22 maart 2010

Perfect 13

Vorige week overleed briljant songsmid en cultheld Alex Chilton, zanger van een wereldhit met The Box Tops en begin jaren '70 verantwoordelijk voor drie klassieke albums met Big Star. Die eerste 2 albums staan samen op 1 midprice-CD en is de beste €8,99 die U ooit uitgaf (vooruit, die combinatie van 2 klassiekers van Gram Parsons komt in de buurt...).

Chilton was met zijn band verantwoordelijk voor een lange trits powerpop-klappers waar R.E.M., Wilco, maar vooral The Replacements, Teenage Fanclub en The Posies hun oeuvre op baseerden: "Back of A Car", "Daizy Glaze", "The Ballad of El Goodo", "Way Out West", "O My Soul", "Feel", "September Gurls" (geen tikfout), "Jesus Christ", "Thank You Friends", "When My Baby's Beside Me" en ga zo nog maar even door. En dan vergeet ik "Thirteen", het beste man-met-een-gitaar-liedje allertijden dat ik hier een ode bracht. Het Zesde Vlak en EHPO doen dat vandaag dunnetjes over met 13 versies van de gelijknamige song, een bewijs van de klassieke status ervan. Naast 2 versies van het origineel ook een exclusief voor deze Perfect opgenomen versie van Roy Santiago (@roysantiago). Als er ooit een song was die de kwalificatie Perfect verdiende... Enjoy!

DOWNLOAD voor Mac én PC.

4 opmerkingen:

Niek zei

13 keer thirteen, als dat geen mooie vermenigvuldiging oplevert!

(dat doet het dan natuurlijk ook, toffe compilatie!)

Nils Breunese zei

Ik heb 'm zelf niet, maar er is ook een cover van Tom Barman.

Kris zei

Evan Dando heeft ook een mooie versie van Thirteen opgenomen. Ze staat op de CD Live at the Brattle theatre.

G. van der Veen zei

William Seen's Transport Music (Friesland, Brugge, Haarlem) heeft de fraaiste versie gemaakt, zo'n 5 jaar geleden. Aanvraag via wstmusic@myspace.com

www.wstm.nl