31 mei 2011

Hoe vergroot je je fanbase en bereik met een effectieve website? (7) - YouTube (slot)

Beetje raar dat het bijna-dode MySpace deze serie aftrapte en 's werelds #2 zoekmachine het laatst aan bod komt. Daarmee geef ik met 1 doorslaggevend argument het gigantische belang van YouTube voor je muziek, blog en website aan. Bij mensen onder 20 staat YouTube zelfs op #1 en besta je simpelweg niet als er online geen bewegend beeld van je is te vinden. Bands als Only Seven Left, MakeBelieve en Make It Count die het daarvan moeten hebben, investeren dus beter in 'zo'n blits cameraatje' en filmen iedere scheet:Grootste vergissing die veel muzikanten maken is roepen dat opnamen (zowel audio als video) volvet super High Quality en High Definition moeten zijn, liefst geschoten en gemonteerd door de bekendste regisseur van Hollywood en geproduceerd door Rick Rubin. Onzin. Voor veel van jullie is Hilversum al ver weg, De Wereld Draait Door slechts een droom en Hollywood een illusie. Natuurlijk maakt een officiële clip alleen kans als hij niet op negatieve wijze uit de toon valt tussen andere video's op MTV, maar tot die tijd draait bewegend beeld en YouTube vooral om actualiteit, binding met fans en het gevoel 'erbij te zijn'. Het Moment. Beeldkwaliteit doet er veel minder toe, relevantie, een goed idee en regelmatige updates des te meer. Bedenk zelf: welke YouTube's krijg jij het hele jaar van vrienden en bekenden doorgestuurd? Dronken automobilisten die menen dat je met een pakje sigaretten kunt bellen, jonge poesjes die tegen hun spiegelbeeld oplopen en een gloednieuwe song die je favoriete band gisteren voor het eerst live speelde. Allemaal matig gefilmd, maar 'je had erbij moeten zijn'. Dat gevoel is vaak veel belangrijker dan het beste beeld of mooiste geluid. Zelfs voor een wereldwijde platenmaatschappij volstaat soms een albumhoes of statische persfoto onder een langverwachte nieuwe single. Waarom heb jij meer nodig?

Filmpjes die er slecht uitzien of muziek die verrot klinkt zijn uiteraard geen doel op zich. Kwaliteit is belangrijk, maar leg de lat niet onhaalbaar hoog. Een bandlid, manager of vriend(in) die een beetje kan filmen, fotograferen, monteren en/of vormgeven is anno 2011 een enorme pre voor iedere muzikant. Drummer Bram van Only Seven Left kan dat uitstekend, maar als gitarist Jochem met 2 linkerhanden de zelfgemaakte beelden van het optreden op Bevrijdingsfestival Utrecht weet te monteren, kan jij dat met een beetje oefening ook:



TIPS
YouTube is bij uitstek het medium dat zich, evenals bloggen, leent voor je belangrijkste bezigheid naast muziek maken: het vertellen van je verhaal. Zoals ik hier vaker en in het eerste hoofdstuk van mijn boek betoog: met gemiddeld 12 nieuwe songs op 1 album in 2 jaar is 'the making of' the next best thing. Vertel dat verhaal en laat het zien! Kort en krachtig werkt het best, maar niet altijd: mijn favoriete verhaal op YouTube duurt dik 75 minuten, geen seconde teveel. YouTube's zijn snel en eenvoudig deelbaar en te embedden, door jou en je fans, waardoor ze het ultieme wapen zijn in de strijd die jij nu voert: die om aandacht en wie weet daarna inkomsten. Zorg voor een goede titel en relevante tags om je uploads vindbaar te maken voor Google, naast en zoals hierboven ook in clips. Vergeet vooral niet dat YouTube een sociaal netwerk is, geen zender: interactie en tweezijdige communicatie zijn cruciaal, alleen filmpjes uploaden is niet voldoende. Recente videodagboeken van Only Seven Left schoppen het dankzij fans tot trending topic op Twitter; geen geringe prestatie. Een voorbeeld uit eigen praktijk: bijna alle Kyteman-shows werden in 2009 vrijwel integraal gefilmd door 2 fanatieke fans, pal voor het podium. Iedere avond speelde het Orkest 2 à 3 geïmproviseerde stukken. Als die geslaagd waren (en dat was gelukkig meestal het geval), waren de Orkestleden dolblij dat hun unieke, eenmalige jams nog diezelfde avond op YouTube stonden. Een aantal maal heb ik de makers onder hun filmpjes bedankt, waarna ze reageerden met 'Jij bent toch de manager, dat mag toch niet?' Ik legde dan uit dat wij juist blij waren dat ze hun opnamen deelden, omdat zo ook anderen konden zien en horen wat het Kyteman-optreden gisteravond zo spannend maakte. Die uploads en 1-op-1 interactie met fans leverden veel positieve spin-off, goodwill en aandacht op. Meer dan alleen zenden zonder reageren, laat staan verbieden. Tot slot: monitor het verkeer intensief (ik val in herhaling). Statistieken, statistieken, statistieken, om te zien wat je fans beluisteren, bekijken, delen, becommentariëren en in te kunnen spelen op discussies, verzoekjes en populaire clips. Zó bouw je een band en dus een fanbase op!

Fanatieke en overtuigde YouTube-gebruiker? Laat je tips achter in de reacties. Bram deed het al.

Dit is het laatste deel in deze serie. Eerdere delen lieten zien hoe je je website effectief inzet, Last.fm, MySpace, Twitter en Facebook gebruikt. Nog niet genoeg? Lees dan 4 uitgebreide posts van Josh over het nut, gebruik, effect en de kosten van diverse online platforms, tools, widgets en applicaties voor muzikanten. Waarom het verstandig is die platforms, social media en applicaties in te zetten leg ik uit in Marketing 2.0 for dummies. Liever papier dan beeldscherm? Dan lijkt me Verleiden op internet 2 tientjes waard.

Perfect Old School NYC... And Beyond (according to @arneSTYROFOAM)

How far you goin' back? Way back. As we go a little something like this... Arne van Petegem aka Styrofoam neemt ons terug naar de begindagen van de New Yorkse rap. Da's een feestje. De tijd van kangols, ghettoblasters en de ontdekking van een complete nieuwe straatcultuur (en de invloed op popcultuur, zoals je bijvoorbeeld hoort bij Blondie en New Order op deze Perfect). Die nu nog na-echoot natuurlijk. Nu met corporate millions, toen met cool rules. Een must-hear dus. En Arne heeft ook nog een geweldige must-read bijsluiter geschreven, onder het artwork. Meemaken, bij zijn.

In de download zit ook Arnes 9 min. Perfect Old School NYC Megamix:

Perfect Old School NYC Megamix by Styrofoam

HIER de download,
HIER een deel van de tracks in Spotify.

Enjoy!

30 mei 2011

Als je haar maar goed zit (5)

Tis namelijk je handelsmerk:Van CDRyan, via Wilbert.

29 mei 2011

Een slag in de lucht

Sampling in '88



Via MusicMusic.

In dezelfde lijn, dinsdag hier om 11u: Styrofoam presents Perfect Old School NYC... And Beyond. Niet te missen!

28 mei 2011

Dus

Via Marinus.

Foutje? Blur!

Om al je social media fouten te herstellen of te voorkomen:



HIER, via Alexander.

27 mei 2011

Wilde ideeën & nieuwe muziek (116)



  • Diezelfde Bob heeft beperkte verwachtingen van de traditionele muziekindustrie. Blog The Quietus eveneens: How the music industry is killing music and blaming the fans. 'All the time the industry talks of money: money it's lost, money it's owed. It rarely talks about the effects upon artists, and even less about how music itself might suffer. But no one cares about the suits and their bank accounts except shareholders and bankers. People care about their own money, and the industry not only wanted too much of it but also failed to take care of those who had earned it for them: the musicians. And it's the latter that people care about. Because People Still Want Good Music.' David Kusek en Gerd Leonhard schreven het al in 2005: 'So since downloading music is now as easy as turning on a tap, charging for it in a similar fashion seems like a realistic, wide-reaching solution.'
  • Joop van den Ende heeft gelijk: ‘Kunst is een rechtse hobby, het levert geld op’.
  • Dat die sterke tweede van The Horrors tussen 12 geflopte opvolgers staat is natuurlijk pertinente onzin.
  • Ook aan de blog: Wim van Limpt op limptinc.nl, over rechten van componisten, uitgevers van muziek en om nieuwe muzikanten op weg te helpen.
  • Eenvoud en gemak, Tim Kuik, ik zeg het zo vaak, is het geheim. Kijk maar naar cijfers betaal-TV in Amerika.

*Magazijnuitverkoop*

UPDATE: nu zijn ze echt op!

Het doosje boeken dat ik zojuist van mijn uitgever ontving blijkt het laatste waar de beperkte eerste oplage in zat. Stond vast achterin het magazijn. Deze eerste druk heeft een unieke gecombineerde hard/soft-cover ('Nooit eerder gedaan', aldus de drukker en ontwerper), de 2 delen van het boek zijn ieder op een voelbaar andere papiersoort gedrukt en de verzamelde praktijkvoorbeelden aan het eind van ieder hoofdstuk op doktersgroene in plaats van witte pagina's. Zie onder. Zoals Gijsbert Kamer van de Volkskrant schreef: 'Eigenlijk zit veel van wat Aalberts in zijn boek betoogt al in de layout verpakt.' Klopt! Het ontwerp is van Paul Swagerman, die samen met Wilbert Leering ook verantwoordelijk is voor het concept. Er zijn er in totaal 1.000 gemaakt, nu dus nog 30 over. Wil je er 1? Mail me dan. Het kost € 19,95. Krijg je de boekenlegger en het gratis bonusverhaal erbij.
De harde cover. Met foto's aan het einde van deel I:
En als je het boek omdraait de softe cover...
...met groene pagina's voor de kaders aan het eind van ieder hoofdstuk...
... een praktisch 10-stappenplan als afsluiter...
... en een boekenlegger met illustraties van alle 19 inzenders van http://bit.ly/droodle, gratis bij de gehele eerste oplage:

25 mei 2011

Hoe vergroot je je fanbase en bereik met een effectieve website? (6) - Twitter, de buitenboordmotor

Wat vooraf ging: hoe je je website effectief inzet, Last.fm, MySpace en Facebook gebruikt. Meindert zei ook veel zinnigs over het gebruik van MySpace.

Twitter dan. Iedereen die mij ook op andere plekken volgt, weet dat dit met afstand mijn favoriete social network is. Ik vierde gisteren een jubileum:Hier noem ik het 'de buitenboordmotor van mijn blog' en daar is geen woord aan gelogen. Check de stats:Da's in 2 staatjes wat Twitter voor je blog, website en dus je muziek kan doen.

