31 januari 2010

Kado-idee

Mevrouw EHPO is vandaag jarig. Jammer dat ik te laat was om dit te bestellen:

30 januari 2010

In plaats van een hoezenpoes (nagekomen bericht)

In tegenstelling tot de 22 delen van de gelijknamige vakantieserie op dit blog ditmaal toch een hoes mét poes. Ik heb de plaat niet eens geluisterd, maar de briljant grappige cover verdient simpelweg een download:

29 januari 2010

Wilde ideeën & nieuwe muziek (50!)

Het 10e lustrum van deze vaste vrijdag-rubriek. Dat moet gevierd! Daarom geef ik 2 exemplaren weg van Gert-Jaap's prachtboek, Over De Grens. Voor deze reportagebundel trok Hoekman met 20 Nederlandse bands en muzikanten de wereld over. Zo volgt hij de bizarre tocht van het gabberpunkduo Aux Raus in Colombia en is hij in Amerika getuige van de dromen van onder meer Lucky Fonz III. Daarnaast zijn er hoofdstukken gewijd aan zZz, Junkie XL, Within Temptation, Pete Philly & Perquisite, Textures, Wouter Hamel, Ferry Corsten, Voicst, The Gathering, Kyteman, Fedde le Grand, No Turning Back, C-Mon & Kypski, VanKatoen, Tiësto, Ziggi en Kraak & Smaak. Laat in de reacties achter waarom jij dit boek MOET lezen. Volgende week bepaal ik de winnaars.

Dan de knipselkrant van deze week:

  • Erwin maakte van 2 vergelijkbare klantervaringen (waaronder mijn eigen) een handige Slide Share:

28 januari 2010

Het is winter. Tijd voor oude Liefdes! (5)

Druk, druk, druk in 2009 en dan vergeet je soms een CD aan te schaffen waarvan je weet dat je 'em moet hebben. Truelove's Gutter van Richard Hawley is er zo één, simpelweg omdat je weinig beters op druilerige zondagochtenden kunt draaien dan voorgangers Lady's Bridge en Coles Corner. Twee bijna even fraaie albums: een bloedmooie stem over zwaar gearrangeerde songs. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ze ook een beetje inwisselbaar zijn. Vraag me bijvoorbeeld niet op welk van die 2 albums kraker The Ocean staat...

Daarom was ik benieuwd welke richting Hawley hierna op zou gaan. Nóg meer strijkers en blazers? Dikker aangezette songs? Meer puntige, rockabilly tracks? Of simpelweg meer sigaretten, voor een nóg doorrookter geluid? Niets van dat alles: "Truelove's Gutter" is vooral heel veel minder, behalve in kwaliteit.

Komend weekend zijn zowel mevrouw EHPO als EHPO jr. jarig. Daar zal vast een drankje op gedronken worden. Ik weet nu al wat ik opzet om dat katertje van zondagochtend muzikaal te lijf te gaan:


Dank voor de reminder, Ajee.

27 januari 2010

Je muziek? Net voetbalplaatjes!

Deze week is Albert Heijns voetbalplaatjes-actie weer gestart. Gezien?


Dit filmpje is van vorig jaar, maar de Troefmarkt in Driebruggen en de Dagwinkel in Zevenhoven herhalen dit succesnummer ook dit jaar. Wat dat te maken heeft met jouw muziek en dit blog?

Maak van 'Albert Heijn' 'Universal Music', de Troefmarkt = 'eigen beheer', zet op de plek van 'Zevenhoven' 'de bruiloft van je nichtje' of de regionale 3VOOR12-avond, vervang 'voetbalplaatjes' door 'jouw muziek' en beschouw bovenstaande journaal-uitzending als De Wereld Draait Door. Door 200% lokaal relevant te zijn, met een goed gejat en tip-top uitgevoerd idee waar iedereen het over heeft haalt de Troefmarkt jouw band DWDD.

Ik heb het al vaker gezegd: creëer je eigen verhaal, overtuig eerst je nabije omgeving, stook het vuurtje tot grote hoogte op, blijf continu wapperen en kijk 'ns wat er dan gebeurt!

Jammer dat Kees & Dirks Dagwinkel geen filiaal in Utrecht heeft. Had m'n zoon en zijn club liever gespaard dan Suarez...

