27 juli 2012

Schatgraven in #Spotify (11) - Orbital

Soms obscuur, soms een classic, soms recent, af en toe langer geleden, maar altijd goed: een vakantieserie op EHPO, in z'n geheel aan te klikken via schatgraven in Spotify. De plaat of artiest van vandaag niet leuk, niet je smaak of heb ik het mis? Morgen een nieuwe kans.
Wie? Orbital (Wiki)
Welke? In Sides
Wanneer? 1996
Wat? Jaren '90 dance, schatplichtig aan rave, acid house, Jean Michel Jarre en ambient, die langer dan één losse 12" leuk bleef en iets minder gedateerd klinkt dan veel tijdgenoten.
Waarom? Orbital had zelden een vocalist of rapper nodig om te boeien, zelfs niet in instrumentale tracks van 10-12 minuten of meer. Midden jaren '90 kropen alle knoppendraaiers uit hun donkere studio's het podium op, waarbij Orbital slim had nagedacht hoe de anonimiteit te vermijden. Waar zijn de dagen dat de moderne Chemical Brothers, Underworld, Leftfield en Orbital samen in de Bravo of op 1 Pinkpopposter stonden? Was het Pitch? Zeg het maar...
Woogtepunten? The Girl With The Sun In Her Head, The Box part I & II, Out There Somewhere part I & II. Leuk detail: Orbitals populairste nummer op Spotify is Halcyon And On And On, oorspronkelijk slechts als b-kant uitgebracht, inmiddels een classic.
HIER op Spotify. Tot morgenochtend om 9.30u!

Geen opmerkingen: