12 augustus 2012

Schatgraven in #Spotify (37) - Television

Als voorlopige afsluiter van deze serie opnieuw een classic. Met een C. Ik kwam erop via Matthew Sweet's Girlfriend, deel #20 in deze serie, omdat gitarist Richard Lloyd ook te horen is op die plaat.

Deze gehele serie klik je aan met tag schatgraven in Spotify, van ieder album heb ik 2 favoriete tracks verzameld in deze Spotify-playlist, totaal 76 tracks. Shufflen maar!
Wie? Television (Wiki)
Welke? Marquee Moon (Wiki)
Wanneer? Punkjaar 1977
Wat? Punk, but not as we know it, Jim.
Waarom? Laat het woord 'punk' je niet afschrikken. Waar die genre-omschrijving doorgaans staat voor energieke, snelle, soms agressieve popsongs van onder 2 minuten, speelt Television Marquee Moon weliswaar met een punkattitude, maar zitten de liedjes en arrangementen zo slim, smaakvol en goed in elkaar dat ze de standaard 3-akkoordenrock verre overstijgen. Zo duurt de magnifieke titeltrack dik 10 minuten, dus ook daar houdt Television zich niet aan de regels van de punk. Wiki heeft gelijk dat Television daarmee waarschijnlijk meer van invloed geweest is op de talentvolle generatie postpunkbands in 1978-1984, waarover Simon Reynolds dit standaardwerk schreef dat ik hopelijk nu uit heb. Cirkeltje rond, we zijn weer thuis :-)
Woogtepunten? Venus, Elevation, Marquee Moon, See No Evil, Friction.
Luister zelf.

Zo, dat was de vakantie. Vanaf morgen weer reguliere posts op EHPO. Zinvolle bijdragen altijd welkom.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg mooie serie schatjes, Niels. Dank voor vele uren luisterplezier!

Unknown zei

Graag gedaan. Heel tof dat je het laat weten! Eer van het werk.