Toch weet ik dat er geen platform is dat zulke sterk uiteenlopende reacties oproept. Typisch geval love it or hate it. Niet-gebruikers zijn uiterst cynisch, noemen het 'emotionele incontinentie'. Intensieve gebruikers lijken bekeerde ongelovigen, Jehova's Getuigen bijna. Maar ook onder gebruikers bespeur ik vaak grote terughoudendheid. De oorzaak voor die kritiek is volgens mij het grote verschil in presentatie en de essentie van Twitter. Het gapende gat tussen buiten- en binnenkant, vorm en inhoud. De vorm voor niet-gebruikers beperkt zich ogenschijnlijk tot die 140 tekens ('snelle korte boodschapjes', aldus Bea) en de stroom aan ongevraagde berichten die je scherm continu vult. Enthousiaste gebruikers weten dat het draait om inhoud. Zonder overdrijven vind ik Twitter het meest inhoudelijke sociale netwerk na bloggen.

'Dat kun je nu wel zeggen, Niels, maar bewijs dat eens!' Tja, het blijft lastig om niet-gebruikers en cynici kort en krachtig te overtuigen wat Twitter nu zo bijzonder maakt. Het is de reden dat ik Twitter-strips bedacht en discussies vastleg op Keepstream. Naast een door mijzelf op maat gemaakte en gecontroleerde stroom berichten van mensen die ik vertrouw, ken, volg, waar ik het mee eens of juist volstrekt oneens ben (that's you, Tim Kuik!), brengt Twitter mij 2 dingen: inhoudelijke gesprekken over onderwerpen die me bezig houden én resultaten. Drie concrete voorbeelden van dat laatste: Amanda Palmer in Tivoli vorige week, Mumford & Sons vorig jaar en de EHPO-dag uitverkopen met Twitter. De prachtige discussie over illustraties delen voor mijn boek bewaarde ik en ook Farid Benmbarek die orakelt over talent, doorzettingsvermogen en Het Leven had ik voor geen goud willen missen! Dat zijn 5 voorbeelden van concrete resultaten en inhoudelijke gesprekken waarom ik oprecht van Twitter houd.

TIPS
Google Twitter tips en je vindt tientallen, honderden, nee, duizenden lijstjes. Mijn 2 cent: houd het persoonlijk, eerlijk en open. Zend niet alleen, maar praat mee, terug en vooral: deel! Verwijs mensen door, beantwoord vragen, haak in en leg links tussen relevante personen in je netwerk. Stuur bezoekers van je site niet naar buiten, maar plaats tweets op je site m.b.v. een widget, toon en verbind je netwerk met bijv. Twittercounter (zie rechterkolom). Soms een beetje reclame maken voor jezelf, je boek, blog of muziek is niet erg, zolang de balans goed is. Staar je niet blind op het verzamelen van zoveel mogelijk volgers; onzin wat mij betreft. Ik geloof in kwaliteit in plaats van kwantiteit, in relevante connecties in plaats van de meeste. Twitter is geen wedstrijdje ver-pissen. Net als met Facebook kun je blogposts, updates, muziek, clips en andere nieuwtjes met Twitterfeed eenvoudig en automatisch doorplaatsen en zo je publiek vergroten, maar persoonlijk handwerk verdient absoluut de voorkeur. Zo start je de buitenboordmotor.

Meer tips en enthousiasme lees je in een presentatie van Erwin Blom, die niet voor niets meer dan 25.000 keer is bekeken:
Dank voor de aanmoediging in café De Stad (ook op Twitter!), Frank en Sjoerd. Volgende week: YouTube. Misschien moet dat maar het voorlopige slot van deze update zijn. Of ben ik een netwerk vergeten?

Marco @Borsato doet het zo - met @Hyves (slot)

Gisteren (her-)introduceerde ik Fulco Polderman van Brand New Live en auteur van de EHPO-serie Tandje erbij. De afgelopen 7 maanden was hij verantwoordelijk voor de marketing van de 3Dimensies-concerten van Marco Borsato in het Gelredome (luister het album). Uiteindelijk verkochten 4 concerten in het Gelredome uit, à 32.000 kaarten per avond. Marco deed vorige week nog eens 5 concerten in Antwerpen. 'Een ongekende prestatie voor in mijn ogen nog altijd de grootste artiest van Nederland', aldus Fulco. 'Eenieder die 1 van de shows heeft meegemaakt kan dit beamen.' Diegenen die het hebben gemist kunnen in het najaar de 3D-registratie bekijken.

Om de verkoop van de laatste tickets een extra stimulans te geven, besloot Fulco om naast de lopende campagnes via ondermeer De Telegraaf, Radio 538 en RTL een social media campagne in samenwerking met Hyves te ontwikkelen. Waarom Hyves? 'Omdat Marco's fans daar zitten. 213.000 Vrienden zijn uitstekende merkambassadeurs om een viraal effect teweeg te brengen onder 11 miljoen andere Hyves-leden. In samenwerking met Xander Tempelaar (Musica é Bookings, het bedrijf van Borsato), Egotribe en Hyves ontwikkelden we een campagne waarin Marco op zoek gaat naar helden die hij tijdens de shows op bijzondere wijze in het zonnetje zet. Kern van de campagne is dat Marco zich graag laat inspireren door gewone mensen:'



Begin april ging de interactieve campagne van start via een speciale actiepagina. Fulco: 'Via een met green screen opgenomen video nodigde Marco alle Hyvers uit om hem te laten weten wie van hun Hyves vrienden hun grootste held is. Als beloning mochten 30 helden naar één van de shows. Tijdens de show werd één van de helden in het publiek uitgelicht en persoonlijk toegezongen.

