28 februari 2013

De Amerikaanse vs. de Nederlandse en Noord-Europese mentaliteit — een vergelijking, door @DvanCoevorden

Gisteren las singer/songwriter Dirk van Coevorden Het Amerikaanse popklimaat vs. het Nederlandse en Noord-Europese systeem, een uitgesproken blogpost van Yuri Landman. 'Interessant stuk met een titel die de lading dekt', aldus Dirk. 'Ik antwoordde op @ehpo’s tweet dat ik het interessant vond, maar ook graag iets had gelezen over het verschil in mentaliteit onder muzikanten. Hij daagde mij uit om deze toevoeging te schrijven, dus bij deze mijn poging!' Vijf punten waarin Amerikanen en Europeanen verschillen in Mentaliteit:
  1. Ambitie. De U.S.A. is een groot land met niet al te goede sociale voorzieningen; Europa is een continent dat bestaat uit meerdere landen met betere sociale voorzieningen. Deze verschillen maken dat de potentiële Amerikaanse markt velen malen groter is en dat een nationale hit een veel hogere “pay-off” heeft in de States. Er valt financieel dus meer te winnen en acts zullen hongeriger zijn naar een vette Amerikaanse kluif dan Europese acts naar de Europese “Diet”-kluif. Daarnaast is muziek in de V.S. traditioneel een manier om aan armoede te ontsnappen en is dat in Europa veel minder aan de orde. In de U.S.A. bestaat de noodzaak om harder te werken en beter te zijn dan de competitie. In Europa zijn we wellicht collegialer en hebben meer met Kunst. In Amerika is muziek een ambacht, in Europa noemen we het “Kunst”.
  2. Competitie. Al zouden er procentueel gezien even veel muzikanten wonen in Amerika als in Europa, dan nog is de competitie voor die ene vette kluif groter omdat het er maar een is. De Europese “Diet”-kluif is misschien wel niet zo vet, maar je kan er meer van eten; ieder land heeft zijn eigen hitlijst waar je een hit kunt scoren. Competitie zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen en doorgroeit als muzikant om beter te zijn dan de ander.
  3. Gevoel voor traditie. Europa heeft een eeuwenlange muziektraditie die we tegenwoordig Klassieke Muziek noemen, wereldwijd! Klassieke muziek die veelal leende van de regionale volksmuziek. In Amerika is geen eeuwenoude muziekcultuur, maar werd met de komst van immigranten de volksmuziek van over de hele wereld geïmporteerd, gemengd en toegankelijk (gemaakt) voor iedereen. Als je bijvoorbeeld naar Tex-Mex luistert hoor je eigenlijk Polka, onze nationale volksmuziek. Luisteren naar Amerikaanse muziek is eigenlijk als in Hamburg een hamburger eten van de McDonalds: het ding komt uit Hamburg, maar we noemen het Amerikaans.
  4. Zelfbeeld. In Europa betekent “Amerikaans” vaak “beter dan Europees”. In Amerika betekent “Europees” eigenlijk “Traditioneel en Historisch”. In Europa bestaat “Europees” niet en in Amerika is er wel degelijk een Amerikaanse identiteit die versterkt wordt door het spreken van dezelfde taal van kust tot kust. Europeanen hebben bij iedere grens die ze oversteken een taalprobleem en dat helpt niet bij het opbouwen van een Europese identiteit. Wij komen dus altijd uit een kleiner en zij uit een groot land. Als je alle Europese successen overzee zou tellen, kom je veel verder dan de handvol Nederlandse hits in Amerika.
  5. Ondernemerschap. Amerikanen zijn nakomelingen van avonturiers van over de gehele wereld, van zij die het avontuur overleefd hebben. Als we kijken naar de afgelopen 500 jaar zijn de Europeanen gebleven waar ze zaten en hebben zich gewijd aan het in stand houden van de status quo en deze langzaam verbeteren. Voor beide manieren van ondernemen valt iets te zeggen, maar degene die het meeste risico neemt valt het meeste op en dat is wat telt in de muziekindustrie.
'Kortom, het verschil in mentaliteit tussen Europese en Amerikaanse muzikanten is hetzelfde als op alle andere culturele vlakken: Amerika is en land van extremen en Europa is geen land. Onze gezamenlijke Europese cultuur is het resultaat van eeuwenlang zoeken naar consensus, terwijl de Amerikaanse cultuur gebaseerd is op individualiteit. Het mooie is dat we elkaar over en weer beïnvloeden en bewonderen. Het is toch prachtig dat Kraftwerk gezien wordt als oer-house door de oorspronkelijke dj's in Detroit en dat house de Europese dancemuziek heeft beïnvloed, die vervolgens succesvol is in Amerika.

Groot Brittannië is, zoals altijd, een uitzondering… Die gaan gewoon hun eigen gang!'

Dankjewel, Dirk!

Feestje vanavond (130)

Vanavond wordt de nieuwe EP van Kim Janssen ten doop gehouden, The Lonely Mountains, opvolger van Kims laatste prachtplaat Ancient Crime. Voor deze EP werkte Kim samen met 30 muzikanten en vocalisten, waaronder Marla Hanssen (bekend van o.a. The National en Sufjan Stevens). The Lonely Mountains is nu te beluisteren op de 3VOOR12 Luisterpaal.

De EP-releaseparty vindt plaats in Club Ziggo (Ziggo Dome), Amsterdam en is gratis toegankelijk. Opgeven voor de gastenlijst doe je HIER.

27 februari 2013

Het Amerikaanse popklimaat vs. het Nederlandse en Noord-Europese systeem — een vergelijking door @YuriLandman

Yuri Landman kwam hier vaker aan het woord over zijn werk, interesses en zijn specialiteit: het bouwen van bijzondere snaarinstrumenten en produceren van een eigen geluid. Uit die bijdragen bleek tussen de regels dat Yuri naast bijzondere instrumenten ook een bijzondere en vaak uitgesproken mening heeft. Zo ook over de verschillen in het popklimaat aan deze en de andere kant van de grote plas. Die uitgesproken mening post ik graag, zeker in het licht van de hoorzitting popmuziek die SP en PvdA op 10 april a.s. organiseren, met Nederlandse muzikanten en deskundigen van o.a. 3FM, Noorderslag en Lowlands.
Yuri: 'In 2012 werd ik uitgenodigd door het Valley of the Vapors Festival (VoV) in Hot Springs, Arkansas. Sinds kort is op YouTube de documentaire te zien die over dit evenement werd gemaakt. Voor mij aanleiding om de verschillen tussen het muziekcultuurbeleid in Europa en de Verenigde Staten te belichten, deels ook vanwege de ambitie van de SP en PvdA om popmuziek als topsegment te erkennen en daarvoor op 10 april 2013 een hoorzitting in de Tweede Kamer heeft aangevraagd. In dit stuk laat ik vanuit een persoonlijke case zien wat goed is aan Nederland/Europa, maar ook hoe effectief en kleurrijk een DIY-initiatief in een niemandsland kan zijn. Beiden zijn noodzakelijk voor een rijk muzieklandschap.

HET ALGEMENE IDEE OVER TOUREN IN DE VS

Feestje (129) - heul veul voor weinig!

Op 27 januari 2005 vond de allereerste editie plaats van Club 3voor12/Utrecht, de maandelijkse showcase-avond waarmee - voornamelijk - Utrechtse bands een laagdrempelig podium en geïnteresseerd publiek wordt geboden. Iets meer dan 8 jaar, 250 bands, een kleine 1.000 muzikanten en circa 7.500 bezoekers later vindt morgenavond de 75e editie plaats. Reden voor een feestje, me dunkt.

Verwacht geen grootse toespraken of veel toeters en bellen, 3voor12/Utrecht doet wat ze de afgelopen 8 jaar hebben gedaan: nieuw Utrechts talent programmeren, soms afgewisseld met een meer gearriveerde act. Op deze 75e editie spelen Pelvic Fins (de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand), Tududuh (debuutalbum in april) en Herrek (nu op 3voor12's Luisterpaal, mooie clip!). De Helden van Kensington (vette song, vette video) geven een akoestisch optreden en die andere Helden van John Coffey doen een dj-set in het café (nadat ze eerder DWDD heftig wakker schudden). De Club vindt zoals altijd plaats in poppodium dB's, CAB-Rondom 100 in Utrecht. De zaal gaat morgenavond om 21u open, entree is gratis. Hoe bestaat het?

26 februari 2013

Perfect Shuffle 72

20 klappers weer, luister zelf maar. Meedansen, meezingen, meeknikken, meehuilen, je kunt voor alles aankloppen bij deze Shuffle. Die Hurt So Good komt natuurlijk van Perfect Pijn Of Wat Dan Ook (die helemaal stijf staat van de Soul, trouwens) en de geweldige afsluiter hebben we aan @Guuzbourg te danken. De rest komt tot ons via het interwebs, dat - net als de zee en vrij naar Sil de Strandjutter - 'geeft en neemt, en wat het geeft mag je houden'.

HIER is-ie in Spotify,
En HIER als download.

Enjoy!

25 februari 2013

A&R-tegeltje (18)

Zo zie ik het het liefst.

Succes en mooie dingen komen vaker tot stand door volharding en uithoudingsvermogen dan door Goddelijke Aanraking en talent alleen. Ook in muziek zijn de meeste spelers eerder Dirk Kuyt dan Lionel Messi. De stem van Jeff Buckley, het schrijverstalent van John & Paul, John Bonham en Blue Monday zijn in zekere zin prachtige toevalstreffers. Momenten in tijd en ruimte dat alle sterren goed staan en leiden tot unieke talenten of schitterende resultaten. De rest van ons moet gewoon werken voor z'n geld, met vallen en opstaan beter worden. Dat kleine beetje aanleg voeden, ontwikkelen en onderhouden, om er met inzet en hard werk het maximale uit te halen. Meer transpiratie dan inspiratie dus.

Des te spijtiger dat talentenshows de suggestie wekken dat iedereen in 6 weken Adele, Sam Cooke of Miles Davis kan zijn. Gelul.

De complete serie A&R-tegels lees je HIER.

19 februari 2013

Perfect Old Skool Snowboarding (according to Sander van de Vecht)

Hoppa! Die besneeuwde berg omhoog, je walkman op 10 en gaan! Alleen jij, het hellingspercentage, de zwaartekracht en Perfect Old Skool Snowboarding van Sander van de Vecht. Yeah! Pow(d)er to the people! Pas op dat klasje!

HIERRR vind je zijn lijst Spotify,
HIERRR moet je zijn voor de download.

Ik glij weer verder. Enjoy!

18 februari 2013

@SimonFeenstra doet het zo - denken als een ondernemer

Simon Feenstra studeerde af aan het conservatorium met een 9,5 met onderscheiding. Hij trad op verschillende podia op, maar een eigen album en single bleven tot op heden uit. Vorig jaar besloot hij zijn platenmaatschappij te verlaten en samen met Willemijn van Hussen een nieuw avontuur te starten. Willemijn licht toe hoe Simons project What You Hear Is What You Get ontstond.

'Het was een jaar geleden dat ik er door toeval achter kwam dat een voor mij bekende zanger — ik kende hem van allerlei projecten in de zakelijke evenementen waar ik in werkzaam ben — al een paar jaar letterlijk rondjes draaide bij een major platenmaatschappij, maar er geen enkel concreet resultaat uit voortvloeide. De platenmaatschappij was overtuigd van de kracht van deze zanger/songwriter, en stopte er al jaren wat tijd en een klein beetje geld in, maar miste de visie, de slagkracht en last but not least het lef om risico’s te nemen. Risicoloze eendagsvliegen als Gangnam Style en Kuikentje Piep zijn op dit moment de zaken waar het geld mee wordt verdiend.

Het klonk mij vanuit mijn zakelijke/artistieke achtergrond zo ongelooflijk kansloos in de oren om als artiest hierin te blijven hangen, en ik kende Simon goed genoeg om te weten dat hij ook echt toe was aan verandering. En het belangrijkste: ik geloof heilig in zijn kunnen als zanger en songwriter en performer, en zag hier echt kansen.

Denken als ondernemer
'Inmiddels zijn we 1 jaar verder en wat we in dat ene jaar bereikt hebben, is triljoen keer zoveel als die 3 jaar bij een grote platenmaatschappij. Hoe je dat doet? Voor mij is het heel simpel: Denk als ondernemer en neem je eigen toekomst in handen. Tegen de stroom in.

