21 april 2009

Perfect Kippenvel 2

St. Paul maakte na Perfect Kippenvel 1 (die natuurlijk ook weer gewoon klaar voor je staat), de méér dan waardige opvolger die logischerwijs Perfect Kippenvel 2 heet. Sterker, deze compilatie is een schatkist. Natuurlijk zijn wij zelf de grootste fans van de Perfect-serie, maar dat verandert niets aan het feit dat deze Perfect Kippenvel een aaneenschakeling van hoogtepunten is. Onder het veelzeggende artwork, een Hoe, Wat en Waarom track-voor-track-beschrijving van St. Paul zelf. In de reacties onder deze post Pauls verhaal bij Perfect Kippenvel 1. Enjoy!

HIER moet je zijn!1. Marvin Gaye // This Love Starved Heart Of Mine
Geweldig dat er op de vaderlandse televisie prime-time gepraat kan worden over What's Going On van Marvin Gaye. Al was het maar om het er niet mee eens te kunnen zijn. Leo Blokhuis: 'voor What's Going On was soul niet meer dan vooral onderbuikgevoelens'. Dan moet ik denken aan mijn buurman die altijd roept dat The Beatles eigenlijk maar één plaat gemaakt hebben: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Het zijn beide prachtige en belangrijke platen, maar de hoegenaamde onderbuikgevoelens van No Reply (early Beatles) of Love Starved Heart Of Mine kunnen mijn hoofd net zo makkelijk doen huilen als ieder nummer op Sgt. Pepper of What's Going On. Geen dis naar Leo. Wel een stellige overtuiging!

2. Ron Sexsmith // This Is How I Know
Wat een revelatie is dit? Ron Sexsmith. Constant. Transparant. Elementair. Klein. Privé. En dan is daar ineens This Is How I Know. Ergens in 2008 werd-ie wakker als een neger die alles al gezien heeft. Michael Jackson in reverse. De arrangementen, de grootse productie en met name de soul staan Ron Sexsmith als was-ie ermee geboren. De mooiste ballade uit zijn almaar groeiende oeuvre.

3. The Chills // Pink Frost
Ik zag onlangs nog beelden van Martin Phillipps die optrad in bibliotheken voor handjes vol met mensen, die meer geïnteresseerd leken in dooie dichters dan in zijn prachtige liedjes. Pink Frost staat helemaal bovenaan bij het allerbeste.

4. The Pains Of Being Pure At Heart // Young Adult Friction
Een onmogelijk pretentieuze naam. The Pains Of Being Pure At Heart. Een onmogelijk gadateerd geluid. Shoegaze. Een zeldzaam mooi nummer. Young Adult Friction. The Pains Of Being Pure At Heart zijn de Field Mice van de toekomst. Kent iemand Emma's House nog? Of Sensitive? Alweer vergeten nadat het gemaakt was. En toch zo bijzonder. All in a name. Met pijn in het hart voorspel ik The Pains Of Being Pure At Heart eenzelfde lot. Hadden ze zich maar The Joy Of Getting a Drivers License moeten noemen. Of Dreams Of Losing Hair But No Appetite.

5. Brakes // Worry About It Later
Een vreemd toeval is het dat ik zelden in de platenzaak een promootje krijg, maar wel altijd weer braaf een exemplaar van de nieuwste albums van én The Rakes én The Brakes. Elk album van beide bands wordt keer op keer op identieke wijze door mij ontvangen. Een sterke eerste indruk, leuk song materiaal, leuke bands. Heus. Om het vervolgens nooit meer op te zetten. Daar is nu verandering in gekomen. The Brakes hebben gewonnen en Worry About It Later is het nummer dat niet meer uit mijn stereo verdwenen is sinds haar release. Het zoveelste bewijs dat eenvoud en schoonheid dezelfde bloedgroep delen.

6. Nick Garrie // The Nightmare Of JB Stanislas
Groots en meeslepend mag je dit gerust noemen. Zet het raam open en laat je gedachten gaan. 'I'm Going To Take You Take You Take You Take You To My Ho- ho-home' zingt Nick Garrie op het openingsnummer van het gelijknamige album. Eén van de meest mysterieuze en gezochte albums aller tijden volgens Billboard en Rev-Ola. Onlangs opnieuw uitgebracht en een supertip.