Om een viraal effect te stimuleren werd er gebruik gemaakt van profielfoto’s van de gebruikers, een 'branded pimp' en de tell-a-friend functie. De actie werd uitstekend opgepakt in de pers na het uitsturen van een persbericht. Hyves gaf de actie redactionele aandacht en er was een flinke media-inzet. In totaal zijn in 3 weken tijd 20.000 helden voorgedragen, trok de actiewebsite 130.000 unieke bezoekers en werden 104.000 Tell-A-Friend’s verstuurd. In diezelfde periode werden nog eens 7.000 tickets verkocht, maar daarvan valt moeilijk te zeggen welk deel als direct gevolg van (alleen) deze actie met Hyves.'

Vier helden werden vervolgens gekozen op basis van de movatie van hun aandragers. De helden wisten van niets, totdat ze tijdens de shows werden uitgelicht en persoonlijk door Marco toegezongen met een aangepaste versie van Engel van mijn Hart. Fulco: 'Dit gebeurde met een gigantische 'arm' die uit het podium kwam, oorspronkelijk ontworpen voor de ‘This Is It’-shows van Michael Jackson. Naast de helden keerden ook honderen profielfoto’s van Hyvers terug in de shows door ze op grote schermen te laten verschijnen. Een unieke integratie van social media in een live-show, die elke avond zorgde voor een bijzonder moment. Met Twitter, Hyves, Facebook en zijn blogs zorgt Marco al voor een kleinere afstand tussen hem en zijn publiek, maar die avond werd de afstand letterlijk heel erg klein gemaakt.'Dank voor je verhaal, Fulco. Mooi kijkje achter de schermen van deze actie en de behaalde resultaten! De foto’s zijn van Loe Beerens.

24 mei 2011

Marco @Borsato doet het zo - met @Hyves (1)

Fulco Polderman (26, Utrecht) is marketingmanager bij Brand New Live en was eerder werkzaam voor Zwaard Music en The Alternative. In die hoedanigheid schreef hij voor deze blog de 4-delige prachtserie Tandje erbij, nog steeds uiterst relevant en leerzaam voor iedere muzikant! Brand New Live is een bureau voor merkactivatie en entertainment. Diensten bestaan uit conceptontwikkeling, marketing, PR en organisatie van (bedrijfs-)evenementen. De entertainmentdivisie van Brand New Live levert consultancy voor artiesten (o.a. Marco Borsato en Jacqueline Govaert), verzorgt het management van o.a. Krystl, Angela Groothuizen, Dotan en de marketing, sponsoring en productie voor Symphonica in Rosso, BUMA NL, groots studentenfeest Bal11 en 3Dimensies van Marco Borsato (luister album). Over die succesvolle concertreeks en de op maat gemaakte actie in samenwerking met Hyves vertelt hij:

'Recent nodigde Niels me uit om een gastcollege over marketing te geven bij de afstudeerrichting Music Management op de faculteit Kunst & Economie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Uiteraard kwam ook de inzet van social media aan de orde. Daar valt nog altijd veel, héél veel over te zeggen!Het duurde even, maar het is inmiddels bekend: social media bieden voor bands & artiesten (van welke grootte of status dan ook) ongekende mogelijkheden. Je kunt zelf een online fanbase opbouwen, een 1-op-1 relatie met je fans onderhouden, alles met ze delen en ze belonen met waardevolle content. Aan de andere kant moeten we ons niet 100% blindstaren op social media. Het is kortgezegd geen wonder- of tovermiddel dat gegarandeerd succes oplevert. De inzet van social media vereist een helder doel, specialistische kennis en een flinke tijdsinvestering om tot écht effectief resultaat te komen. Daarbij moeten we de kracht van traditionele media niet onderschatten. Geloof me, met de juiste strategische inzet (en afhankelijk van je doelgroep en doelstellingen) zijn radio, televisie en print anno 2011 nog altijd van een ongekende grote waarde.De vraag die ik mezelf altijd stel bij aanvang van elke social media campagne (en die dus ook terugkwam in het HKU college) is: 'Hoe krijg ik mensen die zelf als medium fungeren door hun positie in hun vriendengroep (of hun activiteiten als bijv. blogger) zover dat ze mijn merkboodschap verspreiden?', of het nu gaat om mobiele telefonie, een album, download, merchandise of concertkaartje. Advertising via social media (zg. bannering) kan daarbij nooit de basis zijn: inmiddels is via diverse onderzoeken aangetoond dat dit niet effectief is. Het additioneel inzetten van media om je social media campagne breed bekend te maken is wel een optie. Zorg er in ieder geval voor dat jouw potentiële fan, luisteraar of koper wordt ‘geraakt’ via peers in een sociaal netwerk. Immers: wanneer ben jij eerder geneigd een album te kopen of streamen? Wanneer een bekende met een vergelijkbare muzieksmaak dit aanbeveelt of wanneer een advertentie/banner je hiertoe probeert over te halen?'