Ter illustratie een paar van de lessen die wij hebben geleerd:

16 februari 2013

Rappin' for Jesus


Via Buffi. Hilarisch.

15 februari 2013

Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek (197)

Ik vertrek zo naar de sneeuw, dus een rustige week op EHPO.

14 februari 2013

Happy Valentine's Day: Perfect Kiss (according to @jpk69)

Valentijnsdag. De perfecte dag voor Perfect KISS. Toch? Wat een indruk maakte deze band. Onuitwisbaar, en dan met name hun outfits & schmink. En die tong natuurlijk. My god. Maar het draaide natuurlijk óók om de muziek. Jean Pierre Kin laat je horen dat ze meer dan alleen die universele klapper I Was Made For Lovin' You maakten! Onder het art work ook nog een lekker begeleidend tekstje van JP zelf.

Enjoy!

HIERRR moet je zijn.
'KISS bereikte het wereldpubliek met 'I Was Made For Lovin' You'. In 1979 een grote discohit van een band die de USA al sinds 1973 op z'n kop zette met ongecompliceerde hardrock. En met Show. Met een hoofdletter S. KISS is niet de meest vernieuwende band qua muzikaliteit. Maar hun totaalconcept van geschminkte superhero-karakters, vuurwerk en heel, heel veel merchandise zorgde ervoor dat zij een unieke plaats in de muziekgeschiedenis wisten in te nemen.

Het live dubbelalbum KISS Alive II opent met de aankondiging: "You wanted the best, so you got the best. The hottest band in the world… KISS!" En dat is wat ze live nog steeds waarmaken. Dit jaar viert de band haar 40-jarig jubileum. Zelf zeggen ze dat de band voor eeuwig zal blijven bestaan, omdat het publiek valt voor de karakters en niet voor de personen. De tijd zal het leren. Voor nu: Happy Valentine met deze Perfect KISS, die bestaat uit nummers die voor mij de basis hebben gelegd voor mijn persoonlijke liefde voor muziek.'Jean Pierre Kin

Daar gaan we weer (de digitalisering deel zoveel...)

De marketingdirecteur twittert vrolijk 'voortaan alles voor huisje, boompje, beestje', persberichtje naar De Volkskrant, interviewtje AD en daar gaan we [click to enlarge]:


13 februari 2013

Nóg meer GROOT feest! (124c)


De eerste Best Kept Secret trailer staat hier en werd gemaakt door Robert 'Loudmouth' Adriaansen (die ook verantwoordelijk is voor al het artwork en de vormgeving), met Ton Mikkers. Deze nieuwe trailer is opnieuw van Quinten Swagerman, net als de vorige.

12 februari 2013

Perfect The Future Sound of London (according to @rich_ears)

Dit is er weer eentje hoor! Een rich-ears de luxe-mix. Een supersonische trip door het werk van The Future Sound Of London. Rich-Ears laat je echt alle kanten van hun spectrum zien. En Jesse Burkunk van Burked schreef er een geweldig stuk bij.

HIERRR moet je zijn voor de download.

Enjoy!
'Elke 'Perfect' mix van DJ Rich-Ears is gewijd aan een invloedrijke band of producer op het gebied van vernieuwende (electronische) muziek. Zijn selecties zijn geen typische Best Of verzamelingen maar verkenningen langs bekend en obscuurder werk zonder een moment de dynamiek en consistentie van een goede mix te verliezen.

Deze editie is een ruim twee uur durende hommage aan The Future Sound of London (FSOL). Onder deze naam produceerden het illustere Britse duo Brian Dougans en Garry Cobain de afgelopen twee decennia muziek, audiovisuele kunst en vooruitstrevende multi-media concepten. FSOL is slechts een van de vele aliassen waaronder de heren toen actief waren.

Al aan het eind van de jaren '80 en begin jaren '90 hadden Dougans en Cobain succes met dance hits Stakker Humanoid (Dougans solo als Stakker) en Papua New Guinea [Wat. Een. Classic., red.]. De laatste track is het middelpunt van debuutalbum Accelerator en duikt nog regelmatig op in originele of geremixte vorm. In die periode was ik een nog jonge scholier en luisterde vooral conventionele muziek. Dat heb ik later later gelukkig ingehaald met terugwerkende waardering voor deze klassieke dansvloerplaten.