26 januari 2010

Perfect Shuffle 37

Deel 37 in de Kwekkeboom onder de non-stop-top-pop-compi-reeksen. Speciale aandacht dit keer voor tracknummers 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 en 17. Veel dank wederom voor de bijdrage van Guuzbourg. Enjoy!

HIER voor Mac én PC.



25 januari 2010

Verder vlieg(er)en

Door de beslissing van de man zelf, op basis van instinct en ervaring heb ik besloten de marketing en het management van Colin Benders over te dragen. Na een krankzinnig 2009, waarin ik de release van zijn debuutalbum, live-DVD en de veelbesproken zegetocht van Kyteman's Hiphop Orkest langs alle belangrijke podia en festivals van Nederland mede onder de aandacht bracht, en een droomstart van 2010, met nieuwe muziek en een prachtprijs, is het tijd om iets anders te gaan doen.

In de afgelopen anderhalf jaar verschoof mijn interesse langzaam van muziek naar de onbegrensde mogelijkheden van en concrete resultaten die je boekt met social media. Twee zaken die met verpletterend resultaat samen kwamen rond Kyteman:

Illustratie: Bram de Wijs, Schwandt Infographics

Ik ben ervan overtuigd dat je niet alleen bij muziek gebruik kunt maken van deze 'nieuwe' mogelijkheden om vergelijkbare resultaten te behalen. Dat geldt ook voor het verkopen van boeken, games, films en Mona-toetjes. Hier ga ik de komende jaren mee verder, voor managementkantoren, labels, platenmaatschappijen, muzikanten, maar ook uitgevers, merken, media-, reclamebureaus, overheidsinstanties en andere geïnteresseerden. Jullie weten me te vinden.

Uiteraard blijf ik mijn ervaring, visie en ideeën delen op dit blog. Ik rond de marketing van Kyteman's album en DVD af en draag zijn management op 1 april a.s. over. Tot die tijd en nog lang, lang daarna zal ik met ontzettend veel plezier terugdenken aan het voorlopig mooiste en meest bijzondere jaar uit mijn werkende leven. Dit is wat mij betreft het hoogtepunt, maar er waren er zovelen:

24 januari 2010

Kijk, mam: zónder handen!

23 januari 2010

The A&R Guy

Zoals die dingen gaan:

22 januari 2010

Wilde ideeën & nieuwe muziek (49)

Lekker veel filmpjes kijken deze week!
  • Eerst even glimlachen met "Bohemian Rhapsody" (via Marinus):
  • Dan de lap tekst van deze week, van de hand van Steve Albini. Niet per se verplichte kost vanwege de vele tips en leermomenten, wél waar, pijnlijk en grappig tegelijk: Steve rekent voor wat er gebeurt als je een major platendeal tekent (via Roald).
  • Of dit: je bent OK Go, scoort een gi-gan-ti-sche YouTube-hit op lopende banden (ik link er niet eens meer naar), schrijft een nieuw album ('het beste tot nu toe', naar eigen zeggen) en bent aan je stand verplicht om een wereldclip op te nemen. Aldus geschiedde. Maar je hebt getekend bij EMI en beleid is tegenwoordig dat embedden via YouTube niet mag. Het belang van de artiest (aandacht) staat hier haaks op dat van hun platenmaatschappij (een grijpstuiver per YouTube-play). Prutsers! Gelukkig schrijft 1 van de bandleden een beresterke open brief die de situatie precies uitlegt en laat zien hoe het werkt. Must-read! En lang leve Vimeo:
  • En denk je dat het alleen in het buitenland zo werkt? Nee hoor, de jongens van Destine brengen volgende week hun debuutalbum uit en zijn ook de lul met hun nieuwe single op YouTube. Lekker dan.
  • Toffe mix op Waves at Night. De tracklisting maakt heel nieuwsgierig hoe dit klinkt en aan elkaar geplakt is! Op Bar Weinig: nieuwe Nathan Fake-mix.
  • Je muziek 2 minuten op Kink FM? Zo geregeld!
  • Minder leuk Kink-nieuws: directeur én superliefhebber Arjen Grolleman plotseling overleden. Heel verdrietig.
  • Ook jammer: zanger verlaat Textures.
  • Na het legendarische Grey Album onmoeten The Beatles nu The Wu-Tang Clan (via Rob):
  • Tom Silverman, oprichter van het legendarische Tommy Boy, geïnterviewd, o.a. over de toekomst van de muziekindustrie en band coaching: deel 1, 2 en 3 (via Mars). Tommy is nog van de oude stempel, goochelt wat met cijfers en laat zich voorstaan op zijn ervaring en CV, maar Tunecore dient hem van repliek. Lezen.
  • Nog even over die Popprijs: schrijver Ivo Victoria zat zaterdagavond met mij aan tafel en rook onraad. Dat schreef hij nog diezelfde avond verdomde grappig op. Haha!
  • Persoonlijk heb ik echt het gevoel dat tijdens de panels op Noorderslag vooruitgang is geboekt in verschillende terugkerende discussies met en over BUMA/STEMRA. Die club lijkt te gaan beseffen dat er iets moet veranderen. Om te beginnen komt er een nieuwe directievoorzitter, maar ook heeft EHPO ze met een Lakemannetje een mooie belofte voor de volgende editie van Eurosonic/Noorderslag laten doen. Ben benieuwd!
  • Even daarvoor deed ik na afloop van (het erg zinvolle en drukke!) Unconvention Groningen een interviewtje. Ik heb het zelf niet gekeken; niks irritanters dan jezelf zien of horen spreken:

