3 juli 2012

Perfect Hair Metal (according to @auxmasterfader)

'Ober, er zit een haar in mijn soep!' Iedereen weet natuurlijk dat die uitspraak zijn oorsprong vindt in het midden van de jaren '80. Dat was de tijd van enorme kapsels. Sterker, het was de tijd dat Groot Haar de wereld beheerste. En met name de muziekwereld. Adam Curry's haar had bijvoorbeeld een eigen show bij MTV. Maar ja, je kunt er smalend over doen... Auke Riemersma, aka Auxiliary tha Masterfader, deed iets beter: hij maakte Perfect Hair Metal én schreef een goed verhaal met geweldige links die recht doen aan de bands, de muziek, het haar, de humor en deze bizarre muzikale episode in z'n totaliteit.

HIERRR vrijwel alle nummers in Spotify,
HIERRR de download.

Enjoy!
Glam-, poser-, pop- of hair metal, het genre kent vele namen: mannen op hoge hakken, make up, hoog getoupeerd haar, gescheurde spijkerbroeken en een fles Jack Daniels in de hand was dé look op de Sunset Strip in L.A. in het midden van de jaren '80. Vrouwelijkheid was de ultieme mannelijkheid. Recommended reading voor deze gehele compilatie: The Dirt.

Spinal Tap - The Majesty of Rock
Spinal Tap behoeft geen introductie: 'It feels so real you can feel the feeling' en 'The more it stays the same, the less it changes'. Jammer genoeg kan je geen umlaut op de letter 'n' typen.

Twisted Sister - We're Not Gonna Take It
Zanger Dee Snider bleek tijdens de beroemde PMRC-verhoren een begenadigd spreker en tevens woordvoerder voor de gehele muziekwereld.

Manowar - Kings of Metal
Geen enkele band zingt zo graag en zo vaak over zichzelf: 'We don't attract whimps 'cause we're too loud. Just true metal people that's Manowar's crowd'. De bandleden bestreden elkander op het podium met plastic zwaardjes.

Europe - Rock the Night
De tweede grote hit van deze Zweedse rockers.

Cinderella - Shake Me
'She wrapped her love around me all night long. In the mornin' we were still goin' strong.'

L.A. Guns - Slap In the Face
Een aantal beroemde bands komen voort uit de door Tracii Guns opgerichte band. Een soort kweekschool voor glamrockers.

Mötley Crüe - Girls, Girls, Girls
Ongetwijfeld één van de bekendste bands op deze compilatie. Vandaag de dag nog steeds actief met o.a de Mötley Cruise. Alleen háát drummer Tommy op de foto gaan met fans.

Pretty Boy Floyd - Leather Boyz With Electric Toyz
De titel zegt al genoeg: 'Line 'em up, stack 'em up and knock 'em down. Little girls all in a row. Screaming cock rock shock pop.'

Poison - Talk Dirty to Me
Een regelrechte klassieker in de hair metal scène.

Warrant - Cherry Pie
'Swingin' in there 'cause she wanted me to feed her. So I mixed up the batter and she licked the beate.' 

Dokken - Just Got Lucky
Gitarist George Lynch had tijdens het maken van de videoclip heel veel geluk, want kort na het filmen op een vulkaan barstte deze uit.

Ratt - Round and Round
Eén van de oudste bands uit de L.A. scene, wederom een prachtige videoclip.

Guns 'n' Roses - Nightrain
Een ode aan goedkope Californische wijn. Metallica's James Hetfield zei ooit: 'Guns 'n' Roses is not a band, it's a guy and some other guys'.

Winger - Can't Get Enuff
Geliefd door het publiek, gehaat door Beavis and Butt-head.

Quiet Riot - Mental Health (Bang Your Head)
Voornamelijk bekend door een cover van Slade's Cum On Feel The Noize.

Hanoi Rocks - Up Around the Bend
Finse band, wiens drummers omkwam in een auto-ongeluk waarbij Mötley Crüe zanger Vince Neil dronken achter het stuur zat. 'Up Around the Bend' is een cover van Creedence Clearwater Revival.

Skid Row - Youth Gone Wild
Zanger Sebastian Bach is geen familie van de bekende Duitse componist. Youth Gone Wild is de eerste single van het debuutalbum.

Steel Panther - 17 Girls In A Row
De moderne versie van Spinal Tap. Helaas geen officiële videoclip, wel een fan video met de (prachtige) tekst in beeld. - Aux

3 opmerkingen:

Guuzbourg zei

METAAAAAAAAL !!! (ik mis er maar eentje: Animal van WASP)

Aux zei

Nog een kleine kijktip erbij: Heavy Metal Parking Lot uit 1986:

http://www.youtube.com/watch?v=whZuz5Dwtw8

Kris zei

De keerzijde van klimaatgoeroe Gore. Er zitten eigenlijk wel iets frappants aan dat verhaal.