Ik weet het wel... En Fulco ook. Morgenochtend laat hij zien hoe hij deze theorie en ideeën voor Marco Borsato's 3Dimensies met Hyves in praktijk bracht.

P.S. het gratis muzikale bonusverhaal bij mijn boek haal je nog steeds HIER.

Perfect Dévics, according to André Kuijpers

André Kuijpers, 'meer een Facebooker dan een twitteraar', schrijft voor FileUnder en, nee man, niet die ruimtevaarder (die mist een 'j'), maakte deze Perfect. Van een band die ik persoonlijk niet kende. Al vaker gezegd: dit soort ontdekkingen zijn het leukst bij de Perfect-serie. Daarvoor zijn we de serie begonnen. Compilaties van fans voor liefhebbers. En wij zijn weer liefhebbers van fans. Misschien kende je het al, Dévics, dan is dit een briljante verzameling. Kende je ze nog niet... You're in for a melancholic treat! Onder het artwork de perfecte bijsluiter van André.

HIER de download,
HIER de lijst in Spotify.

Over een half uurtje: Marco Borsato doet het zo - met Hyves.'In februari komt op Fat Cat het nieuwe album 'Lumiere' van Dustin O’Halloran uit. Voor mij een reden om eens een poging te wagen om een Perfect Dévics samen te stellen. Dustin en zangeres Sara Lov, beiden momenteel druk bezig met hun solo-projekten, zijn de kernleden van de uit Los Angeles afkomstige band. De Dévics lopen als een soort rode draad door mijn muziekverleden.

Ooit ontdekt dankzij de avontuurlijke programmering van het helaas ter ziele gegane Virus-festival te Eindhoven. Ik zie nog steeds voor me hoe mijn lief op de promo van My Beautiful Sinking Ship afstoof toen Sara een aantal daarvan in het publiek strooide. Ik viel als een blok voor het haarfijne gevoel voor melodie van multi-instrumentalist Dustin in combinatie met het unieke stemgeluid van Sara. Ook Simon Raymonde bleek gecharmeerd van het duo en tekenende ze voor zijn label Bella Union. Voor mij was dat label een openbaring: Trespassers William, The Czars, Françoiz Breut, Bikini Atoll, The Dears, Laura Veirs, stuk voor stuk acts die precies in mijn straatje passen. Helaas werd Nederland overgeslagen tijdens de promo-tour van opvolger The Stars At Saint Andrea - een van mijn favoriete albums aller tijden – dus besloten we een lang weekend Århus (Denemarken) te boeken.
“Who are those people that drove all the way from The Netherlands to see us? You made us feel pretty damn good...” Ik zag ze daarna nog een keer in de Paradiso bovenzaal. De opkomst was schandalig laag. Zo’n 12 man. Ik ben nog steeds geneigd de schuld te geven aan de timing – snikhete zomerdag, WK 2006, de rare aanvangstijd van 18:00 uur – maar besef eigenlijk ook wel dat het tussen Nederland en de Dévics gewoon nooit wat is geworden. Tussen mij en de band wel.

Het eerste solo-album van Dustin, Piano Solos, was mijn eerste recensie voor
Fileunder.nl, de site waarvoor ik later een interview met Sara afnam. Tot mijn grote vreugde dook de zangeres op als gastzangeres bij The Czars. Frontman John Grant schonk ons vorig jaar het wonderschone Queen Of Denmark waarop Sara wederom te horen is. Begin dit jaar zag ik eindelijk Dustin een keertje live aan het werk bij een Incubated avond. Uiteraard vroeg ik hem of de kleinschalige tour die ze als de Dévics onlangs in China deden, betekent of ze de band een nieuw leven in gaan blazen. “Jawel hoor, als we het wat minder druk hebben met onze solo-projekten pakken we de draad weer op.” Ik kan amper wachten.'

- André Kuijpers

23 mei 2011

Feestje (77)

Het onvolprezen I Am Oak speelt komende woensdag in Gent, een dag later in 013, Tilburg en zondag in Tivoli De Helling. Persoonlijk vind ik nieuwe album Oasem [awesome!] nóg mooier dan het vorige. En ik niet alleen: Nu.nl geeft 5 sterren, OOR noemt het album 'bloedmooi', 3VOOR12 vindt het 'een album waarvoor mensen de adem inhouden' en volgens Festival Info behoort het nu al tot 'het mooiste dat dit jaar van Nederlandse bodem uitgebracht gaat worden'. Dat kun je in je zak steken! Tivoli De Helling is komende zondag de afsluitende show. Voor snelle kopers: bij aankoop van het album in Plato Utrecht en Sounds Tilburg krijg je een gratis kaartje voor de shows in die steden. Waar wacht je op?

P.S. het gratis muzikale bonusverhaal bij mijn boek haal je nog steeds HIER.

Nu GRATIS *exclusief* muzikaal bonusverhaal bij #Doorbraak!

De tweede druk van mijn boek is bijna op. Jeuh! In aanloop naar de derde bied ik de laatste exemplaren aan met een *exclusief* muzikaal bonusverhaal.

Jaren geleden maakte ik maandelijks mixtapes, voorlopers van de Perfect-serie (typische jongenshobby...). De meest geslaagde is wat mij betreft de soundtrack bij een fictieve film, geïnspireerd op mijn favoriete bestaande soundtracks. Het verhaal achter die mixtape, de fictieve film, artwork, de inspiratiebronnen en uiteraard een link naar de muziek ontvang je in ruil voor het aankoopbewijs van mijn boek. Mail het me en ik stuur je onmiddellijk het bonusverhaal + de link. Een kiekje van jezelf met Doorbraak! in je hand is ook prima.

Doorbraak! haal of bestel je bij Bol, Plato, managementboek.nl, Selexyz, de plaatselijke boekhandel, platenzaak of rechtstreeks bij mij. Schrijf ik er wat aardigs in.

Uiteraard ontvang je het bonusverhaal en de muziek ook als je de eerste druk al had aangeschaft. Allemaal leuk en aardig die 'creatieve' marketing, maar naai nooit je eerste fans en kopers!

22 mei 2011

Delen! - The Musical



Via Lodewijk.

Baby Bon Jovi



Bel de Kinderbescherming, Marinus.

21 mei 2011

@DannyMekic' ontroerende ode aan @TimKuik

Van troubadour Danny. Wat een Componist is die man! Nu nog een radio-edit en we hebben een Hit.



'Lieve Tim,

Wat doe je nou? Al die artiesten, en creativiteit, oh. Weet je wat zij willen zijn? Ooh-ooh. Die maatschappij, vullen met liefde, met creativiteit.

Maar waarom, waarom? Stichting Brein, ooh, wat doen jullie met creativiteit? Free Record Shop en Fame, ze verdwijnen uit de straten en wij moeten het doen met iTunes, Apple - dure dienst.

Spotify, het leek zo mooi. Tot de platenmaatschappijen aandelen kochten en zeiden: hee, dat gaan we anders doen! Nog maar maximaal vijf keer per maand gratis naar hetzelfde liedje luisteren.

Oh, Stichting Brein, lieve Tim, die rechtszaken daar hebben wij niets aan, wij willen bekendheid, achter aan- en optreden en veel mensen die genieten en bereid zijn om te betalen, maar dat is niet makkelijk, vandaag. Want zonder creditcard kom je niet ver, en zelfs het aanbod laat te wensen over, ja, dat kan écht niet anno 2011.

Wat als Google nou een platenmaatschappij zou beginnen, denk je dat het dan nog zo moeilijk en ontoegankelijk was? Nee, ik denk van niet. Maar luister maar naar mijn lied.

20 mei 2011

Wilde ideeën & nieuwe muziek (115)



19 mei 2011

Feestje (76)

Red Ribbon Rock is een festival dat op een luchtige manier jongeren bewuster wil maken over de aids problematiek en veilige seks, georganiseerd door eerstejaars studenten van de HKU. Het festival vindt plaats op vrijdag 3 juni in de Willemeen, Arnhem en de line-up bestaat uit up & coming bands Shaking Godspeed, The Medics, The Benelux, Boef & de Gelogeerde Aap, Seven League Beats, Routines en Pop Up Animal Kids. Gaat dat zien en haal ondertussen HIER 2 gratis e-zines!

Simon Keats doet het zo

'Achteraf gezien heb ik in mijn minst zelfverzekerde dagen nog wel eens twijfels, maar over het algemeen ben ik blij dat ik mijn album in oktober 2010 gratis aangeboden heb', zegt singer/songwriter Simon Keats. 'Mijn website bestond uit mijn logo en slechts 1 link: “Download the album Time for free”. Dit maakte ik wereldkundig via Facebook, blogs, mails, telefoontjes en alles waarmee te communiceren valt. Best opdringerig, denk ik nu. Maar er hing wel het één en ander vanaf.

Een plaat opnemen is een kostbare zaak. Voorheen was het voor mij niet meer dan logisch om een cd te laten persen en daarmee te leuren langs zalen, media en mensen die ons verder konden helpen. Misschien was het de muziek die we toen maakten, de manier waarop we het aanpakten of de markt die drastisch veranderde, maar het patroon bleef hetzelfde: de albums werden enkele honderden keren afgenomen, maar een vervolg bleef uit. Uiteraard kwam er wat geld binnen, maar lang niet genoeg om de kosten te dekken. Om een dergelijk scenario te voorkomen werd ik bijna gedwongen om het ditmaal anders te doen. Als ik het gratis zou aanbieden, moest het op zijn minst wel opvallen. Anders had ik én de kosten én geen aandacht voor mijn muziek, een dubbele kater.

Ik heb me daarom maandenlang geconcentreerd op promotie van dat ene feit op Facebook, al vóór het zover was. Ik kwam erachter dat ik nog veel te leren had (en nog steeds). Met hulp van enkele bekwame bèta-vrienden - ik ben totaal niet technisch - lukte het om mijn album downloadbaar te maken en te verspreiden. Met resultaat: 5.000 downloads in 1 maand! Ik snapte er eerlijk gezegd niet zoveel van. Ik had weliswaar mijn hele kennissen- en vriendenkring telefonisch (!) gevraagd om de boel te verspreiden, maar dit ging ver boven de omvang en impact van mijn netwerk uit.'
Simon voelde dat hij iets in handen had: 'Met één enkele mail naar allerlei eindredacties zag ik mijzelf het verhaal uit de doeken doen bij De Telegraaf, Radio 1, Brabants Dagblad en werd het verhaal opgepikt door vele blogs en sites. Ik werd – ongewild - gelanceerd als de eerste Nederlandse Facebook artiest, hoewel ik wist dat dat niet geheel strookte met de feiten. De teller is blijven lopen en het is mooi te zien dat de muziek zich blijft verspreiden. Inmiddels is het linkje vervangen door een uitgebreide site en werken we aan een webshop en optredens.' Dat laatste is nog niet zo gemakkelijk: 'Het benaderen van podia met dit verhaal is me toch tegengevallen. Nu zijn veel mails pas 2 weken geleden verstuurd, maar met de vaart waarmee mijn muziek zich verspreidt sinds eind 2010 had ik meer respons verwacht.' De traagheid van de massa is nog altijd legendarisch, Simon... Dus: nabellen!


De snelle verspreiding van zijn muziek leidt tot prachtige momenten: 'Zo werd ik gevraagd te spelen in een schuur in Leveroy (Limburg). Ik had toen al een demootje gemaakt, dat vrijelijk rond leek te gaan. Bij aankomst zagen mijn bassist en ik een grote schuur, kratten bier en 30 twintigers opgetogen over wat komen ging. Tijdens het optreden gebeurde er iets wat ik nog nooit had meegemaakt: iedereen zong de liedjes mee, zelfs in beschonken toestand. Dat was voor mij het besef dat muziek en teksten vooral zichzelf verspreidden.'

Simon werkt nu aan een DVD, 13 liedjes, waarvan hij er 1 per week upload op Facebook en zijn website. Kijk vast naar Till The Year 2012 en Blue Marching Band. Dank voor je enthousiaste verhaal, Simon!

18 mei 2011

Hoe vergroot je je fanbase en bereik met een effectieve website? (5) - Facebook vs. Hyves

Facebook is inmiddels het grootste wereldwijde sociale netwerk (ze maken het zelfs Google lastig), in Nederland nog even voorgebleven door Hyves. Als je zoals ik afgelopen maandag vertelde vanaf je eigen website lifters wil oppikken langs de grootste online snelweg, zijn er een paar handige trucs:
  • Beschouw het als vissen: je eigen site is de kant, Facebook de vijver. Spring er niet in en gooi daar je hengel uit. De vijver (of die nou Facebook, Bandcamp of MySpace heet) kan nooit je standplaats zijn, je site is altijd de oever!
  • Link niet naar buiten, maar laat op je site zien dat je ook op Facebook zit. Met een link naar buiten stuur je mensen weg, met onderstaande badge houd je mensen binnen en profiteert van bezoek dat eenvoudig Vind ik leuk aanklikt. Zo groeit het aantal volgers vanzelf:
  • Belangrijk om te weten: zg. Facebook Pages worden door Google veel beter gevonden dan persoonlijke pagina's. De persoonlijke pagina van de onvolprezen Eefje de Visser is dus lastiger vindbaar dan haar haar Fanpage. Direct een Fanpage maken daarom.
  • Heb je daar meer dan 25 'Likes', dan kun je de url wijzigen in facebook.com/jebandnaam (de zg. vanity page). Die is nog weer beter vindbaar. Doe dat in onderkast, want zo worden alle domeinnamen geschreven. Tarball maakte direct een vanity page naar aanleiding van mijn tips op de EHPO-dag:
  • Show(s) bevestigd? Maak een evenement met alle info aan, uiteraard met link naar je site (kan ook op Last.fm). Plaats een bericht met @[lokatie] op de wall, dan verschijnt je event ook op hun prikbord. Weer 2 trefkansen erbij! Nodig gerust fans en anderen uit, maar denk na en wees selectief: ik woon in Utrecht en kom jouw volstrekt onbekende band zonder directe aanleiding niet bewonderen in Fenix. Het spijt me.
  • Foto's, concertposters, flyers, filmpjes? Uploaden en taggen. Onderstaande afbeelding op de EHPO Fanpage heb ik getagd met mezelf (uiteraard), Gilles (die knipseldienst speelde en mij de foto mailde), Marjolein (die me interviewde en het artikel schreef), Diederik (die het portret schoot dat ernaast en op de achterzijde van mijn boek staat), Paul (die de vormgeving deed) en Wilbert (die het concept bedacht). Zo verschijnt de afbeelding op ieders prikbord [click to enlarge]:
  • Niet lollig doen en al je vrienden op 1 foto of knipsel taggen. Dat heet nog steeds spam. Strontvervelend.
  • Al mijn blogposts worden automatisch met een link + afbeelding doorgeplaatst, rechtstreeks via Twitterfeed of via NetworkedBlogs op Facebook. Dat levert mij, na Twitter, het meeste bezoek op. Ik heb dat 'geautomatiseerd' voor Facebook en Twitter omdat ik dagelijks en soms mobiel blog. Blog je minder dan is het beter om handmatig op Facebook en Twitter naar een nieuwe blogpost, foto of filmpje te verwijzen. Hoe persoonlijker hoe beter, dat geldt voor ieder sociaal netwerk.
Tot slot een instructief filmpje met de 5 grootste vergissingen die je op je Facebook Fanpage kunt maken:



Aan de tweede maak ik me soms ook schuldig; ik Twitter nu eenmaal liever.

En Hyves? Daar kun je bovenstaande tips vaak op vergelijkbare wijze toepassen. In mijn ogen heeft het een compleet ander bereik en een andere doelgroep dan Facebook. Dat Tarball er niet meer zit vind ik begrijpelijk. Stel je continu de vraag wat je waar te zoeken hebt, ook op MySpace, Twitter, YouTube en ieder ander platform. Niet leuk, niet handig, onnodig, geen meerwaarde? Niet doen. 'Nee' zeggen is soms belangrijker dan 'ja'.