21 januari 2010

*** COMMERCIAL BREAK ***

EHPO is nu ook boekbaar via Tessa:

En ik ken m'n plek, zo onder Nalden:

*** EINDE COMMERCIAL BREAK ***

Geen Spotify? Grooveshark! (slot)

Na alle positieve ervaringen in de eerste 2 delen van deze serie, sluit Isaac af met wat kanttekeningen bij Grooveshark: "De kritiek die Sander in zijn review had op Spotify ("Naast het onbeperkt luisteren van muziek, waar je wel even zoet mee bent, kun je er eigenlijk vrij weinig mee”) gaat ook hier op. Daar liggen kansen. Het grootste ongemak dat ik ervaar is het online beschikbaar maken van mijn muziekcollectie. Elk nummer of album moet je apart zoeken en toevoegen aan je library, wat veel werk is. Ideaal zou zijn om je muziekmap op je HD te laten scannen (of je iTunes collectie te exporteren), waarna in je account dezelfde mapstructuur zichtbaar wordt en het programma zelf herkent welke nummers nog niet online beschikbaar zijn en dus moeten worden geupload."

Want structuur, daar ontbreekt het nog aan in Grooveshark: "Voor elk album moet nu een aparte playlist worden aangemaakt, wat natuurlijk snel onoverzichtelijk wordt
[is bij Spotify niet anders, meen ik]. Ook worden alle nummers lukraak in je library geplaatst, wat het grasduinen door je collectie er niet makkelijker op maakt. Elke artiest zijn eigen mapje zou al een stuk schelen. Ook bladeren op de bekende iTunes manier (met platenhoezen) is vooralsnog niet mogelijk. Een virtuele interface van een platenkast zou zeer gewaardeerd worden."

Inderdaad, “2 Many DJ’s” [click to enlarge]:

Handiger zou 1 mapje met daarin de DJ’s zijn...

"Zoals eerder gemeld", vervolgt Isaac, "vloeit een andere irritatie voort uit de eigen upload-mogelijkheid van Grooveshark-gebruikers: veel dubbele entries. Snel een album toevoegen is er daarom niet bij; als de tracks al genummerd zijn en in goede volgorde staan, moet je nog zelf de dubbelen eruit filteren. Een simpele filter-optie zou wonderen doen [click to enlarge].

Ideaal zou natuurlijk zijn als je muziek uit je library in MP3-vorm direct naar je iPod kunt downloaden, zodat je ook op plaatsen waar de mobiele internetconnectie wat minder is van je muziek kunt genieten. Ik denk dat die behoefte om daadwerkelijk muziek te “hebben” voorlopig blijft bestaan. De integratie met je eigen collectie zal de komende jaren vast verder doorgevoerd worden; iTunes gaat met de aanschaf van LaLa ongetwijfeld deze kant op, maar dat is een ander verhaal.

Net als bij Spotify ontbreekt ook in Grooveshark een bladerfunctie. Het zou fijn zijn om van de ene artiest naar een andere gerelateerde artiest te klikken en zo geleidelijk aan de beroemde Long Tail af te glijden; nu ben je nog helemaal afhankelijk van de Radio functie."

