19 februari 2010

Forsophie doet het zo (1)

Joris Postulart en Valentijn Brouwer vormen de helft van Forsophie. Gitarist Joris startte de band in juni 2006 met vriend, toetsenist en zanger Jesse en als belangrijkste inspiratiebronnen de heilige drie-eenheid Radiohead/Muse/Jeff Buckley. Na 2 jaar experimenteren met verschillende stijlen en muzikanten (o.a. leden van Destine, Stereo en Only Seven Left) kreeg Forsophie's eigen geluid vorm. Het doel bereiken, een conceptalbum over de zoektocht naar zingeving in het leven (Sofia = wijsheid), verliep zo:

"In september 2008 was onze huidige line-up een feit. In aanloop naar de eerste opnames sloegen we de demo-fase over om in november 2009 aan ons debuutalbum te beginnen. Daarbij kozen we bewust voor de New Ground studio omdat veel Beep! Beep!-bands daar opnemen en zij dus ervaring hebben met vergelijkbare muziek. Vandaag komt ons debuut uit, met vanavond een releasefeestje in de ACU in Utrecht:


De CD beschouwen we als promotiemiddel en is daarom te koop tegen een lage prijs: €5,-. Omdat we nogal aparte muziek maken (een mix van klassiek, postrock en noise, met een gemiddelde songlengte van 7 à 8 minuten), is het lastig onze doelgroep te bepalen. Wel merkten we bij try-out shows dat het publiek onder de indruk was, al wisten ze niet goed wat ze ermee aan moesten. Aan ons de schone maar lastige taak om muziekliefhebbers te bereiken en te overtuigen, bijvoorbeeld door samen te spelen met bands waarvan we denken dat de fans ook van onze muziek houden.Omdat we bang waren aandacht te verliezen als we ‘gewoon’ zouden optreden, besloten we kort voor de CD-release momentum op te bouwen en tot die tijd weinig te spelen. Onze bekendheid beperkt zich tot nu toe tot de eigen sociale contacten en bezoekers van eerdere shows. Voor het bereiken van nieuwe fans moeten we creatief zijn. Door mijn geTwitter vanuit de studio kwam ik in contact met WaarInUtrecht. Of we niet samen iets konden doen in hun kalender? Het resultaat is een weggeefactie, waarmee we afgelopen week veel aandacht kregen. Momenteel ontvangen 645 mensen uit de omgeving Utrecht dagelijks een Tweet dat ze onze CD kunnen winnen. Zelf benaderen we zoveel mogelijk mensen die hierop reageren om vanavond naar de show te komen.

Naast deze weggeef-actie met WaarInUtrecht hebben we met ACU afgesproken dat alle Sophie's gratis naar binnen mogen vanavond. Zo'n ludieke actie levert, naast publiek, mond-tot-mond reclame op en is interessant voor media: LiveXS, MusicFrom.nl en 3VOOR12/Utrecht plaatsten het persbericht. Verder hebben we afgelopen week elke dag een nieuw nummer online gezet en maakte filmstudente Maaike Botma een korte film bij 1 van onze nummers:"

Jullie zijn er maar druk mee, Joris! Zou leuk zijn als jullie de uitkomst van de verschillende acties (bezoekers van het optreden, aantal views op de website, plays, downloads etc.) binnenkort delen op EHPO. Veel succes met de releaseshow vanavond! Lezers van EHPO die geraakt zijn door Forsophie's muziek zijn vanavond van harte welkom.

1 opmerking:

Bram de Wijs zei

tof joris! vind het leuk om te zien dat juist een band die een eh... minder toegankelijk genre muziek maakt, toch op zo'n manier z'n publiek benadert, in plaats van in z'n eigen donkere, internet-loze hoekje te blijven zitten!