Mijn eerste kennismaking met FSOL was in 1994, kort nadat ze het geprezen ambient meesterwerk Lifeforms uitbrachtten. In die tijd bestond mijn muzikale wereld vooral uit zwaar gitaarwerk maar ontwikkelde ook interesse voor abstracter, electronisch geluid. Het was de periode dat alternatieve dancestromingen de oppervlakte bereikten. The Orb, Underworld, Orbital en The Prodigy braken door bij groter publiek en nieuwe digitale samplingtechniek resulteerde in een stroomversnelling van kwaliteit en mogelijkheden. Cobain en Dougans liepen voorop en creëerden het opwindende geluid van de toekomst. Dit was een veel gelaagder en omvattender geluid dan de puristische dance en synthesizermuziek die ik tot dan toe kende.

In deze tijd leende ik van een collega de VHS-tape van Lifeforms. De tape duurde slechts een kwartier en bestond uit twee videoclips met muziek en computer gegenereerde beelden. De wetenschap dat beeld en geluid bij dezelfde artiesten vandaan kwam en in perfecte afstemming op elkaar werkten was een openbaring. Later gaf ik een versie die ik zelf had gekocht weg aan de Utrechtse coffeeshop Sarasani, een gevolg van mijn evangelisatiedrang. Daar heb ik nog altijd spijt van.

Het pionieren was voor FSOL nooit beperkt tot muziektechnologie en de studio. In 1994 zond FSOL op eigen initiatief een reeks radioshows uit via ISDN, de eerste standaard voor het digitaal streamen van muziek. Het album dat hieruit volgde was intenser, duisterder en complexer dan eerder werk maar werd minder goed opgepakt door de pers. Ook de heren zelf waren ontevreden over de uitkomst en hadden een hoger doel voor ogen. Ik vind het een van de beste uren muziek ooit gemaakt en ben blij dat er genoeg van dit album te horen is in de mix van Rich-Ears.

Het epische Dead Cities dat in 1996 verscheen bouwde voort op het geluid van ISDN maar was afwisselender in sfeer. Het album typeert zich door intensiever gebruik van break- & bigbeats en invloeden uit filmmuziek en pop. Door de diversiteit en details is Dead Cities een uitzonderlijke luistertrip die op mij een onuitwisbare indruk maakte. Nooit eerder had ik muziek gehoord met zoveel facetten en invloeden. Dit resulteerde in bijna oneindige luistersessies. Laat mij nu een seconde van Dead Cities horen en ik ben weer terug op mijn kamer met het hoofd in de stereotoren. Een album dat ook inspireerde om meer zelf te experimenteren met synthesizers en computers.

Na lange stilte kwam FSOL in 2002 terug met het psychedelische rockalbum The Isness. Ergens teleurgesteld door het loslaten van het geluid waar ze bekend mee werden kan ik niet anders dan toegeven dat zowel deze plaat als de plotselinge kentering mij mateloos fascineerde. Het is kenmerkend voor dit onnavolgbare duo, wars van conventies, verwachtingen en beperkingen. Ik kan iedereen aanraden het omvangrijke werk van Cobain en Dougans te onderzoeken en beluisteren. Laat deze perfect uitgebalanceerde mix van DJ RichEars het startpunt zijn.' - Jesse Burkunk, burked.eu

11 februari 2013

Het is winter (niet zo lang meer...) — we hakken er nog even flink in!

Hier in Utrecht vriest het dat het kraakt, gevoelstemperatuur op de fiets -10˚. Weer dat vraagt om een krakende stamper als deze, wat een clip, wát een kneiter:



De 2 eerdere Foals-albums hadden hun momenten (met name sterke singles), maar klonken me vaak te bedacht zonder écht memorabel of voer voor jaarlijstjes te zijn. Ze bevatten simpelweg teveel middelmatige songs, waardoor ik het einde meestal niet haalde. Holy Fire, de vorige week verschenen derde, lijkt hun voorlopige Magnum Opus, waar de band het eigen geluid met staccato gitaren in 11 sterke tracks giet. Ik sluit me volledig aan bij Kicking The Habit: 'Foals heeft definitief zijn vorm gevonden', [...] 'nog niet eerder waren zulke knappe songs, onderhuidse spanning en een gruwelijk overtuigende productie zo in balans.' Luister zelf:

10 februari 2013

Little Drummer Boys

Wie heeft het nog over 5 Australiërs op 1 gitaar en een Gotye-cover hierna?



Via Marinus. Het zal 'ns niet...

9 februari 2013

Nieuwe garderobe?

Doe mij die van Phil Collins of Barbra Streisand maar:
Bestel ze hier, via Timo.

8 februari 2013

Perfect Fleetwood Mac

Op dit moment is de voorverkoop van Fleetwood Mac's optreden gestart, 7 oktober a.s. in de Ziggo Dome. Ik ga. Ik moet. Allemaal leuk en aardig zo'n album Top 10, maar natuurlijk volstrekt triviaal en onzinnig: ook in 2012 draaide ik geen album zo vaak als Rumours.
Jarenlang werd soms wat smalend gedaan over de Mac, maar recent betuigden de Groten der Aarde hun schatplichtigheid en liefde: Destiny's Child samplede Welsh witch Stevie Nicks, indie-helden Rilo Kiley namen een sterke plaat op die klonk als de perfecte kruising tussen Rumours en Tango In The Night (en gingen daarna — geheel in stijl — met ruzie uit elkaar), er verscheen een machtige pageturner over de Making Of, Mojo deed de verplichte special, de Klassieker zelf kwam eind vorige maand dik opgetuigd opnieuw uit en werd uitgebreid onder de loep genomen in DWDD. Datzelfde DWDD liet daarna onbedoeld zien hóe ontzettend goed en oorspronkelijk de band is door kipjes Ellen ten Damme en Manuela Kemp Go Your Own Way te laten kakelen. Eerder verkrachtte Van Velzen op vakkundige wijze Landslide (liever niet terug kijken!) door werkelijk iedere emotie en dynamiek uit dat prachtige nummer te wringen. Bah.

Zand erover, want het repertoire van Fleetwood Mac staat fier overeind en Rumours is zo'n zeldzaam album zonder 1 slecht nummer, dat nog net zo goed klinkt als 35 jaar geleden. Beter zelfs. Het kostte moeite om niet elk nummer in deze Perfect te zetten. Rumours = Perfect. Maar er zijn er meer: Landslide, Rhiannon, Tusk, Sara, Big Love (de single en weergaloos solo gespeeld door Lindsey Buckingham), de niet te ontkennen popsongs van Christine McVie en vroege blueshits met Peter Green. Speciale aandacht voor het grootste onrecht uit de muziekgeschiedenis Silver Springs, dat wegens ruimtegebrek Rumours niet haalde, maar veel en veel te goed is om als B-kant van Go Your Own Way te zijn weggestopt. Een grove schande, goedgemaakt op de reissue.

Het inmiddels bekende rock 'n' roll verhaal vol ruzies, coke, echtscheidingen, liefde en haat achter de plaat lees je in dat boek of zie je in de docu. Ik sta 7 oktober voor de derde keer vooraan. Thuisblijvers hebben zoals vaker ongelijk, maar komen compleet aan hun trekken met deze Perfect. Enjoy!

HIERRR.

Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek (196)

  • Naar aanleiding van de internationale drukte rond 's Neerlands trots Jacco Gardner:


7 februari 2013

Feestje (128) - win kaarten @poppodiumEKKO!

Na Olympus bracht The Horse Company met Calypso onlangs opnieuw een prachtige plaat uit en doet na een daverend optreden op Noorderslag ook de Bemuurde Weerd aan. Een must voor liefhebbers van Americana, donkere gitaren, post-pop en baarden.

Het eveneens uit Zwolle afkomstige Swelter kwam in 2012 ook met hun tweede plaat op de proppen. Mountains for Everyone klinkt als een mix tussen Madrugada, Editors en The National: donkere pop uit het Oosten dus. Swelter opende in november 2012 nog voor Ken Stringfellow (The Posies, R.E.M.).