7. Tim Hardin // All I Knew
Waarom deze man met de tijd nog geen Nick Drake-achtige status heeft gekregen, is mij een raadsel. Wat een berg mooie liedjes. Wat een berg drugs. Hij zou sterven aan een overdosis na eerst alle rechten voor zijn liedjes verkocht te hebben. Pijn was zelden zo evident als in dit monumentale All I Knew.

8. The Coral // Being Somebody Else
Journalisten willen in Alex Turner van The Arctic Monkeys dolgraag de nieuwe Paul Weller of Morrissey zien. Zelf ziet-ie zich liever als de jongens van The Coral. Being Somebody Else, zo heet de nieuwste single van The Coral. Al heb ik laatst alle 7"s gevonden op de platenbeurs, ook de onlangs verschenen compilatie heb ik gekocht. Alleen maar voor dit nummer. The Coral overtreft zichzelf. Alweer. Untouched beauty, gevangen in drie minuten. Alsof je de eerste bent die het hoort. En de laatste.

9. AC Newman // On The Table
AC Wonder geniet nu, volledig terecht, hoogtij met zijn onlangs verschenen album Get Guilty. Dit is van zijn eerste soloplaat. Een goed Shins-nummer kun je nooit te vaak horen, zelfs al is het AC Newman. Wat een songsmid blijkt hij te zijn. A Slow Wonder!10. Brian Eno // Kings Lead Hat
Misschien wel indrukwekkender dan Control was de documentaire Joy Division van Grant Gee en John Savage. Wie zal het zeggen? Wat doet het er toe? Ik zag de film 3 dagen na de première in een theater in London. Een zaal vol families, studenten en voetbalsupporters. Beetje dat wat je aantreft tijdens een Jerry Bruckheimer-film in de Utrechtse Catherijne-bios. Met als enig verschil dat je een speld kon horen vallen. Dit nummer van Brian Eno, als ook het album Before And After Science, werd in de documentaire naar voren gehaald als bepalend voor de Joy Division Sound zoals we die nu kennen. Martin Hannett zei het en, boy, wat doet het ertoe!

11. St. Etienne // You're In A Bad Way
Vernoemd naar de mythische Franse voetbalclub uit de jaren '70 die vorig jaar toevallig weer een opvallende comeback vierde. You're In A Bad Way is zuivere Britse indie met een ver reikende echo. Pre-Belle & Sebastian, om maar een weerklank te noemen.

12. Bettye Lavette // What Condition My Condition Is In
Geschreven door Mickey Newbury, een belangrijke spil in de meer alternatieve Nashville-scene. Hij schreef nummers voor onder andere Johnny Cash, Roy Orbison, Ray Charles en Tammy Wynette. 'Condition' was oorspronkelijk bedoeld voor Jerry Lee Lewis. Die zag er niks in. Kenny Rogers wel. Hij scoorde er met zijn band (First Edition) een hit mee die jaren later smaakvol gebruikt zou worden in The Big Lebowski. De mooiste versie die ik ken is echter deze live-uitvoering door Bettye - Let Me Down Easy - Lavette.

13. The Long Winters // Scared Straight
Toetsen, blazers en de vraag of je bang bent zijn niet van elkaar te scheiden in dit nummer. Een prachtige tekst en waarschijnlijk het enige liedje waarin een Little Miss Mini-Bar Guard voorkomt. Dansen met kippenvel.

14. White Denim // Heart From Us All
En waar blijven de vijf sterren voor dit idioot goede album? In Nederland begin dit jaar opnieuw uitgebracht. Weer blijft het stil. Vreemd. Hou je van zuigende, loszittende en in het gezicht spugende gitaarpartijen, gedragen door ritmes die dwingen tot danspassen waarvan je niet wist dat je ze in huis had? White Denim! Dit is een wat rustiger nummer, maar net zo goed een bewijs van rockpotentie die schreeuwt om gemolken te worden.

15. Timebox // Beggin'
De definitieve versie van Beggin'. Oorspronkelijk geschreven door Franki Valli, afgestoft door Pilooski (15 mei in Tivoli!) en geïnfantiliseerd (is dit een woord?) door The Black Eyed Peas, ik bedoel Madcon. Timebox heeft meerdere popsoul nuggets gemaakt in de jaren '60, met deze cover als absolute stand-out prestatie.16. Jazzanova feat. José James // Little Bird
Wat een berusting. José James stijgt boven zichzelf uit. Als Terry Callier in zijn beste dagen volgt hij moeiteloos de strijkers in de oorstrelende compositie van Jazzanova, die met Of All The Things hun beste album in jaren gemaakt hebben.

