7 juli 2011

Knipseldienst (15) - Rob Bolland vs. Willem van Kooten & Buma/Stemra

Uit de Volkskrant van vandaag, via @paull_nl. Click = big:Jammer en een gemiste kans dat Hein van der Ree (Buma/Stemra) en uitgever Willem van Kooten niet ook uitgebreid aan het woord komen in bovenstaand artikel. Van Kooten erkent (enige) nalatigheid, maar Bollands verhaal kan wel een steviger weerwoordje gebruiken. Volgens de overlevering en naar eigen zeggen heeft Rob van die wereldhits in de jaren '80 en '90 namelijk menig feestje gevierd, dus ik kan me zo voorstellen dat zijn geheugen hem hier en daar in de steek laat. Dat moge blijken uit het feit dat in bovenstaand artikel Bollands claim van 2,5 miljoen nergens écht wordt onderbouwd. Die selectieve bronnen en woordvoering hanteerde VK-journalist Wouter Keuning ook bij eerdere stukken over rechten en kwesties rond Buma/Stemra. Tikje eenzijdig. Hij citeert Van Kooten: 'Een vreemdeling in het Jeruzalem van de muziekindustrie ons vak uitleggen is onmogelijk.' Volgens mij is dat dan jouw werk, Wouter. Wat Atze zegt:UPDATE: 'Onderzoek misstanden Buma/Stemra nodig'. Kees Verhoevens kamervragen staan op 3VOOR12.UPDATE II: Leen Steen haalt het onzinnige gelul van Van Kooten eenvoudig onderuit met een uitstekende blogpost waarin hij het vak van publisher, auteursrecht en de rol van Buma/Stemra glashelder uitlegt. Had Van Kooten ook zelf kunnen doen, maar die is gebaat bij rookgordijnen.
UPDATE III, uit de Volkskrant van vrijdag 2 september 2011, over Willem van Kooten en Buma-directeur Hein van der Ree [opnieuw, click to enlarge]:UPDATE IV: Het loopt verder uit de hand. Uitgebreid artikel waarin alle betrokken partijen aan het woord komen. Interessant!
UPDATE V: Rob Bolland wil de vredespijp roken.
FINAL (?) UPDATE: Bolland en Van Kooten lijken eruit te zijn.

3 opmerkingen:

Belker zei

"Het Jeruzalem van de muziekindustrie", even poëtisch als aanmatigend. Blijft toch een beetje schimmige semi-maffioos, dat muziekuitgeversvak

Marinus de Goederen zei

Hier staat wat Ome Willem er op heeft te zeggen:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10158334/__Van_Kooten_doet_boekje_open__.html?p=27,1

antal adriaanse zei

het gaat steeds meer op een goedkope soap lijken.