Voor dit optreden in Ekko, Utrecht kun je 2 kaarten winnen. Meer info hier, winnen doe je zo, mailen naar Chris:

Feestje (127)

Vanavond is Stukafest Utrecht. Twintig – voornamelijk  – Utrechtse acts geven in evenzoveel huiskamers ieder 3 optredens. Stukafest is het festival om op de hoogte te blijven van wat er in Utrecht en omgeving gebeurt op het gebied van muziek, theater, poëzie en dans.

Coppersky, My Blue Van, Daniël Vis, het Rosa Ensemble en Panc. Zeggen die namen je (nog) niets? Dan is het sowieso de hoogste tijd een kaartje te kopen, voordat het festival is uitverkocht. Mocht je toch nog misgrijpen: Stukafest organiseert vanavond ook een opening in het Speelklok Museum met Amariszi en een afterparty in Tivoli de Helling. Gezellig.

Kaartjes via stukafest.nl/utrecht.

6 februari 2013

Mail van Dave Grohl

Gisteren kwamen het legendarische Sound City (wiki) en de documentaire die Dave Grohl erover maakte (trailer) voorbij in DWDD:


Geweldig natuurlijk dat er prime time 10 minuten wordt gepraat over een studio en notabene een mengtafel. Vooral dit moment (die twinkeling!).
Waarom ik dit een dag later naar boven haal? Vooral vanwege onderstaand mailtje, dat maker Dave Grohl stuurt als je zijn docu bestelt. Niet écht persoonlijk, maar genoeg om de aanschaf bijzonder(der) te maken en je wellicht van illegaal downloaden af te houden. Prachtige geloofwaardige marketing. Via Riekus, click to enlarge:

5 februari 2013

Perfect Pijn Of Wat Dan Ook (according to @arneSTYROFOAM, Arne van Petegem)

We grossieren in pijn en verdriet de afgelopen weken. En the reason is the season, lijkt 't. Maar deze week 'pijnigt' Arne van Petegem ons om een andere reden. Met diepe soul (diep als in deeeep). Hij heeft samen met schrijver Ivo Victoria en illustratrice Eva Mouton een voorstelling gemaakt onder de titel Geen pijn of wat dan ook, gebaseerd op de bundel korte verhalen Eleven Kinds Of Loneliness van de Amerikaanse schrijver Richard Yates (ook bekend van het prachtige maar o zo trieste Revolutionary Road).

De voorstelling heeft als centraal thema "eenzaamheid". Op 8 en 9 februari de Nederlandse première in de Brakke Grond. Onder het artwork (van Eva Mouton, overigens) een korte bijsluiter van de maker. Luister 'em HIERRR op Spotify.

Trust you me, dit zijn 15 parels. Enjoy!
Arne: Ik heb eerder deze week (toen de voorstelling in België in première ging) een intro-mix gemaakt voor als de mensen de zaal binnenkomen. Aangezien de muziek van de voorstelling volledig electronisch is, wilden we voor die mix helemaal de andere kant op gaan en maakte ik een selectie van een vijftiental deep soul tearjerkers over verloren liefde/eenzaamheid/hartzeer.

De voorstelling heeft ook een themalied, gezongen door Ivo Victoria, dat je hier kan vinden als stream/download - Arne van Petegem

4 februari 2013

@GarciaGoodbye doet het zo - How we 'launched' our new single...

Zanger/gitarist Tommy Gontie van het Belgische Garcia Goodbye: 'Elke euro die we kunnen besparen aan promo, kunnen we besteden aan bier. Wij zijn Belgen en we kennen onze prioriteiten. We moeten het hebben van goedkope ideeën die we doorgaans bedenken als we op café zitten. Dan zijn we op ons best.


Terzake. We zochten een nieuwe (goedkope) manier om een single te lanceren. Létterlijk. Een raket is uitgesloten. Vuurwerk ook. Heliumballonen. Dat kan nog. We kopen USB-sticks met daarop onze nieuwe single. We bevestigen die aan de heliumballonnen en we hopen dat die bij mensen in de buurt belanden. We winnen snel wat raad in bij de weerman vanop televisie. Windrichtingen, drukgebieden, we knikken ‘ja’ maar begrijpen er niet veel van. Slecht nieuws: we ontdekken dat helium duur is omdat er een heliumschaarste is. We drinken een pintje minder vanavond. Nog erger: vanaf 2030 zou alle helium op de planeet aarde opgebruikt zijn. We denken aan de kinderen die nooit ballonnen zullen krijgen voor hun verjaardag. Het leven kent geen genade.

Hoe dan ook, we voelen ons weer 16 als we de ballonnen lanceren. Adrenaline! Onze single gaat van de grond en komt straks weer in de buurt uit de lucht gevallen, denken we. Zolang ze maar gevonden worden. We doen aan kansberekening. 1 op 10 sticks willen we terugzien. Dus knallen we er 100 de lucht in.
Na enkele dagen worden ook ballonnen gevonden in de buurt. En in Nederland. Top! En dan komt die ene mail binnen. Uit Scandinavië. We willen bewijsmateriaal en krijgen dat ook. 800 km in de lucht gereisd. Over Nederland en Duitsland naar het idyllische Soenderberg.

De vinder uit Denemarken herinnert ons aan een extra pdf bestand dat we mee op de stick hadden gezet: de persoon die het verst van ons verwijderd een ballon vindt, zouden we een bezoekje brengen. Wij zijn Belgen. We houden woord. We rijden naar Denemarken. 800 Km om iemand te ontmoeten die we niet eens kennen. En vice versa. We willen hem met onze eigen ogen zien en zijn verhaal aanhoren.

Wat dan volgt is surreëel. Zowel voor ons als de vinder. Een handdruk, een glimlach, een onwennig moment. Ik heb nog nooit 800km gereden om een promo single te ondertekenen. Eigenlijk wil ik met hém op de foto en niet omgekeerd. Geluk, toeval, geef het maar een naam. We maken een filmpje van het avontuur en plaatsen het online. De mensen vinden het fantastisch. Straks zitten we prime time op de radio. Morgen in de krant. Dankzij een goedkoop idee. Dat vieren we vanavond met bier!'

Mooi verhaal! Kijk hieronder mee.

UPDATE: Coldplay viel het ook op.

3 februari 2013

In plaats van een hoezenpoes (55)

Tip van Maarten @VanHooft, die ze van deze schattige site haalde.

De complete serie hoezen- en boekenpoezen bekijk je HIERRR.

In plaats van een hoezenpoes (54)

Hihi. Tip van Maarten @VanHooft.

De complete serie hoezen- en boekenpoezen bekijk je HIERRR.

2 februari 2013

In plaats van een hoezenpoes (53)

Tip van Maarten @VanHooft.

De complete serie hoezen- en boekenpoezen bekijk je HIERRR.

In plaats van een hoezenpoes (52)

Haha. Letterlijk. Een tip van Maarten @VanHooft.

De complete serie hoezen- en boekenpoezen bekijk je HIERRR.

1 februari 2013

Perfect Vrijdagmiddag Disco 10! 10! 10! 10! 10! (door @atease uiteraard)

"10, 10, 10, 10, 10...". Deel 10 alweer van je vrijmibo-opkalefaterende laatste loodjes voor het weekeinde-verlichtende-fuck die track was ik vergeten-herinnerende Vrijdagmiddag Disco, brought to you by Adriaan Pels. En Adriaan schreef ook nog eens een begeleidende tekst, beterder! Prettig weekend alvast!

HIERRR moet je zijn, Spotify-gewijs.
Jacco Gardner - Clear The Air
Best wel spannend zo'n release. Hangt al maanden in de lucht. Al aandacht van Pitchfork tot NME, van The Guardian tot Les Inrocks. Nog 1 week en dan ligt-ie in de winkels. Toch wel heel erg trots. Clear The Air!

Buzzcocks - Ever Fallen In Love
Had ik tot op heden heel die Buzzcocks nog niet voorbij laten komen. Op de 10e vrijdagmiddagdisco dan. Om Buzzcocks te vieren: Ever Fallen In Love (You Shouldn't Have).

Beck - Gamma Ray
Beck kwam daarentegen al eerder voorbij. Welverdiend ook. Deze is van Modern Guilt. Wat was-ie chagrijnig op die tour. Mocht dat het motto zijn geweest van die plaat, staat ie in de vrijdagmiddagdisco om te pesten. WEEKEND!

The Flirts - Passion

Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek (195)