4 februari 2010

Teveel. Muziek. Sites. (slot)

Kan me niet heugen de laatste weken zo'n propvolle, relevante serie op EHPO te hebben geplaatst, getuige ook de enthousiaste reacties, hier en op Twitter. Josh is er gelukkig nog niet helemaal. Zijn toegift:

  • Boekingen/concerten

Niet onbelangrijk voor muzikanten: optredens. Met Gigmaven kun je zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent en kunnen boekers online een aanvraag doen. Site ziet er helder uit! Nadeel is dat boekers ook een account moeten hebben om je daadwerkelijk te kunnen boeken. Misschien een te hoge drempel? Kosten basisaccount: geen.

Voor Sonic Birds, een soortgelijke service, betaal je $6 per maand. Daar krijg je o.a. een heel lelijke artiestenpagina voor. Managers en boekers moeten hier ook geregistreerd zijn om te kunnen boeken. Beter is LiveMusicMachine: erg toegankelijk, ook voor managers en programmeurs zonder account, en nog een hoop leuke widgets op de koop toe. Jammer genoeg zijn deze verspreid-appjes erg groot en kun je ze niet aanpassen. Kosten basisaccount: geen.

Sonic Living laat je een lijst van je favoriete artiesten invoeren. Als die een keer bij jou in de buurt optreden krijg je een melding. Als je vrienden zich ook registreren kun je zien welke shows zij (willen) bezoeken. Kosten: geen.

En dan nog Bandloop, voor fans die gigs willen bezoeken. Even inschrijven dus. Kosten: geen.

  • Video

Wat Sharebee is voor MP3's en uploads, is TubeMogul voor video’s. En je krijgt hier wél goede statistieken! Upload in 1 keer je video op -tig sites (YouTube, Vimeo etc). Da’s pas efficiënt! Kosten: geen. Gratis video converter nodig? Kijk 'ns hier. Kosten: geen.

  • Wordpress

Voor Wordpress is inmiddels een shitload aan gratis tools, plug-ins en widgets beschikbaar. Een must-have is de sociable plug-in, waarmee al je posts makkelijk overgenomen en verspreid kunnen worden op Twitter, Hyves, MySpace etc. Je kunt zelf eenvoudig uit een flinke lijst social media kiezen welke knoppen je onderaan je berichten laat verschijnen. Zelfs NuJij staat erbij. Als je de Search Engine Optimization van je Wordpress-site wilt verbeteren (en die is niet echt optimaal...) kun je deze tool gebruiken. Metatags aanmaken, zodat je straks goed door zoekmachines wordt gevonden. Wij hebben in onze Wordpress de meta-gegevens en title in de header.php eruit gesloopt en vervangen door onze eigen tags.

  • Twitter

Het mag duidelijk zijn dat wij zelf nog niet in optimale Tweetmodus staan, maar we raden wel vast Twitterfeed of Rss2Twitter aan om de feed van je site of blog geautomatiseerd door te zetten naar Twitter. Met Twitterfeed [of Selective Twitter] kun je ook direct je Facebook updaten. Met het eerder genoemde ILike Tweet je makkelijk een link naar je tracks op je ILike-profiel. Leuker is bln.kr, waarmee je eenvoudig en snel een MP3 deelt en vervolgens ziet hoe vaak deze gedownload is. Allerleukst is Tweet For A Track, waar mensen je track gratis krijgen als ze deze retweeten. Talkin’ bout viral!

Josh' conclusie: "Veel van het online aanbod aan tools, widgets, applicaties, social media en andere platforms overlapt elkaar qua functies en mogelijkheden. Toch hebben we geprobeerd een lijst te maken waarmee je een afweging en keuze kunt maken en kostbare tijd bespaart die je aan nuttiger zaken kunt besteden. Muziek maken bijvoorbeeld. Zoals eerder gezegd zijn we erg benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers. Drop ze in de comments!"

Ontzettend bedankt voor je persoonlijke speurtocht en zeer uitgebreide verslag, Josh Bone Four Oh Boon. Master. Respect. Tof! Veel succes gewenst met Fuel Box de komende tijd. Ik blijf jullie volgen en roep bij deze lezers van EHPO op hun eigen ervaringen met alle genoemde en andere tools te delen in de reacties. Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.

4 opmerkingen:

Meindert zei

Hoi Niels,

wederom een leuk en uitgebreid overzicht van wat er gaande is! Wel mis ik nog de sites waar je samen kunt muziek maken (zoals Kompoz, IndabaMusic, eJamming Audio, JamNow, MixMatchMusic, TuneRooms, Oomix, Jamglue, WeMix, MyOnlineBand, MyBlogBand, DopeTracks, VirtualRecordingStudio, OnlineJamSessions)

Zoals gezegd hoop ik vandaag een eerste post op mijn eigen blog te plaatsen vanuit een meer theoretisch perspectief. Zoals jouw titel van de serie al verraadt, zijn er zoveel initiatieven te bespreken dus zal ik (ook) wat bevriende schrijvers inschakelen. ;)

Unknown zei

Dit blog focust bewust op online management-, marketing- en promotie-tools, Meindert. Minder op muziek maken en productie-tools. Des te beter dat jij daar op je blog nog een boel moois over gaat zeggen! Laat me hier of via Twitter weten wanneer het er staat en ik link er graag naar door!

Michaël Lammers zei

Al hoewel nog niet live is http://bookm.nl een start-up die volgens mij wel in dit rijtje past. Over een paar maanden in private bèta.
Dank voor dit overzicht!

Marco Raaphorst zei

feedburner kan ook direct naar twitter posten inclusief hashtags uit categorien en tags oplezen. erg goed, met gebruik van google's eigen shortener