En je eindoordeel, Isaac? "Al met al is Grooveshark een prima site met veel potentie. Er zitten nog kinderziektes in het concept, maar de site is constant in ontwikkeling. Ik ben daarom zeer benieuwd wat de toekomst brengt, maar voorlopig is het een prima service om feestjes van de juiste muziek te voorzien of op je werk te kunnen luisteren wat je wilt. De cloud heeft de toekomst, dat moge duidelijk zijn, maar ik hoop dat dit initiatief niet voortijdig beëindigd wordt door een overijverige auteursrechtenadvocaat of de geldstroom voortijdig ophoudt. Voorlopig is Grooveshark de beste streaming-muziekservice die gewoon in Nederland te gebruiken is!"

[UPDATE:] Grooveshark leest dit blog; de library is inmiddels aangepast. Een stuk overzichtelijker:

20 januari 2010

Geen Spotify? Grooveshark! (2)

Isaac kreeg Spotify niet aan de praat en gebruikt daarom, zoals hij vanmorgen vertelde, Grooveshark. Zoals het hoort bij streaming music wil je altijd en overal je muziekcollectie tot je beschikking hebben. Dat is bij Grooveshark nog niet helemaal gerealiseerd: "Mobiele applicaties zijn nog in ontwikkeling. Die voor de iPhone is afgelopen zomer de Bermudadriehoek van Apple’s goedkeuringscommissie ingegaan en aan andere platforms wordt gewerkt, zo is ons beloofd. Voorlopig moet je dus nog een PC of Mac tot je beschikking hebben, maar de cloud komt ook voor Grooveshark steeds een stapje dichterbij".

Er moet natuurlijk geld verdiend worden door Grooveshark. Op het eerste gezicht worden de inkomsten gegenereerd door advertenties. Isaac: "In de gratis versie is rechts op het scherm een balk met knipperende banners te zien, maar er spelen geen audio-advertenties tussen de nummers door. Zoals gezegd kun je voor slechts $3 per maand VIP-lid worden. Voor dat geld worden advertenties verwijderd en kun je meer nummers aan je library en favorieten toevoegen. Als je echter een simpele adblocker-extensie in FireFox gebruikt, worden de advertenties ook niet weergegeven. Voor incidenteel gebruik voldoet de gratis versie dus prima. VIP's kunnen wel de nieuwe (nog in bèta verkerende) desktop-applicatie uitproberen, maar het zal een kwestie van tijd zijn voor die ook voor het grote publiek beschikbaar komt. Bovendien is een van de voordelen van Grooveshark dat je juist geen aparte applicaties hoeft te installeren, hoewel zo’n desktop-app ongetwijfeld extra gebruiksgemak oplevert."

Op de site kun je dus, zonder eerst allerlei software te hoeven installeren, naar alle muziek luisteren die je je maar kunt bedenken. Alle? "Ja, want in tegenstelling tot andere streamingsites kun je je eigen muziek uploaden zodat vervolgens iedereen het kan afspelen. Bij mijn weten een unieke feature, die zowel voor- als nadelen heeft. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je niet meer afhankelijk bent van Grooveshark en hun licensingdeals met platenmaatschappijen; als je iets niet kunt vinden upload je het gewoon zelf. Een nadeel is echter dat dit veel dubbele entries oplevert, wat het zoeken en toevoegen aan playlists er niet makkelijker op maakt (daarover later meer). Voorlopig is de upload-functie echter een zegen, omdat zo sneller veel muziek beschikbaar komt. In de toekomst valt te hopen dat door diverse deals die eraan komen de database overzichtelijker wordt.

Grooveshark biedt artiesten dus de mogelijkheid zichzelf in de kijker te spelen. De site herbergt diverse tools, zoals statistische analyses en advertising mogelijkheden, waarmee je je fans kunt identificeren en bereiken via een handig dashboard (gebruikers van Google Analytics krijgen ongetwijfeld een déja vu gevoel). Als gebruiker is het enige wat ik hiervan tot nu toe gemerkt heb een opmerking die verscheen toen ik een nummer van een mij nog onbekend bandje draaide. De boodschap was dat ze het leuk vonden dat ik ze draaide en ik werd uitgenodigd mijn mening over hen te ventileren. Een leuke toevoeging die de interactiviteit met de artiest bevordert." Dat laatste klinkt erg aantrekkelijk!

