24 april 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (15)

 • Muzikanten klagen soms over de slechte vind- en bereikbaarheid van mensen uit 'de industrie'. Vaak terecht. Wie moet je precies hebben en waar zitten de A&R-managers, promotie-mensen, directeuren, marketeers en verkoopleiders van platenmaatschappijen, boekings- en managementkantoren? Tip: veel namen en bijna alle contactgegevens (adres, e-mail, soms mobiele nummers) vind je achterin festivalgidsen en programmaboekjes van bijv. Eurosonic, Noorderslag, De Muzikantendag of Popkomm. Bewaren dus. Of download deze .pdf. Het is een adreslijst met vooral onafhankelijke Nederlandse partijen en ook niet meer 100% actueel (zo zijn de kussens bij The Alternative en The Entertainment Group flink opgeschud...), maar desalniettemin best handig!
 • Boudisque blijft toch.
 • Opperhoofd Billy Corgan heeft iets 'nieuws' bedacht: een abonnement op achter-de-schermen-kijken bij de opnamen van de nieuwe Smashing Pumpkins-plaat. Ik lees weinig nieuws in z'n aanpak en het vage 'media updates' doet me m'n pinpas niet direct trekken. Wees concreet: wat krijg ik? Dat zijn band al een jaar of 10 over de houdbaarheidsdatum heen is, helpt ook al niet. Jammer, want ik heb onlangs nog het monumentale Gish op vinyl aangeschaft en met veel plezier gedraaid. Hard!
 • Muziekomzet in 10 jaar gehalveerd, zien ook de Belgen. Maar het schijnt de crisis te zijn.
 • Legendarische sinaasappelgevechten op Lowlands (ik was erbij), ontmaagd worden op Pinkpop (dat deed ik dan weer ergens anders...), de nacht aan gort dansen op Pukkelpop: sinds de jaren '60 genieten honderdduizenden mensen ieder jaar van popfestivals. In het gelijknamige boek vangen Arne van Terphoven en Isabella Rozendaal Het Festivalgevoel in woord en beeld. Op woensdag 20 mei a.s. wordt in Tivoli het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Rock-Werchterbaas Herman Schueremans. Met optredens van De Jeugd van Tegenwoordig, Secret Cinema e.a. Het boek bevat exclusieve bijdragen van o.a. Pearl Jam, Leon Verdonschot, Bloc Party, Giel Beelen, Soulwax, Justice, Jan Smeets, dEUS, Tiësto en vele anderen. Mooi kado voor in de vakantiekoffer, lijkt me!

 • Het Europees Parlement vergaderde gisteren over verlenging van de termijn voor naburige rechten van 50 naar 95 jaar. Ik misgun geen enkele muzikant inkomsten over z'n creatieve werk, maar de wetgeving rond auteurs- en naburige rechten is onder invloed van internet dringend aan revisie toe. Lees hier waarom verlenging van genoemde termijn zelfs een averechts effect kan hebben.
 • Betalen voor content (dus ook muziek) Goed idee! Doen we niet! Korte, interessante blogpost.
 • Spannend nieuw initiatief voor muzikanten die dingen graag zelf doen en 85% van de inkomsten houden? Record Union. Hier het verhaal.

 • Keith Harris, manager van Stevie Wonder, geeft komende maandag een masterclass. Niet te missen, lijkt me. Tijd: 13.30u, locatie: Muziekcentrum Nederland, Rokin 111 (t/o de Dam), Amsterdam. Laat Robbert weten dat je komt.
 • Veel platgetreden paden, maar soms handig als checklist: The 10 Things An Artist Needs To Be Successful. Ik had punt 6 in de Top 3 gezet.
 • Tot slot: mijn post van vorige week over het vonnis in de Pirate Bay-zaak heb ik afgelopen week continu geüpdate en heeft het grootste aantal reacties ooit op dit blog. Inhoudelijk vaak zeer interessant!

3 opmerkingen:

Robin | Destine zei

Goed leesvoer weer dit!

Jeroen zei

Het is heel terecht dat mensen uit de industrie "onvindbaar" zijn. 95% van de muzikanten maakt tenenkrommende schijtmuziek waar niemand op zit te wachten. Als mensen vindbaarder zouden zijn zouden ze gillend gek worden van al die nutteloze onzin.

dyanna zei

I like your blog.I'm waiting for your new posts.