4 maart 2009

Last.fm: het lijkt de griep wel

Ik ben Last.fm-verslaafd. Dat kun je zien op dit blog (niet voor niets staat hun widget zo hoog in de rechterkolom), maar ook regelmatig op m'n Facebook als daar verschijnt welke tracks ik love. Last.fm is ook een mooi middel om je online fanbase op een toffe, geloofwaardige manier uit te breiden. Dat lees je hier (onderaan beginnen). Zo blijven we lekker bezig. Deze statistiek van Wilbert over de epidemische verspreiding van Last.fm-gebruikers bekeek ik dan ook met interesse:

We zijn in Nederland dus met z'n 50.000en, waarvan de helft ligt te slapen. Vreemd, want ik gebruik Last.fm regelmatig om te zien welke interessante bands binnenkort in de buurt spelen, kijk of mijn vrienden gaan of wordt door Tivoli, EKKO, dB's of studenten van de HKU gewezen op leuke avonden en optredens. Ook kan ik zien hoeveel mensen van Kyteman genieten en ze wijzen op een show (helaas: uitverkocht...). Nee, ik kan me een digitaal leven zonder Last.fm niet meer voorstellen!

Ook van Bandcamp ben ik enorm fan (kijk maar). Bandcamp heet voortaan .com in plaats van .mu en verlaat de Bèta-fase met een knal, zie hier:


Wat een goed idee! En hoe cool zijn die gepersonaliseerde download-cards?! Vast nog niet te krijgen in Europa. Die 4 verschillende players, sneller ladende sites én downloads gelukkig wel. Hiep, hiep, hoera voor Bandcamp! En dank voor de tip, Jim.

Voor wie het nog niet weet: hoe Bandcamp werkt en waarom iedere ambitieuze muzikant als de wiedeweerga een account moet openen.

7 opmerkingen:

Storm zei

Ik sta ondertussen bijna op 200000 tracks op Last.fm. Ik weet niet of ik nog te redden ben :)

Silence is Sexy zei

Is het een bewuste keuze om de Kyteman plaat niet op last.fm te zetten of is het te druk met andere zaken?

Barbarella zei

Hoewel niet altijd even handig (of storingsvrij), lastfm geeft je wel een groot bereik. En is zeker verslavend. Maar met gerichte (dank voor de tips!) berichten hebben we 'We cheer you up' toch van 1 gekregen ;-)

groet, barbarella

http://www.last.fm/music/Barbarella

EHPO zei

@Silence is Sexy: dat laatste. Het complete album staat op Bandcamp en zou ook op Last.fm moeten, maar da's er even bij ingeschoten, zeg maar... We hebben in sept/okt vorig jaar al wel heel bewust 2 of 3 tracks compleet op Last.fm gezet en die staan er nog steeds.

Audience zei

Ik probeer dat fenomeen van Last.FM en de stille gebruikers een beetje te plaatsen. Ik probeer.

Toen Last.fm zijn opmars kende, was er nog geen veel te populaire Facebook. Iedereen had dus tijd om zich met die events bezig te houden, maar vooral om verslagjes te lezen, groups aan te maken (dat hebben ze ondertussen al afgeschaft zeker?), en te shouten op een ander zijn pagina.

Momenteel zijn de actieve gebruikers van Last.fm een dierbaar publiek. Ik vind het fijn dat Last.fm mijn muziekjes oplijst, en ik vind de recommendationsplayer geweldig. En laat dat nu net hetgene zijn waarom Last.fm handig is voor de muziekindustrie. Nieuwe mensen bereiken.

Zie maar naar het succes van Cloon, een Gents bandje dat nauwelijks gekend is in België maar wel cdtjes opstuurt naar het ander eind van de wereld naar mensen die hen ontdekten via die recommendations.

erwin blom zei

Moo is een Engelse service die die kaartjes drukken zal in Europa zeker kunnen.

Bas Geerdink zei

Voor de doorgewinterde Last.fm gebruiker is Deezer ook het proberen waard; gratis, on demand en met de mogelijkheid om hele albums aan je favorieten toe te voegen en direct te streamen.