Grooveshark begon een aantal jaren geleden als een plek waar gebruikers geld konden verdienen met het uploaden van muziek; uploaders kregen een deel van de opbrengst van elk verkocht liedje dat zij geupload hadden. Juridisch gezien natuurlijk een schimmig businessmodel en sinds 2008 richt Grooveshark zich dan ook uitsluitend op het streamen van muziek. Nadat EMI afgelopen zomer het holdingbedrijf van Grooveshark aanklaagde, bereikten beide partijen een paar maanden later een overeenkomst. Isaac: "Zoals dat doorgaans werkt bij platenmaatschappijen: sue first, ask questions later. Aan het zelflerend vermogen van BigMedia Inc zijn al veel woorden vuilgemaakt en ook nu worden alle vooroordelen bevestigd: het laatste nieuws is dat Universal Music Group Grooveshark ook heeft aangeklaagd begin dit jaar. Nu maar hopen dat de uitkomst dezelfde is als bij EMI, anders sterft een mooi initiatief wederom een vroege dood."

Morgenochtend, in het derde en laatste deel van deze serie, Isaacs kritiekpunten en eindoordeel over Grooveshark.

Sandeman Maandmix 01_10 - A Swell Surprise

Ook in 2010 draaien we met DJ Sandeman driemaal door natuurlijk. Halen of luisteren kan bij Soundcloud:



Of download de mix HIERRR en de losse tracks DAARRR. U hoort het volgende:
  1. Feel It All Around - Washed Out
  2. Candylane - Gonjasufi
  3. Le Fox Owusu & Hannibal
  4. Posse On Broadway (LP Version) - Sir Mix-a-Lot
  5. Causers Of This - Toro Y Moi
  6. Inflagranti-Exexex-Golden Bug rmx - In Flagranti
  7. Seven (The Twelves Remix) - Fever Ray
  8. One Life Stand (Carl Craig PCP Remix) - Hot Chip
  9. We Love Animals (feat. Soulwax & Mixhell) - Crookers
  10. Cruel Intentions (Heartbreak's Slow Action Remix) - Simian Mobile Disco
  11. Boredom Nôze
  12. Rimer London - Go Away (mastered) - Rimer London
  13. Aidy's Girl's A Computer - Darkstar
  14. No Going Back (Guido Remix) - Rox
  15. Paradise Circus - Massive Attack
  16. Islands (Nosaj Thing Remix) - The XX
  17. Emotions - Jose James
  18. Stop What You're Doing (James Blake Remix) - Untold
  19. Watching You - Instra:mental
Enjoy!

Geen Spotify? Grooveshark! (1)

Bijna een jaar geleden beschreven Sander en ik ieder onze (overwegend positieve) ervaringen met Spotify in deze 4-delige serie. Lange tijd las ik her en der jaloerse berichten van muziekliefhebbers die baalden dat Spotify nog niet geïntroduceerd werd in Nederland. Gelukkig was één van de nieuwtjes op Eurosonic/Noorderslag dat dat komend jaar gebeurt: "Nederland is voor ons een prioriteit en we hopen nog dit jaar online te gaan", aldus oprichter Niklas Ivarsson. Tot die tijd is er Grooveshark, een vergelijkbare online muziekdienst waar verschillende mensen me eerder op wezen.

Zo ook Isaac Diepenhorst, afgestudeerd Bedrijfskundige met een scriptie over The Long Tail en inmiddels werkzaam bij communicatie-adviesbureau N=5. Hij was zo enthousiast over Grooveshark dat ik hem vroeg dat enthousiasme met ons te delen:

"Toen de eerste nieuwsberichten over Spotify doorsijpelden, stortte ik mij zuchtend in de schimmige wereld van proxies om deze nieuwe dienst te kunnen testen. Maar net als bij eerdere pogingen om de BBC iPlayer vanuit mijn Nederlandse stoel te kunnen gebruiken, leverde ook dit Spotify-avontuur niet het gewenste resultaat op. Mijn kennis van dit Zweedse initiatief beperkt zich dus tot de (overigens uitstekende) review op EHPO. Gelukkig is daar Grooveshark, een muziekdienst die streaming content aanbiedt en in haar huidige vorm snel aan populariteit wint. De site is makkelijk in gebruik, snel, en, niet onbelangrijk, gewoon in Nederland te gebruiken. Tijd dus voor een review!

De site heeft een op het oog gemakkelijke interface en ziet er wat kleurrijker uit dan Spotify. Bij binnenkomst is het eerste dat opvalt een grote witte balk in het midden met daarin de woorden “Search for Music”. Zo makkelijk is het dus. “Google is er groot mee geworden, dus waarom wij niet?” is ongetwijfeld de gedachte hierachter. Simpeler kan het niet: zoek een nummer of artiest, dubbelklik en er komt muziek uit je computer. Nummers die je aanklikt verschijnen in een On-The-Go playlist onderin het scherm, zodat je snel kunt zien wat je hebt afgespeeld en tussen verschillende nummers kunt schakelen. Alles is versleepbaar, dus makkelijk en intuïtief in gebruik. Ook doorspoelen is geen probleem: met de slider skip je door een nummer zoals je dat bij YouTube doet, zonder dat je steeds opnieuw hoeft te bufferen.

In een paar klikken maak je een gratis [!] account aan, waarna het echte werk kan beginnen: nummers toevoegen aan je eigen library en playlists maken. Albums of nummers sleep je naar je eigen library om zo je eigen online collectie op te bouwen. Playlists kun je delen met andere gebruikers, maar je kunt met de zoekfunctie ook andere users en playlists zoeken en die aan je eigen account toevoegen. Uiteraard biedt Grooveshark de mogelijkheid om zojuist ontdekte pareltjes en playlists te delen via Twitter, Facebook of
StumbleUpon. Met een eenvoudige widget kun je makkelijk een nummer op je site embedden."

Het addertje van het gratis account: "Helaas zit er een limiet aan het aantal nummers dat je kunt toevoegen, hoewel dat nergens duidelijk wordt gecommuniceerd. Als je besluit VIP-lid te worden voor $3 per maand of $30 per jaar, krijg je “10x more music”, wat inhoudt dat je 5000 favorieten kunt toevoegen en 50.000 nummers aan je library. Niet onbeperkt dus, maar voorlopig genoeg.

Een goede streamingsite kan natuurlijk niet zonder Discovery-functie, die je helpt nieuwe muziek te ontdekken. In Grooveshark heet deze feature Radio, die op basis van je On-The-Go playlist nieuwe nummers toevoegt. Dit werkt aardig, maar niet optimaal. Bovendien mist de mogelijkheid om op basis van genres nieuwe muziek te ontdekken en toe te voegen, zoals dat bij Spotify wel kan.
Daar wordt aan gewerkt."

Vanmiddag vertelt Isaac verder over mobiel gebruik, het businessmodel en hoe je je eigen muziek op Grooveshark krijgt.

19 januari 2010

Perfect Irresistible Force (by DJ Rich-Ears)



DJ Rich-Ears (@DJ_RichEars) maakte eerder Perfect Coldcut en waagde zich ditmaal aan The Irresistible Force, waar Mixmaster Morris de drijvende kracht achter is. Morris staat bekend als 'the hardest working chillout-DJ in the world'. Deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid spreekt ons aan (alsof je een drill instructor een yoga-les laat geven: "ONTSPAN! ONTSPAN! ONTSPAN!"). Namens ons, Mixmaster Morris, die yoga-Rambo en DJ Rich-Ears: ga er 'ns lekker voor zitten en geniet van deze onweerstaanbare perfecte trip.

HIERRR die mix.

18 januari 2010

Kwartaalcijfers (4)

Die had U nog van me tegoed: de 10 bestgelezen posts op dit blog in de laatste 3 maanden van 2009. De meeste bezoekers, in afgelopen kwartaal zo'n 15.500, startten braaf op de openingspagina van EHPO. Trouwe lezers. De rest kwam rechtstreeks af op de volgende posts:
  1. Pim's Open Brief aan de SENA. Bijna 1.300 views en daarmee de meestgelezen post op EHPO ooit. Lees ook de vele reacties, waaronder een boeiende discussie tussen Pim en Erwin van SENA Performers Magazine. Mede op basis van deze open brief werd Pim uitgenodigd voor een gastbijdrage in datzelfde blad, ook te lezen op EHPO.
  2. Een meer ludieke post haalde de helft van dat aantal lezers: Rekening van de BUMA: €650. Grappig en triest tegelijk, allemaal vanwege...
  3. ... BUMA's Fair Play regeling. Wat hield die precies in, wie maakten zich er druk over, wat was de berichtgeving en welke discussies werden gevoerd? Dat hield EHPO bij met de BUMA-update.
  4. Pim weer. Hij liet bezoekers van een Silence is Sexy-concert zelf de prijs bepalen van hun CD en merchandise. EHPO maakte daarover een Twitter-strip.
  5. Kyteman's Hiphop Orkest sloot 2009 af in een uitverkochte HMH. Dat werd goed gelezen, haalde de voorpagina van de Volkskrant, maar maakte de kater er de volgende dag niet minder om...
  6. De kans op een Dutch Bloggie en dus nieuwe bezoekers + verzoeken van lezers deden me besluiten de inhoud van ruim 1 jaar EHPO overzichtelijk te bundelen in 1 blogpost. Dat bleek een goed idee, getuige deze 6e plek en het winnen van die bewuste Bloggie even later. Ook die leverde een kater op trouwens.
  7. In het laatste kwartaal van 2009 stond een record aantal compilaties op EHPO en die blijken populair. Fijn! Op #7: Perfect 2010, door Atze de Vrieze.
  8. Zanger/songschrijver Ruud van Cloudmachine mengde zich in de BUMA-discussie en gaf met zijn voors en tegens een genuanceerd beeld van wat BUMA/STEMRA voor hem doet en waar ruimte voor verbetering ligt.
  9. De laatste 2 plekken in deze Top 10 worden opnieuw bezet door compilaties: allereerst Perfect Le Guess Who? #2, door programmeur Johan Gijsen. Check ook tegenhanger Perfect Le Guess Who #1, van mede-programmeur Bob.
  10. Perfect Kerstkippenvel sluit de rij. Als altijd duikelt DJ St. Paul een stapel vergeten maar niet minder fraaie platen op uit zijn eigen kast en voorziet het geheel van prachtige, enthousiaste liner notes. Absolute aanrader!
Tot slot is leuk om te zien via welke platforms en verwijzende sites EHPO het meest bezocht werd:

Moet ik nu nog uitleggen waarom voor muzikanten je eigen site het hoofdkwartier is en je daarnaast aanwezig moet zijn op alle andere relevante platforms? Anders doet Fulco dat wel.

16 januari 2010

Popprijs 2009 naar Kyteman's Hiphop Orkest!

Hebbes!

Wow.

Het juryrapport:

"Het vaststellen van welke band of artiest de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de popmuziek van het afgelopen jaar was ook dit jaar weer de opdracht waarmee de jury van de Popprijs 2009 de vergadering inging. Ieder jaar leidt dat tot discussies waarin diverse afwegingen naar voren komen. Moet de prijs gaan naar diegene die de meeste platen verkocht heeft, het meest in de media verscheen of naar wie gewoon de mooiste muziek heeft gemaakt. Moet de jury op zoek gaan naar nieuw talent, of mogen ook veteranen meedingen naar de prestigieuze Popprijs?

En hoe belangrijk is het buitenland eigenlijk in de afweging? Ieder jaar zijn er toch wel namen waar iedereen zich in kan vinden. Hetzij omdat een band of artiest Nederland in het buitenland op de kaart heeft gezet of omdat ze in eigen land een buitengewone prestatie hebben geleverd.

De Popprijs is noch een oeuvre prijs noch een aanmoedigingsprijs, zo stelt de jury ieder jaar voor de beraadslagingen weer vast. Maar het afwegen van criteria die de doorslag moeten geven, is daarmee nog niet per definitie eenvoudig geworden.

Een enkele keer lijkt er echter niet gewogen te hoeven worden. Discussie is niet nodig, de 3 namen waarmee de afzonderlijke juryleden de vergadering ingaan bevat er dan 2 slechts voor de vorm. De nummer 1 staat eigenlijk wel vast.

Zo’n jaar was 2009. De winnaar van de Popprijs begon hun zegetocht precies een jaar geleden hier op Noorderslag in de Kleine Zaal van de Oosterpoort in Groningen. De pers was gelijk om. Zo’n rijke muzikale show gebaseerd op hiphop en uitweidend naar funk, reggae, jazz en pop, dat smaakte naar meer. En er kwam meer. Concerten in het land raakten in een mum van tijd uitverkocht, iedereen wilde de band hebben. Alle belangrijke festivals deden een beroep op de in Utrecht aan het brein van Colin Benders ontsproten band. En waar de meer dan twintig muzikanten en rappers ook optraden, iedereen raakte in euforie.

Van Pinkpop tot North Sea Jazz en van Oerol tot Lowlands speelden ze lang en breed gevestigde namen uit het internationale popaanbod naar huis. Er leek geen maat op te staan. Waar hadden we dit eerder gezien?

