4 februari 2010

Teveel. Muziek. Sites. (3)

Gastblogger Josh is nog niet klaar. Gisteren al 2 uitgebreide posts, vandaag de tweede helft. Een dikke maand struinde Josh de interwebs af en dook de volgende nuttige tools en applicaties op, for all of us to enjoy:
  • Muziek/MP3's verspreiden
Met een vorig projectje heb ik wat airplay gekregen op college radio stations in de Verenigde Staten en lokale zenders. Om DJ’s en andere onbekenden je songs te sturen, zonder dat ze openbaar voor iedereen toegankelijk zijn, is er Soundcloud. Voorkomt spammen met 10Mb mailtjes... Soundcloud heeft een overzichtelijke site, mooi helder design, waar je snel een profiel aanmaakt om vervolgens tracks of mixen te plaatsen en te verzenden. De ontvanger hoeft geen account te hebben om de bestanden binnen te halen. Soundcloud houdt ook bij wie je mail hebben geopend. Fijn hoor! Sommige DJ’s en stations hebben overigens al een Soundcloud-dropbox waar je zelf je tracks in kunt gooien. DJ Tommi deelt hier zijn ervaringen en mening. Aanrader. Kosten basisaccount: geen.
Als je eenvoudig een heel album wilt verspreiden heb je inmiddels een berg aan opties: MegaUpload, Rapidshare, Zshare, Badongo etc. Met Sharebee load je in 1 keer op alle genoemde sites op. Daarnaast houdt Sharebee bij of je download verloopt en indien dat zo is wordt deze automatisch ververst. Jeej! Jammer genoeg krijg je weinig inzicht in user gegevens (wat het misschien ook lekker toegankelijk en anoniem houdt voor geïnteresseerden). Je ziet trouwens wel het aantal bezoeken dat je krijgt op de pagina. Kosten: gratis.
  • Players en Radio
Last fm: prachtige mogelijkheden om je luisteraars te ontmoeten en inzicht te krijgen waar je muziek afgespeeld wordt. Kosten basisaccount: geen [Over hoe Last.fm promotioneel in te zetten schreef ik ooit bij de start van dit blog een stukje, red.].

Muziek verspreiden onder gelijkgestemden doe je met Blip.Fm. Je kunt songs en playlists met je followers delen, zij kunnen het overnemen en zelf ook sharen. Inderdaad, het lijkt een beetje op Twitter. Tip: draai op je kanaal veel artiesten die in hetzelfde straatje zitten of een vergelijkbaar geluid hebben en bouw zo een fanschare op. Draai vervolgens een keer een nummer van jezelf en wacht de reacties af. Kosten basisaccount: geen.

Amiestreet is een van de sites waar luisteraars en kopers nieuwe muziek ontdekken. Worden ook meegenomen in de Next Big Sound-analyses. Liggen jouw talenten in improvisatie? Misschien dat je ontdekt wordt door online te jammen met andere muzikanten op JamLegend.

PureVolume lijkt op een MySpace dat wél overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Geen idee of luisteraars op nog een nieuw platform als dit zitten te wachten? Hetzelfde geldt voor Plugola, wat lijkt op MySpace gekoppeld aan een online music store. Wat wel gaaf is is dat fans je kunnen pluggen bij anderen. Hiervoor steken ze een bedrag per download in hun zak. Iemand ervaring met Plugola?

Sla Grooveshark (= soort van Spotify) niet over als je aan het uploaden bent. Twee weken geleden schreef Isaac een 3-delige recensie over Grooveshark op EHPO.

Vanmiddag, in de slotaflevering van deze prachtserie, meer over online tools voor optredens, video, Wordpress en, jawel, Twitter.

3 opmerkingen:

Mailmen zei

PureVolume is toch juist een heel oud platform? Ik dacht zelfs ouder dan Myspace.

Anoniem zei

ja, klopt

Unknown zei

moet zeggen dat ik naast soundcloud ook fan ben van fairtilizer.com
beide sites zijn vergelijkbaar, maar wat ik zelf n voordeel vind is dat de player in combi met de "plaathoes" (hoe zeg je dat in vredesnaam van mp3) te embedden is.. en daarom meer aandacht opeist ;-)