
nieuwe muziek,
oude muziek,
st. paul,
tips,
Tivoli
20 juli 2009
Geef het beestje een naampje (slot)
Vorige week stonden op EHPO de eerste 2 delen van een serie over het vinden van een rechtenvrije naam (1, 2). Marketeer en schrijver Erik Luyten eindigde zijn verhaal met "Zonder registratie heb je geen enkel recht om de naam te behouden als er bij je aangeklopt wordt door iemand die wél een registratie heeft op diezelfde of een sterk gelijkende naam”. Wat te doen als dat gebeurt?
In het kort: plannen, omzetten, even veel en een tikje agressief communiceren en alleen maar je nieuwe naam gebruiken. Mocht het ooit nodig zijn: succes! Maar ik hoop voor je dat het nooit zover komt..."
Erik: "Ondanks dat je zorgvuldig een bandnaam hebt gekozen, kan het voorkomen dat je een merkrecht schendt. Meestal wordt dan door een advocaat verzocht of je op korte termijn je naam wilt aanpassen. Er tegenin gaan kan, maar is vaak nutteloos. Aanpassen dus!
Op EHPO heb je al gelezen hoe je diverse media kunt inzetten voor promotie. Dat is eigenlijk precies wat je bij zo’n naamsverandering ook doet. Het belangrijkste: zorg dat alle social media en platforms die je gebruikt vrijwel gelijktijdig overschakelen op je nieuwe naam. Dat lijkt makkelijk, maar kost flink wat tijd. Vergeet ook niet je nieuwe naam te controleren op eventuele merkenrecht-schending. Een goed gestructureerde voorbereiding is van belang als je geen gezichtsverlies wilt lijden. Maak een draaiboek, da's een goed begin. Stel puntsgewijs op welke media aangepast moeten worden: te beginnen met je eigen website (nieuw webadres alias URL), maar ook je blog, MySpace, Facebook, Last.fm en LinkedIn-account.
Daarnaast schrijf je een persbericht [bijvoorbeeld zo'n uitstekende als vanmorgen!] en past je biografie aan. Voor elke actie heb je 2 deadlines: eentje dat alles is klaargezet (voor MySpace bijvoorbeeld de style-sheet, afbeeldingen in een mapje op je computer), plus een deadline wanneer een en ander daadwerkelijk omgezet wordt. Let er bij het schrijven van teksten op dat je je oude bandnaam erbuiten houdt. Dus niet “eerder bekend als…” of “voormalig...”. Dat wekt slechts verwarring.
Verdeel alle actiepunten over de bandleden en inventariseer wat mogelijk is op de verschillende platforms als het gaat om het wijzigen van gebruikersnamen en URL's. Bij MySpace [zo passé!] kun je sinds kort je webadres aanpassen: MySpace.com/bandnaamX verander je dus gemakkelijk in MySpace.com/bandnaamY. Bij Facebook gaat dat allemaal wat lastiger. Als platforms geheel geen gebruikersnamen- of groep-aanpassingen toestaan, zoals Last.fm, maak je een ander account aan onder je nieuwe bandnaam. Zet nog niets online tot het moment dat dit gepland is!
Na de voorbereiding is het tijd voor D-Day, de dag dat alles omgezet wordt. Vooral veel en vervelend werk, maar het moet gedaan worden. Zoals ik eerder zei, is het belangrijk alles zo snel mogelijk aan te passen en oude informatie weg te halen. Zo ontstaat zo weinig mogelijk ruis. Communiceren met je nieuwe naam dus! Als je je website aangepast hebt, zorg je ervoor dat de oude URL van de website doorgelinkt wordt naar de nieuwe. Zo verlies je zo min mogelijk bezoekers. Datzelfde geldt voor social media. Als ertussen zitten die niet aangepast kunnen worden, zoals Last.fm-groepen, geef je daar de URL van de nieuwe group aan. Als alle info aangepast is, is het van belang dat je wat aggressiever te werk gaat met je promotie, om toch weer snel naamsbekendheid op te bouwen. Wat meer mailings, bulletins, journals en blogposts eruit gooien kan geen kwaad! Er zullen altijd zeikerds zijn die je vertellen dat ze wel erg veel berichten van je ontvangen, maar bedenk dat dit even nodig is om je werk te kunnen blijven doen.
In het kort: plannen, omzetten, even veel en een tikje agressief communiceren en alleen maar je nieuwe naam gebruiken. Mocht het ooit nodig zijn: succes! Maar ik hoop voor je dat het nooit zover komt..."
Dank Erik, voor je heldere verhaal en concrete tips. Met Incubate hebben jullie ze duidelijk in praktijk gebracht. Volg Erik en Incubate (twee keer zelfs) op Twitter.
EHPO vertrekt komende vrijdag op vakantie. Wees gerust: iedere vakantiedag is ingevuld met een onderhoudende serie (de langste ooit!). Mocht je de komende 2-3 weken een feestje vieren, festival of concert organiseren waarvan het leuk is om lezers van dit blog op de hoogte te stellen, mail me deze week dan een digitale flyer + wat info en ik zet het er graag op. Als ík het leuk heb, mogen jullie dat ook! ☺
Labels:
creativiteit,
ervaringen delen,
Incubate,
Naam verzinnen,
tips,
ZXZW
The Gasoline Brothers doen het zo (2)
Het is niet mijn gewoonte om persberichten integraal over te nemen. Maar dit verhaal is zó leuk en het persbericht zo goed geschreven (ook een kunst!) dat ik graag een uitzondering maak. Let op hoe The Gasoline Brothers hun passie voor wielrennen als insteek hebben, maar via een briljante omweg toch weer heel dicht bij hun muziek blijven. Bovendien wachten ze niet af tot pers, radio, TV of internet bovenop de band of hun muziek duikt, maar creëren een eigen verhaal. Klasse. Het toont opnieuw aan dat je nooit weet van welke kant de rugwind komt met nieuwe media. Duik er onvoorwaardelijk en voor 200% in, met originele ideeën en zie eens wat er van komt! Wat een lekkere aftrap voor hun tweede album dat 5 oktober a.s. verschijnt.
"Dankzij Twitter is de Utrechtse band The Gasoline Brothers dit jaar een bescheiden hype in en om het wielerpeloton. Niet alleen Nederlandse topwielrenners als Koos Moerenhout en Steven de Jongh lopen weg met de muziek van The Gasoline Brothers, ook begeleiders van de Belgische Quick Step-wielerploeg en het Amerikaanse Columbia (het team van sprinter Mark Cavendish) hebben inmiddels muziek van de broertjes op hun iPod staan. Voeg daar ook nog eens de namen aan toe van Eurosport-wielercommentator Danny Nelissen (zelf oud-profwielrenner) en Radio Tour de France-verslaggever Gio Lippens, en we kunnen met recht spreken van een klein sneeuwbaleffect.
Downloads uit Frankrijk
Het begon allemaal toen wielrenner Koos Moerenhout enthousiast twitterde over The Gasoline Brothers. Daarbij vermeldde hij ook de plek waar het eerste album van de band gratis te downloaden is. Binnen een dag werd het album meer dan 50 keer gedownload [zie 'de piek van Koos' hierboven], terwijl het uit 2006 stammende album op ‘normale’ dagen zo’n 5 keer wordt gedownload. Toen The Gasoline Brothers de statistieken raadpleegden viel op dat 90% van de downloads vanuit Frankrijk kwam. Juist ja, precies die plekken waar de Tour de France-karavaan was neergestreken… De dagen erna zagen The Gasoline Brothers met toenemende verbazing lovende berichten over hun muziek op Twitter, gepost door wielrenners en hun begeleiders.
Speciaal nieuw nummer
Overigens heeft de hype leuke consequenties voor de aanstichter ervan: Koos Moerenhout. Toen hij een week voor het Nederlands kampioenschap over The Gasoline Brothers twitterde, ontstond er een conversatie tussen renner en band. Als Moerenhout het weekend erna Nederlands kampioen zou worden, zou de band een speciaal liedje voor hem opnemen. En verdomd, Koos Moerenhout werd Nederlands kampioen! Volgens afspraak gaan The Gasoline Brothers het nummer, met als werktitel ‘Koos on the loose’, nu opnemen. Release is 27 augustus. Vlak voor aanvang van de Ronde van Spanje (Vuelta), die dit jaar in Drenthe van start gaat. Daar zal Moerenhout zich voor het eerst met zijn ‘eigen’ liedje op de iPod op de koers kunnen voorbereiden.
The Gasoline Brothers
The Gasoline Brothers debuteerden in 2006 met het lovend ontvangen album ‘Hm!’. Op 5 oktober a.s. verschijnt ‘Tsk!’, het nieuwe album van de band. Met opnieuw pakkende popsongs in het niemandsland tussen Wilco, Guided by Voices, Big Star en Posies."
"Dankzij Twitter is de Utrechtse band The Gasoline Brothers dit jaar een bescheiden hype in en om het wielerpeloton. Niet alleen Nederlandse topwielrenners als Koos Moerenhout en Steven de Jongh lopen weg met de muziek van The Gasoline Brothers, ook begeleiders van de Belgische Quick Step-wielerploeg en het Amerikaanse Columbia (het team van sprinter Mark Cavendish) hebben inmiddels muziek van de broertjes op hun iPod staan. Voeg daar ook nog eens de namen aan toe van Eurosport-wielercommentator Danny Nelissen (zelf oud-profwielrenner) en Radio Tour de France-verslaggever Gio Lippens, en we kunnen met recht spreken van een klein sneeuwbaleffect.
Downloads uit Frankrijk
Het begon allemaal toen wielrenner Koos Moerenhout enthousiast twitterde over The Gasoline Brothers. Daarbij vermeldde hij ook de plek waar het eerste album van de band gratis te downloaden is. Binnen een dag werd het album meer dan 50 keer gedownload [zie 'de piek van Koos' hierboven], terwijl het uit 2006 stammende album op ‘normale’ dagen zo’n 5 keer wordt gedownload. Toen The Gasoline Brothers de statistieken raadpleegden viel op dat 90% van de downloads vanuit Frankrijk kwam. Juist ja, precies die plekken waar de Tour de France-karavaan was neergestreken… De dagen erna zagen The Gasoline Brothers met toenemende verbazing lovende berichten over hun muziek op Twitter, gepost door wielrenners en hun begeleiders.
Speciaal nieuw nummer
Overigens heeft de hype leuke consequenties voor de aanstichter ervan: Koos Moerenhout. Toen hij een week voor het Nederlands kampioenschap over The Gasoline Brothers twitterde, ontstond er een conversatie tussen renner en band. Als Moerenhout het weekend erna Nederlands kampioen zou worden, zou de band een speciaal liedje voor hem opnemen. En verdomd, Koos Moerenhout werd Nederlands kampioen! Volgens afspraak gaan The Gasoline Brothers het nummer, met als werktitel ‘Koos on the loose’, nu opnemen. Release is 27 augustus. Vlak voor aanvang van de Ronde van Spanje (Vuelta), die dit jaar in Drenthe van start gaat. Daar zal Moerenhout zich voor het eerst met zijn ‘eigen’ liedje op de iPod op de koers kunnen voorbereiden.
The Gasoline Brothers
The Gasoline Brothers debuteerden in 2006 met het lovend ontvangen album ‘Hm!’. Op 5 oktober a.s. verschijnt ‘Tsk!’, het nieuwe album van de band. Met opnieuw pakkende popsongs in het niemandsland tussen Wilco, Guided by Voices, Big Star en Posies."
UPDATE: Het werkt! En niet alleen bij de NOS:
Zelfs Koos' vrouw schrijft er over. Briljant gedaan!
19 juli 2009
Het is zomer. Tijd voor nieuwe Liefdes! (3)
Die vorige schafte ik aan, maar greep me (nog) niet. Deze nieuwe schudde me gisterenochtend volledig wakker. W A T E E N P L A A T. En als ik dit mag geloven is dat niet te missen in september. Ik ben erbij!
18 juli 2009
Steel Division
Klassieker "Transmission" door een rijdende truck vol steel drums (via). Wie had gedacht dat we ooit zouden glimlachen om Joy Division?
17 juli 2009
Wilde ideeën & nieuwe muziek (26)
- The Axe Effect? Nee, Hollywood-marketeers spreken al van The Twitter Effect. Dat ook voor muziek geldt, lees maar. Dank voor die laatste tip Leon, en benieuwd naar die acties van jullie!
- Valt daar onder dat je Twittert, maar een ouderwetse ansichtkaart als antwoord krijgt? Vast niet.
- Of dat je Twitter gerust kunt overslaan wanneer je mobiele telefoons, kranten, games, muziek of ander entertainment bij een jonge doelgroep aan de man wil brengen? Een 15-jarige stagiair legt uit waarom en haalt de voorpagina van The Financial Times. Is je Engels niet zo goed? De Volkskrant las het stuk ook.
- Voor mijn werkzaamheden als Hoofddocent Music Management aan de HKU maakte ik onlangs gebruik van Basecamp. BRILJANTE applicatie, punt-uit! Een slimmerik heeft Basecamp en het even briljante Bandcamp soort van gecombineerd tot BandCentral. Een mash-up van 2 geniale applicaties tot 1 online management-tool voor (beginnende) bands & muzikanten: donders goed opletten dus! Een groot deel van BandCentral is gratis, de volledige versie kost $7,99 per maand. Een platenmaatschappij en PR-assistent zijn aanzienlijk duurder. Lees het stuk en check de video:
- Aanrader: Andrew Dubbers e-book The 20 Things You Must Know About Music Online is omgezet naar 20 video's (ook voor je iPod) en 20 Podcasts/MP3's. Cool!
- Ook gratis (de titel zegt het al): de .pdf van Chris Andersons nieuwe boek 'Free', in de Nederlandse vertaling notabene. Klasse.
- Twee weken geleden mailde Moby Bob over z'n gratis download. Gelul schijnt.
- Bob wees me verder op deze: Soundcloud, de nagel aan de doodskist van MySpace? Beck helpt in elk geval een handje. Lezen!
- Tom Silverman richtte ooit het grensverleggende Tommy Boy op (De La Soul, Naughty By Nature, Coolio, House of Pain, Afrika Bambaataa). Met zo'n indrukwekkend CV let ik extra goed op als iemand spreekt. En kijk eens wat hij halverwege zegt? Juistem! (via Hans)
- Dinosaur Jr. haalt hun laatste album terug uit de winkel wegens 'te hard'. Check of je de juiste hebt:
- Guy Hands kocht EMI, maar schijnt vreselijk spijt te hebben. Logisch, als mensen daar plompverloren besluiten dat CD's verkopen geen prioriteit meer heeft... [update: ook onzin.]
- Misschien een lucratieve suggestie van een stel ex-EMI-ers: stap in de verkoop van regenjassen! Gemaakt van PET-flessen, tip van Job.
- Illegaal downloaden is uit (samenvatting), songschrijven gewoon een optelsom (via Lykle) en het album is dood. O nee, toch niet!
- Promotie gaat over de wet van de grote getallen, aldus bassist Steve Lawson. Ook een tip van Lykle. Hij weer...
- Waarom je misschien toch bij een major moet tekenen.
- Microsoft komt met een eigen Spotify-variant. Maar er zijn vreemdere manieren om je muziek te verspreiden. Wired verzamelde 10 bizarre varianten (dank voor de tip, Mitch), dit is de leukste:
- Voor nop: nieuwe mixtape van Buraka Som Sistema (via Joris).
- Nog even over The Gasoline Brothers: op 10 oktober presenteren ze hun nieuwe album in EKKO, met als support de onvolprezen Tim Knol. T.z.t. herinner ik je er nog wel even aan.
- The Beatles' Guitar Hero komt 09-09-'09 uit, samen met geremasterde versies van alle albums en vast ook voor het eerst verkrijgbaar op iTunes. Dus we hoeven voorlopig geen medelijden te hebben met Paul, Ringo, de erven Harrison en Lennon. De remasters van alle albums bevatten ieder een nieuw 'Making Of'-filmpje, een stuk van die bij 'Revolver' kun je vast bekijken.
- Hè hè, Colin zit op het vliegtuig dus ik heb het een stuk rustiger. Hij niet: samen met Morris Kliphuis is-ie druk in de weer met 45 Thai de komende weken. Noem je dat vakantie...?
- Ik eindig romantisch. Onderstaand beeld van Woodstock is een icoon voor/van een generatie. Wat heerlijk om dan te lezen dat ze samen oud zijn geworden!
16 juli 2009
Geef het beestje een naampje
Deel 3 van deze serie is nog in de maak; staat hier maandag. Vermaak je ondertussen met Snow Crocus!
Morgenochtend een nieuwe aflevering van Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek.
CD-release: Snow Crocus - "Depart, Be Lost, But Climb"
Het gerandomiseerde hoesje van Ruben Steeman (@RuSt, van Buro Rust) heeft de Random Cover Art-contest glansrijk gewonnen. Toeval en goede smaak blijkt opnieuw een perfecte combinatie. Geheel in stijl kwam de Band Bio Generator met deze bio van Ruben's band:
A history of modern global icons: Snow Crocus
Hailing from the tiaga of Montreal, Snow Crocus found themselves at the top of the modern global scene in 2007 with their self titled EP. The band's latest album, Depart, Be Lost, But Climb, weaves James Ingbread's lyrics with mesmerizing synths to construct indigenous grooves and small musical works of art. With standout tracks like "Rusty Nails" en "Midnight Marauders" dominating radio airwaves far and wide, Snow Crocus is an essential addition to any music lover's library.
Henneaux plukte daar vervolgens 17 passende tracks bij. En nu kunnen wij dus met grote trots (ook namens Ruben) het album van Snow Crocus lanceren! Denk qua gevoel aan Fever Ray, Moderat, Jazzanova meets Patrick Watson en Phoenix. Enjoy!
Mac HIER,
PC DAAR.
A history of modern global icons: Snow Crocus
Hailing from the tiaga of Montreal, Snow Crocus found themselves at the top of the modern global scene in 2007 with their self titled EP. The band's latest album, Depart, Be Lost, But Climb, weaves James Ingbread's lyrics with mesmerizing synths to construct indigenous grooves and small musical works of art. With standout tracks like "Rusty Nails" en "Midnight Marauders" dominating radio airwaves far and wide, Snow Crocus is an essential addition to any music lover's library.
Henneaux plukte daar vervolgens 17 passende tracks bij. En nu kunnen wij dus met grote trots (ook namens Ruben) het album van Snow Crocus lanceren! Denk qua gevoel aan Fever Ray, Moderat, Jazzanova meets Patrick Watson en Phoenix. Enjoy!
Mac HIER,
PC DAAR.
P.S. Ook al hadden we expliciet gemeld dat we op het Random Cover Verhaal werden gewezen door Jax, hier en daar is de indruk ontstaan dat Het Zesde Vlak het idee zelf heeft bedacht. Onzin natuurlijk. Het Random Cover Art-verhaal is een meme. Een meme? Ja, een meme. En deze meme is gestart door Karakio. The Boston Globe berichtte erover in februari 2008. Karakio kwam met de briljante formule en die formule vond z'n weg over het internet. Een kettingbrief nieuwe stijl dus. Honderden sites gingen ons voor en ook wij geven het weer door. De formule is briljant én werkt, dat bewijzen de inzendingen. Deze kun je nog tot begin volgende week bewonderen op dit blog, daarna verwijder ik de meeste. We zullen extra hard ons best moeten doen op de Perfect Shuffle-hoesjes, zoveel is duidelijk.
Labels:
gratis downloads,
hits,
leuk,
nieuwe muziek,
oude muziek,
perfect
15 juli 2009
Geef het beestje een naampje (2)
De vraag van vanochtend: hoe kom je er achter dat je band- of artiestennaam teveel lijkt op een conflicterend, bij een merkenregister bekend merk? Online marketeer Erik van het Incubate-festival: "Daarvoor zijn allerlei dure bureaus die een merkonderzoek doen. Kosten: al snel zo’n €300, geld dat je niet in je achterzak hebt. Goedkoper is om zelf een avondje in het online merkenregister te duiken. Hier vind je merken die geregistreerd zijn in de Benelux, Europa of wereldwijd."
Hij geeft een willekeurig (...) voorbeeld: "Stel, je hebt een band die Kane heet of wilt een band oprichten die deze naam draagt. En je wilt zeker zijn dat die naam nog niet gebruikt wordt of rechten schendt. Het zoeken in dit register kan je dan al een flink stuk op weg helpen. Om te beginnen vul je als woordmerk je bandnaam in. Voor 'Kane' krijg je een hele rij zoekresultaten. Dit hoeft echter niet direct te betekenen dat je een probleem hebt. Bij het inschrijven in het merkenregister moet elk bedrijf zich namelijk inschrijven in bepaalde klassen. Een klasse-aanduiding geeft aan voor welke producten het bedrijf rechten en de merknaam claimt. Zo heb je in het merkenregister voor de Benelux bijvoorbeeld klasse 9 voor CD's en klasse 41 voor muziekoptredens. Bij zoeken op 'Kane' is één van de resultaten het bedrijf Kane Ace. Zij zijn geregistreerd in de klassen 1 en 17, die beiden iets met het fabriceren van plastic te maken hebben. Voor een band dus niet van belang en geen probleem. Kane Ace kan op dit moment geen claim leggen op jouw bandnaam."
Op deze manier ga je alle zoekresultaten af: "Kom je iets tegen dat bedreigend kan zijn, bedenk dan dat dit in de toekomst tegen je gebruikt kan worden, mocht de eigenaar van het merk erachter komen dat jij dezelfde (of een sterk gelijkende) handelsnaam hanteert. Zoek ook op zoveel mogelijk afgeleiden die je kunt verzinnen, zoals in dit voorbeeld 'Kanu', 'Kani', 'Cane' etc. Kom je geen potentiële conflicten tegen, dan kun je de bandnaam op dit moment waarschijnlijk zonder problemen gebruiken. Echt safe ben je pas als je jouw bandnaam ook vastlegt in het merkenregister. Hier hangt wel een prijskaartje van zo’n €2.000 voor 10 jaar aan. Wanneer je aanvraag goedgekeurd wordt, ligt je naam vast in alle Europese landen. Goedkoper is het om je merk alleen in de Benelux vast te leggen. Mocht je serieuze ambities hebben met je band, dan is dit wel iets dat je serieus moet overwegen. Zonder registratie heb je namelijk geen enkel recht om de naam te behouden als er bij je aangeklopt wordt door iemand die wél een registratie heeft op diezelfde of een sterk gelijkende naam."
Wat je kunt doen in zo’n soort situatie lees je morgen. Dan legt Erik uit hoe je een naamswijziging goed kunt communiceren naar de buitenwereld en je kunt voorbereiden op eventuele problemen. Tot dan!
Labels:
creativiteit,
ervaringen delen,
Incubate,
Kane,
Naam verzinnen,
tips,
ZXZW
Geef het beestje een naampje (1)
En jezelf, als je muziek maakt en Piet Lut heet. Of naar Amerika wilt en Cock wordt genoemd (zoals mijn vader, van 'Cornelis'). Belangrijk dus, een goede artiesten- of bandnaam. Liefst eentje die iets zegt over de muziek die je maakt en waar niemand anders in de wereld muziek onder maakt. Het Tilburgse ZXZW ondervond het belang van een goede, unieke naam aan den lijve. Het festival heet inmiddels Incubate. Erik Luyten, verantwoordelijk voor online marketing en communicatie, legt uit waarom.
Een korte introductie: vorige maand veranderden we de naam van ons festival, helaas niet geheel vrijwillig. ZXZW kwam in de clinch met het Amerikaanse SXSW, dat een merkenrecht op de naam SXSW heeft. SXSW heeft de merknaam internationaal in diverse klassen vastgelegd, waaronder die voor het uitvoeren van een festival. Dikke pech voor ons, want ZXZW leek teveel op SXSW.
Ook bij bands kan dit gebeuren. Een voorbeeld dicht bij huis is de rechtszaak tegen de merchandise-lijn van Kane, aangespannen door het kledingmerk Karl Kani. De reden: Kane leek teveel op Kani. Dat werd door de rechter bevestigd en dus werd het Kane verboden om hun bandnaam op kleding te gebruiken. Dit kan jou als muzikant ook gebeuren. Er tegenin gaan is in de meeste gevallen zinloos en kost handenvol geld aan advocaten. Je kunt het risico nemen, wachten tot de schadeclaim op je deurmat ploft óf hoge kosten voorkomen door te controleren of je (merk-)naam geregistreerd is in het merkenregister. Zo ja, dan zit er weinig anders op dan een andere naam te verzinnen."
Labels:
creativiteit,
ervaringen delen,
Incubate,
Kane,
Naam verzinnen,
tips,
ZXZW
14 juli 2009
Ontwerp je eigen album cover
- Ga naar Wikipedia, druk op “random” of klik hier. De titel van het eerste random Wikipedia-artikel dat je tegenkomt is de naam van je band.
- Ga naar Random Quotations of klik hier. De laatste vier of vijf woorden van de laatste quote op de pagina vormen de titel van je album.
- Ga naar Flickr, druk op “explore the last 7 days” of klik hier. De derde foto, maakt niet uit wie of wat erop staat, dient als cover van je eerste album.
- Start Photoshop (of de online foto-editor pixlr.com), maak van de resultaten onder punt 1, 2 en 3 een hoes voor het debuutalbum van je band.
Rene Sebastian:
@RuSt kwam met dit prachtige resultaat op de proppen:
Jimme Bakker heeft de coolste bandnaam:
Boem. Jimmes bandnaam heeft een concurrent. Roh!'s:
Robbert Dijkstra:
Mirko mailde terecht "Ik had geluk met mijn beeld van flickr, maar pech met mijn bandnaam" (bandnaam = nuclear FMRP interacting protein 1, maar dat wist je natuurlijk al).
Sanne Bruinstroop, prachtig:
Tot slot Ivo Victoria, driewerf goed:
Via Jax. And the winner is...
Abonneren op:
Posts (Atom)