Met dank aan Okke voor hulp en enkele nuttige tips. Volgende week meer, over Twitter en YouTube.

17 mei 2011

Perfect Lentement, by @LuckyFonzIII

Natuurlijk is de lente vol van beloftes en ontkiemend moois. Maar soms moet je stil durven staan bij de vergankelijkheid ervan. We zijn over de helft van de lente, dus vond Lucky Fonz III het tijd om dat te doen. Met muziek dus. Nu eens niet de springerige, lichtvoetige kant, maar de zwaardere, schurende, rustige, overpeinzende (Ho! Stop! Geen bijvoeglijke naamwoorden meer!) kant van de voorjaarsmedaille. Perfect Lentement dus. Onder het artwork Fonz' verhaal, track-by-track.

Veel dank @ClemensRikken, @ErwinWijman, @RoelKramer en Raphaël Bartels voor het meehelpen zoeken en vinden van tracks! HIER nog mooie tweetwisseling n.a.v. die zoektocht, over wel/niet betalen voor muziek.

HIER de download,
HIER (een deel van) Perfect Lentement op Spotify.1. Sibylle BaierThe End
Dit is van Sibylle’s enige album Colour Green. Ze heeft nooit meer opgenomen of opgetreden, lang verhaal. Het is geen gemakkelijke muziek om te luisteren, ze klinkt uitgeput. Tom Waits kan prima een droevig liedje zingen zonder dat je je gelijk zorgen maakt om zijn geestelijke gesteldheid. Dat ligt bij Sibylle anders. Ik luister dit als ik het aan kan.

2. Hank WilliamsMen with Broken Hearts
Hank Williams vraagt een moment van aandacht voor het lot van de verlaten man. Bedenk goed: dit kan iedereen overkomen!

3. Boubacar Traore - Mouso Teke Soma Ye
Ik heb me laten vertellen dat de Malinese zanger hier zingt over de dood van een geliefde. Heeft u ooit zo’n hartverscheurende stem gehoord?

4. Joanna NewsomOn a Good Day
Joanna rouwt om een verloren relatie. Het is duidelijk dat hij het heeft uitgemaakt. Ik moest huilen toen ik begreep wat ze bedoelde met de woorden ‘right down to what we’d name her’.

5. Ede Staal't Hoogeland
Ede Staal bezingt het Groningse platteland, waar hij ‘als kind nog niks begreep van pijn of zorgen’. Er zit een instrumentaal bruggetje in waarin even de zon lijkt door te schijnen. Dat duurt dan een paar seconden en daarna is het weer terug naar treurnis.

6. The BreedersOff You
Je zou het niet verwachten als je dit nummer hoort, maar live is het met The Breeders altijd lachen geblazen. Vooral als Kim Deal in haar bierblikje wil zingen en vervolgens probeert uit haar microfoon te drinken (zoals op Lowlands paar jaar terug).

7. The KinksI Go to Sleep (demo)
Ik heb bij The Kinks altijd het idee dat ze te straat waren om in de jaren-zestig-droom te geloven.

8. André Hazes - Kom Naar Huis Toe, Mama
André zijn vrouw is er vandoor. Niks aan de hand. Totdat de zoon zelf ook begint te zingen.

9. Jerry SpurlockPresident’s Widow
Jerry is een vriend van me, een Amerikaan in Amsterdam. We hebben lang moeten smeken om hem te mogen opnemen, maar uiteindelijk lukte het Ro Halfhide (mijn producer en drummer) om bij hem thuis de taperecorder te laten lopen. Dit is een van de (helaas nooit uitgebrachte) opnames. Hier zingt Jerry een zelfgeschreven lied (spelend op de citer) over zijn reactie op de dood van John F. Kennedy. In die tijd speelde Jerry met Bob Dylan en Joan Baez in de folkclubs van NYC.

Dit lied verwoordt ook mijn frustraties.

10. The SeekersWalk with Me
Charles Groenhuijsen, de journalist, had beter een melancholische dichter kunnen zijn, zoiets als Jean Pierre Rawie. Hij heeft zo’n mooie droevige kop. Charles had ook een hele mooie assistant-redactrice. We waren jarenlang verliefd. Toen we uit elkaar gingen was ik zo verdrietig als deze melodie. Later kwam ik er achter dat de gitarist van The Seekers in zijn jonge jaren een niet onverdienstelijke look-a-like van Charles was. Toeval?

11. Joan BaezPlaisir d’Amour
Joan zingt in 2 talen over de gevaren van liefde. Ik laat me er niet door weerhouden: ze speelde laatst in Eindhoven en ik ben als een groupie backstage gesneakt tot in haar kleedkamer. Ik heb een kwartier met haar gepraat en ik stond te shaken als een tienermeisje naast Justin Bieber. Ik wou nog zeggen ‘I love you’ maar toen dacht ik aan dit lied.

12. Herman van VeenDe Man die Zelfmoord wilde plegen
De eerste 4 regels van dit lied doen me denken aan Sylvia Plath’s gedicht Lady Lazarus (“Dying is an art, like everything else. I do it exceptionally well.”) In de vijfde regel komt de lente langs.

13. Beth Gibbons feat. Rustin ManMysteries
Dit is niet verdrietig, dit is hoopvol. Dit is herfst in zicht.

- Lucky Fonz III