11 juni 2009

@Unconsultancy @Leeuwarden


Gisteren reisde ik af naar Leeuwarden, samen met Marco Raaphorst en Andrew Dubber, voor een stukje Unconsultancy-naar-de-mensen-toe. Organisatiecomité Lopend Vuur vat de (erg leuke!) middag samen:

"Andrew, Marco en Niels gaven een tiental muzikanten exclusief een middag consults. De 3 experts waren gisteren unaniem in hun advies: hoe minder je jezelf afhankelijk maakt van poortwachters, des te groter de kansen en mogelijkheden om een eigen fanbase op te bouwen.

De vragen van de studenten waren divers. Eén had altijd in coverbands gespeeld waar de shows vanzelf kwamen aanwaaien, terwijl de band waar hij nu eigen muziek mee maakte erg veel moeite had om de eerste show geregeld te krijgen. Een ander vroeg zich af hoe hij een optreden op Noorderslag kon versieren. En zo nog een hele rits verschillende onderwerpen.

Andrew Dubber was recht door zee: ”Nobody is going to write about you, without a story. 'Band plays concert' does not qualify as news”. En ook: ”Making music is not solving anyone’s problems. Music lovers can find your music elsewhere, in different acts. Be remarkable!” Oftewel: zorg ervoor dat je een eigen verhaal hebt. Iets waar vanaf straalt dat je het meent en dat je het niet verzint om een ander te pleasen. Laat je niets vertellen, alleen jij weet waarom je muziek maakt en wat je wilt bereiken! Maak gebruik van zaken als weblogs en YouTube om je eigen verhaal naar buiten te brengen en daarmee jouw fans iets te geven waar ze interesse in hebben. Bijkomend voordeel: je bent niet afhankelijk van het kleine aantal journalisten, redacties en playlist-samenstellers dat bepaalt wat wel of niet geschikt is voor hun tijdschrift, zender, krant of TV-programma. Poortwachters? Weg ermee!

Natuurlijk werd er veel meer advies gegeven, op allerlei gebieden. Een paar quotes stonden eerder op
Lykle's Twitter. Eigenlijk waren de experts achteraf een beetje bevreesd dat ze misschien wel té veel informatie in de muzikanten hadden gepompt. Maar Niels was duidelijk: "Hoe eerder je als muzikant ophoudt met denken dat ‘zo groot worden als Borsato’ alleen maar kan door te doen wat andere mensen je vertellen, des te eerder zie je hoe de wereld echt in elkaar zit en dat je het heft in eigen hand moét nemen”.

Volgens de tien muzikanten was het erg de moeite waard (zie
de reacties op Twitter). De 3 experts waren ook erg enthousiast en een vervolg is in voorbereiding."

Ik kom graag weer, Lykle. Volgende keer in 'de bewoonde wereld' (© Bram)?

Geen opmerkingen: