18 februari 2013

@SimonFeenstra doet het zo - denken als een ondernemer

Simon Feenstra studeerde af aan het conservatorium met een 9,5 met onderscheiding. Hij trad op verschillende podia op, maar een eigen album en single bleven tot op heden uit. Vorig jaar besloot hij zijn platenmaatschappij te verlaten en samen met Willemijn van Hussen een nieuw avontuur te starten. Willemijn licht toe hoe Simons project What You Hear Is What You Get ontstond.

'Het was een jaar geleden dat ik er door toeval achter kwam dat een voor mij bekende zanger — ik kende hem van allerlei projecten in de zakelijke evenementen waar ik in werkzaam ben — al een paar jaar letterlijk rondjes draaide bij een major platenmaatschappij, maar er geen enkel concreet resultaat uit voortvloeide. De platenmaatschappij was overtuigd van de kracht van deze zanger/songwriter, en stopte er al jaren wat tijd en een klein beetje geld in, maar miste de visie, de slagkracht en last but not least het lef om risico’s te nemen. Risicoloze eendagsvliegen als Gangnam Style en Kuikentje Piep zijn op dit moment de zaken waar het geld mee wordt verdiend.

Het klonk mij vanuit mijn zakelijke/artistieke achtergrond zo ongelooflijk kansloos in de oren om als artiest hierin te blijven hangen, en ik kende Simon goed genoeg om te weten dat hij ook echt toe was aan verandering. En het belangrijkste: ik geloof heilig in zijn kunnen als zanger en songwriter en performer, en zag hier echt kansen.

Denken als ondernemer
'Inmiddels zijn we 1 jaar verder en wat we in dat ene jaar bereikt hebben, is triljoen keer zoveel als die 3 jaar bij een grote platenmaatschappij. Hoe je dat doet? Voor mij is het heel simpel: Denk als ondernemer en neem je eigen toekomst in handen. Tegen de stroom in.

Ter illustratie een paar van de lessen die wij hebben geleerd:

Stick to the plan – hoe onuitvoerbaar het ook lijkt
'Na een paar goede gesprekken en een ontmoeting met producer Huub Reijnders (werkte eerder o.a. met Bløf, Krezip en Valerius), kwamen we al gauw tot het ideale plan: een totaal eerlijk album, zónder digitale bewerking, autotuning, elektronische effecten etc., maar wel met de opnamemiddelen van nu én vanuit de gedachte groots en meeslepend. Geen zolderkamertjesmuziek, maar samen met heel veel mensen op een podium het plezier in muziek maken overbrengen. Geen seconde hebben we gedacht: dit is te bizar, te duur, te veel werk, te moeilijk of te groot. Vanaf het moment dat dit plan ontstond hebben we maar één ding gedaan: alles in werking gezet om het te realiseren. En bij het plan gebleven.

Put your money where you mouth is - zelf risico nemen doet volgen
'We geloven in ons plan. Ons enthousiasme werkte aanstekelijk. Simon en ik hebben een BV opgericht en hier al ons spaargeld in gestopt als start. Met ons plan en ons bewijs dat we zelf risico durfden te nemen, hebben wij de rest van het benodigde geld geleend bij private financiers (denk aan ooms, tantes, vrienden). Dit moeten we natuurlijk terugbetalen, inclusief een goeie rente, maar het geeft ons voor nu de slagkracht en de tijd om snel te handelen.
Niet alleen de financiering gaat gemakkelijker als je zelf lef toont. Ook alle partijen die je nodig hebt, van muzikanten tot arrangeurs, van studio tot filmploeg, iedereen wil helpen en deel zijn van je waanzinnige project, vooral ook omdat het zo bijzonder is, nooit gebeurt en je er zelf je hele hart, ziel, zaligheid en geld in stopt. Daarmee hou je de kosten binnen de perken en blijkt iets wat totaal krankzinnig lijkt, opeens een stuk beter realiseerbaar.

Yes, we can! – werk, werk, werk
'Ik zei al dat we in een jaar tijd een ongelooflijke hoeveelheid werk hebben verzet. Om maar wat te noemen: we hebben een label opgericht, financiers gevonden en gecontracteerd, alle rechten goed geregeld in contracten, de mooiste studio van Nederland geregeld, plugger overtuigd (zonder goeie demo’s), meer dan de helft van de liedjes geschreven in een maand tijd (je dromen navolgen geeft zoveel inspiratie dat ook dat opeens in een versnelling gaat), 33 muzikanten verzameld, perscontacten aangeboord, radiozenders benaderd, een sponsor gevonden voor de techniek (als je alles live wil doen, is dat geen overbodige luxe...), distributie geregeld, arrangementen laten maken en meegeschreven, draaiboeken gemaakt, repetitieschema’s en gerepeteerd, gerepeteerd, gerepeteerd…


We benaderen het werk echt als ondernemers: zonder hard werken kom je er gewoon niet en daarnaast ben je dat verschuldigd aan alle mensen die meewerken en ook in je geloven.

'Afgelopen woensdag was het zover: Simon stond met een fantastisch orkest van 33 man in de Wisseloord Studio’s voor een publiek van boekers, pers, radio en vrienden en nam zijn debuutalbum in één keer op. Het samen muziek maken, de geweldige liedjes krijgen hiermee het verdiende podium:


En hierna gaat het werk natuurlijk gewoon verder, want dit is nog maar het begin…'

Dank voor jullie bijdrage, Willemijn. Spijker op de kop: het begint en eindigt altijd met keihard werken!  Als jij het niet doet, doet niemand het. Na mijn vakantie zal ik daar nog een leuk, relevant A&R-tegeltje aan wijden...

Geen opmerkingen: