"Muziek is net als liefde, dat moet je delen. Daarom kun je ons nieuwe album 'This Ain't Hollywood' nu helemaal gratis downloaden. Ben je een torrent gebruiker, dan moet je bij Mininova zijn. Snap je helemaal niks van torrents dan kun je hier een zipje downloaden. Natuurlijk kun je de plaat ook op CD bestellen. Als je de muziek eerst wilt beluisteren is Last.fm de plaats. Ons bedanken doe je door een krabbel achter te laten op onze Hyve en door langs te komen bij onze release party op vrijdag 26 september in Tivoli de Helling in Utrecht. Kaarten daarvoor koop je hier voor slechts 6 euro (+servicekosten)."
Het fraai vormgegeven boekje met prachtige foto's zit er voor nop bij. Helemaal goed gedaan: focus op muziek, aandacht en je naaste omgeving, de keuze bieden tussen luisteren of downloaden, gratis of betaald en in 1 moeite door je show uitverkopen. Ik ga luisteren. Tot de 26ste!
[Update: deze actie is nog veel stoerder, want Silence Is Sexy werkt nauw samen met de Bittorrent-boer om te zorgen dat hun nieuwe muziek bij zoveel mogelijk mensen terecht komt. En het werkt!]
7 opmerkingen:
Holy macaroni, 932 downloads in 3 uur. Die gasten gaan goed!
Heb hem gedownload en beluisterd, maar ook weer weggegooid. Ik denk niet dat ik de enige ben die nieuwsgierig geworden toch even gaat luisteren om er achter te komen dat het niet helemaal mijn pakkie-an is.
Sympathieke actie (en band) die door de 'mininova stunt' waarschijnlijk meer aandacht heeft getrokken dan wanneer hij 'gewoon' gratis ter download aangeboden.
Ha Niels, wist niet van het bestaan van je blog tot ik hem vandaag tegen kwam. Mooi, interessant! Blijf hem zeker volgen. Initiatief van Silence is Sexy is inderdaad een hele goede.
Ik vind het niet zo stoer. Mininova verdient bakken met geld(ads) door het weggeven van content zonder toestemming van de maker. Daar zou ik mezelf niet zo snel mee willen associëren. Ik vind dat je de keuze van collega musici om hun werk alleen tegen betaling af te staan moet respecteren ook al vind je zelf misschien slimmer om het gratis weg te geven. Zie mijn post: http://www.lopendvuur.nl/2008/09/21/silence-is-sexy-mininova/
Ik hoor wat je zegt, Ard. En ik respecteer ieders keuze. It's a free world. Maar de opties zijn grofweg:
1. Dit (met genoemde voor- en nadelen).
2. Een andere partij in de arm nemen (platenmaatschappij, management- of boekingskantoor, digitale partner) en die, net als Mininova, een deel van de poet geven zónder enige garantie op (actieve) verspreiding van je muziek.
3. Je laten betalen voor je muziek, met de voor- en nadelen die ik op dit blog herhaaldelijk noem. Voornaamste bezwaar: lagere verspreiding onder potentiële fans (en dus uiteindelijk ook nauwelijks of geen inkomsten).
Ik kies dan anno 2008 voor Optie 1. Financieel zijn alle opties in dit stadium min of meer gelijk, maar qua aandacht wint Optie 1 veruit.
Het gaat me hier niet om wat het beste voor je als band is. Wellicht is dat inderdaad verspreiding via Mininova. Ik vraag me alleen stellig af hoe respectvol dit is naar je collega artiesten die niet willen dat hun muziek op deze manier verspreidt wordt. Door het aanbieden van deze content zonder toestemming van de maker verdient Mininova bakken met geld. Het lijkt me beter om hier niet aan mee te werken. Begin dan je eigen torrent site met content waar je toestemming voor hebt om deze te verspreiden. Ben wel benieuwd wat je denkt van dit punt.
Ik denk niet dat je je als band iets gelegen kunt of moet laten aan wat andere bands willen of kunnen. Ook hier: it's a free world en tot op zekere hoogte ieder voor zich. In die zin is er niks veranderd ten opzichte van de 'oude' muziekindustrie. Platenmaatschappijen hebben jarenlang bands en artiesten helpen doorbreken, maar lijken daar het afgelopen decennium onvoldoende toe in staat. Dan moet je als band keuzes maken en het heft in handen nemen. Als je doel is om bekendheid te vergaren of zelfs maar gehoord te worden en een partij als Mininova kan je dat deze dagen 'garanderen' zie ik niet in waarom je daar je geld niet heen kunt brengen waar je het voorheen aan EMI, Universal, Warner of Sony zou hebben gegeven. En geloof me: die oude deals waren een stuk ondoorzichtiger met een kleinere garantie op het bereiken van de gestelde doelen.
Een reactie posten