17. Lou Rawls // You Made Me So Very Happy
Mede geschreven door Brenda Holloway, die er zelf een bescheiden hit mee had maar vooral vrolijk werd van de royalties nadat Blood, Sweat & Tears het nummer wereldfaam bezorgden. Lou Rawls maakt mij echter het gelukkigst met zijn kraakheldere jazz/Blue Note uitvoering. Thank you baby!

18. Plants & Animals // Bye Bye Bye
Handen in de lucht, het zijn de jaren '70! Oh nee, het is een nieuwe band uit Canada. Plants and Animals. Handen in de lucht desalniettemin. Euforisch nummer. Omdat Kippenvel vele vormen kent.19. Squeeze // Up The Junction
Kijk eens naar het clipje op YouTube. Jools Holland met een te grote sigaar, te grote bril en te klein shirt achter de piano. Mooi tijdsdocument van een nog mooier nummer. Up The Junction!20. Moondog Jr. // Jintro & The Great Luna (band version)
Zita Swoon voordat ze Zita Swoon heetten. Ik heb begrepen dat deze single een collectors-ding geworden is. Hoezee. Deze speciale versie van Jintro & The Great Luna was een parel in de stoffige postgrunge dagen. 1995 dat is.

21. Department S // I Want
Hongerige wavepop uit begin jaren tachtig. 'I want a daughter, but not the wife'. Stuwende blaaspartijen, gezwollen ska-ritmes en niet te stoppen behoeftes van de zanger maken van dit nummer één lange spurt naar de dansvloer. De vraag is of we er ooit komen, want het gras is overal groen behalve daar waar we zijn.

22. Tacks, The Boy Disaster // Frozen Feet
Het debuutalbum van Tacks, The Boy Disaster verdween even geruisloos als het kwam. Jammer, want een prettige verzameling van rustieke down-but-not-out popliedjes met het openingsnummer Frozen Feet als muzikaal hoogtepunt.

23. Scala & Kolachy Brothers // Heartbeats
Stuiterballenreclame! We kennen allemaal de dromerige versie van José Gonzales. En het maffe origineel van The Knife. Maar als een nummer zelfs overeind blijft wanneer gezongen door een Belgisch kinderkoor, dan weet je zeker dat er ergens iemand iets goed gedaan heeft.

24. Jackson C. Frank // Milk & Honey
Ik ben zoooo fan van de man. Zoooo fan van het liedje. Zoooo fan van de plaat, Blues Run The Game. Ken je het niet en heb je een hart, kopen dan! Jackson C. Frank verloor de helft van zijn klasgenootjes tijdens een brand. Ging zwerven. Werd in huis genomen door Paul Simon. Nam zijn eerste nummers op. Art Garfunkel zette thee. Sandy Denny werd zijn vriendin. Faalangst deed hem vluchten naar Engeland. Hij hertrouwde, maar de dood van zijn eerste kind dwong hem weer de straat op. Door verkeerde medicijnen en groeiende angsten, belandde hij in een ziekenhuis waar hij niet veel later een kogel (don't ask) in zijn oog kreeg. Hij zou midden jaren '90 van dit alles herstellen en weer op gaan treden om vervolgens in 1999 te sterven aan een hartaanval.

25. Robert Wyatt // Shipbuilding
Sja, Perfect Kippenvel, punt.

1 opmerking:

EHPO zei

1. Raphael Saadiq - Big Easy
Jawel jongens en meisjes (zijn er ook meisjes op de idisk?), de plaat van het jaar. Het was leuk die britpop, dankjewel jaren tachtig en bravo electro. Het is weer tijd voor jaren vijftig en zestig. The Way I See It valt haast uit elkaar van de veelheid aan future soul classics.

2. Aretha Franklin - One Step Ahead
Op bijna geen enkele cd meer te krijgen. Toch één van haar aller mooiste nummers. Op wonderlijke wijze verwerkt in Mos Def's clubhit van alweer tien jaar geleden Miss Fatbooty.

3. Evie Sands - I Can't Let Go
Na Tien Jaar Pop O Matic heb ik nog tot ver in de ochtend met de mensen van Belle & Sebastian in hun hotel plaatjes `zitten draaien. Dronken. Van geluk natuurlijk. Evie Sands bleek voor ons allen een voorliefde.

4. The Feelies - Only Life
Uiteraard is er dat album Crazy Rhythms met zijn, ehh, crazy rhythms, de overweldigende gitaarpartijen en al die raving reviews in de pers. Lang geleden. Only Life kwam veel later, is beduidend minder van kwaliteit, maar kent een stand-out titeltrack.

5. Suicide - Cheree
Als ik het wel heb, is dit het favoriete nummer van modern day hero James Murphy. Je ziet de Sofia Coppola film er zo bij. Een vragende blondine alleen aan een bar ergens op de wereld met Cheree op de jukebox. Zoiets.

6. Bloc Party - Tulips 12'' remix
Hun albums zijn zwaar te verteren, maar de singles zijn altijd raak. Zelfs de b- sides, een ambacht dat ernstig aan het uitsterven is. Luister ook eens naar Version 2.0 (b-kant van The Prayer)

7. Joe South - Party People
Nee rockers, het origineel van Kula Shaker's Hush is niet van Deep Purple maar van Joe South! De eerste twee platen van deze meneer kennen een status aparte. De hit Games People Play, de gospel-groover Walk a Mile In My Shoes, maar vooral het grootse Party People zijn verplichte kost. Party People is door haar strings, sound, intro en tekst vier minuten lang larger than life genieten geblazen!

8. Fontella Bass - I Can't Rest
God wat lijkt haar stem toch op die van Aretha. En het is niet eens haar zus Irma. Het is Fontella! Bass, how low can you go? De baslijn van haar hit Rescue Me zit ook in dit nummer verstopt. Nooit een hit, wel een kraakheldere soulgem en leverancier van de strings uit Ladyflash van The Go! Team.

9. Love Is All - Make Out, Fall Out, Make Up
Geen Go! Team, wel een vergelijkbare euforie. Zelfs meetbaar aan die van Arcade Fire. Voor één nummer dan hé. Love Is All's claim to fame heet Make Out, Fall Out, Make Up.

10. Earl Zinger - Go Round
Een exotische combinatie van de killer gitaarhook van Badly Drawn Boy's Once Around The Block en The Sound Of Music, gezongen door de zanger van Galliano. Galliano? Iemand?

11. Bill Fay - I Hear You Calling
Het is al jaren feest in de re-issue department, zeker daar waar het de rijke natuur in het gebied tussen pop en folk betreft. Mijn favorieten zijn Kathy Smith, Karen Dalton en het meesterlijke album Time For The Persecution van Bill Fay.

12. Sibylle Baier - Tonight
Kippenvel tot op het bot.

13. Bobby Bland - Ain't No Love In The Heart Of The City
Vergeten blues/ soul held. Begonnen in The Beale Streeters met BB King op gitaar, maar al snel zijn eigen weg gegaan met Ain't No Love In The Heart Of The City als mooiste resultaat. Binnenkomen op een dansavond en je eerste biertje bestellen was zelden zo prettig als tijdens dit nummer. Speaking of such, houdt die Rock 'n Soul avonden in de gaten!!!

14. The Buckinghams - Kind Of A Drag
De wie? The Buckinghams! Feelgood 60's popswinger. Niet echt een band om je ipod mee te vullen, maar dit nummer is een winner.

15. Friska Viljor - Arpeggio
Hun beste song tot op heden. Ik wacht nog steeds op het moment dat de toetsenist niet als een garnaal op het podium staat en ik dit nummer in volle glorie live kan horen. Ben bang dat ik daarvoor naar een ander land zal moeten.

16. Pete & The Pirates - She Doesn't Belong To Me!
Waarom deze plaat zo weinig aandacht krijgt is me een raadsel. Het is alles wat de Strokes na hun eerste anderhalf platen niet meer gelukt is. Dit nummer is een delicaat stukje rockmanschap. Sweet and tender zou wijlen Isaac Hayes zeggen.

17. Antony - If It Be Your Will
Cover van Leonard Cohen te vinden op de soundtrack van de documentaire I'm Your Man. Een wonderlijke combinatie van Nina Simone, Everybody Hurts van REM en Cohens zwoele romantiek, gezongen door Antony op zijn en haar best.

18. World Party - And I Fell Back Alone
Sorry lieve mensen, het is Perfect Kippenvel en ik ga jullie achterlaten met een paar minuten van bittere droevenis. Wat een prachtlied. Voor meer verdriet, zelfmedelijden en zulks, houdt de Avond van het Kippenvel in de gaten :o)
Was leuk om te doen dit! - St Paul