Nergens, want ook dat is het bijzondere van de winnaar van de Popprijs 2009, ze doen alles anders dan je zou verwachten. Hun plaat The Hermit Sessions namen ze op zonder bemoeienis van grote platenlabels, en optreden anders dan met complete bezetting, bleek onbespreekbaar.

Dit jaar heeft deze band bewezen dat je als muzikant je doel kunt bereiken zonder hulp van buiten, en dat je ook niet te voorzichtig hoeft te zijn in het kaderen van je ambities. Colin Benders had iets groots in zijn hoofd en formeerde een compleet orkest om zich heen. Gekkenwerk, zou iedereen zeggen die al langer in de popindustrie meedraait. Maar Benders joeg zijn eigen droom achterna en niet die van de mensen om hem heen.

En zie het resultaat. Het jaar dat voor zijn orkest begon op Noorderslag en op 11 december eindigde in een kokende, lang van te voren uitverkochte Heineken Music Hall krijgt nu nog een beloning. Nooit eerder ging de Popprijs naar zo’n groot gezelschap. Want hoezeer de jury van de Popprijs zich ook bewust is van het feit dat zo’n immens gezelschap slechts geleid kan worden door 1 man, is het toch het complete collectief dat hier bekroond wordt.

De jury was, net als het publiek dat de band van jong tot oud aan zich wist te binden, diep onder de indruk van de concerten. Het spelplezier spatte van het podium af, een betere aanmoediging aan de toeschouwer zelf muziek te gaan maken is nauwelijks denkbaar.

Authenticiteit, bron van inspiratie, eigenzinnigheid en natuurlijk succes: aan deze en nog veel meer belangrijke criteria voldoet de nieuwe winnaar volledig. De logische winnaar van de Popprijs 2009 heet daarom Kyteman’s Hiphop Orkest.

Wat de toekomst van Kyteman met of zonder zijn orkest ook zal bieden, de grootse prestaties van Kyteman’s Hiphop Orkest zullen popminnend Nederland nog lang heugen en tot in de lengte der dagen als hoogtepunt van 2009 worden beschouwd."


15 januari 2010

Noorderslag Popquiz - doe mee!

Op dit moment starten Wilbert en ik onze huiskamerquiz 'Plaatjes bij Plaatjes' in De Oosterpoort. Meedoen is simpel:

Download hier 12 muziekfragmenten - de juiste titel en artiest van ieder fragment leveren elk 1 punt op. Hieronder zie je even zoveel afbeeldingen van kunstwerken die je aan de fragmenten moet linken; iedere juiste combinatie van song + kunstwerk levert nog 'ns 2 extra punten op. Met iedere vraag zijn dus max. 4 punten te verdienen.

Muziek en kunstwerk kunnen op verschillende manieren met elkaar samenhangen:
- De song gaat over de kunstenaar
- De band heet naar een kunstenaar
- De titel van de song is (een verwijzing naar) een kunstenaar, kunstwerk of kunststroming
- De muzikant bezingt het onderwerp van het kunstwerk
- Het getoonde kunstwerk is van de hand van de muzikant die je hoort
- Een band/muzikant werkt met de kunstenaar samen

Haal HIER de 12 fragmenten en bekijk hieronder de 12 kunstwerken. Je oplossing laat je achter in de reacties, de winnaar maak ik volgende week bekend. Hij of zij mag een zelfgekozen Perfect samenstellen voor dit blog en Het Zesde Vlak.

A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
K.
L.

Twitter-strip: hoe onzinnige Kyteman-geruchten ontstaan

Onzin. Hoe het kwam: gisteren panel op Noorderslag gedaan en daarin kwam ter sprake dat we in 2008 (2 jaar geleden!) prettige maar vrijblijvende gesprekken met EMI/Blue Note hebben gevoerd die uiteindelijk tot niets leidden. Maar die juffrouw of meneer van NL Tracks had blijkbaar bananen in de oren en niet te stuiten type-dwang. Gevolg:

Journalisten...

Ik ben heel benieuwd én bevreesd hoe waarheidsvinding plaatsvindt als het niet om triviale zaken gaat. Daar heeft Joris Luyendijk nog een mooi boek over geschreven. Allemaal lezen.

Wilde ideeën & nieuwe muziek (48)

Een bescheiden aflevering ditmaal; heb m'n vingers al stukgetikt op die Noorderslag-posts deze week en zit nu op lokatie. Komt-ie: