20 maart 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (11)

 • De inschrijving van de Grote Prijs van Nederland 2009 is gestart. Check de video:  De afgelopen jaren heeft de Grote Prijs aan het begin gestaan van de carrière van o.a. Junkie XL, Pete Philly, Opgezwolle, Lucky Fonz III, Sabrina Starke en Roosbeef. Inschrijven kan t/m 12 april middels het digitale aanmeldformulier op de site. Kies een categorie (Singer/Songwriter, Rock/Alternative, Hiphop of Dance/Producers), upload je 3 beste tracks, een foto en biografie. Iedere aanmelding wordt door een team van professionele juryleden onafhankelijk van elkaar beoordeeld. De finales vinden plaats op zaterdag 12 december in Paradiso en de Melkweg en deelnemers maken kans op een uitgebreid prijzenpakket: €5.000 (daar kun je je debuutalbum mee opnemen), een videoclip, optredens op festivals (o.a. Eurosonic/Noorderslag), opnametijd in een professionele studio, CD-persing, een professionele fotosessie en een jaar coaching op maat (juridisch, promotioneel en/of organisatorisch). Waar wacht je nog op?
 • De 7" single is jarig! Hij wordt 60 (via). Hiep hiep hoera!
 • Seth zegt hele ware dingen over tussenpersonen in verschillende branches. Dus ook over platenmaatschappijen en boekingskantoren in de muziekindustrie. Knoop in je oren!
 • Ik ben helaas niet op South By Southwest (SXSW), maar dankzij Twitter ontgaan hele verstandige tegel-wijsheden me niet:

 • The Gasoline Brothers gaan in aanloop naar de release van hun tweede album (september) los op internet: blog, Twitter, Facebook, Hyves, site, MySpace en Last.fm. Hou de boel in de gaten, want ik weet dat ze een paar héél stoere en verrassende ideeën in petto hebben. Reverb Nation kende ik nog niet. Leon, leg in de reacties de toegevoegde waarde van dat platform eens uit aan onze lezertjes!
 • Het tweede album van We vs. Death komt al op 11 april a.s. uit. Diezelfde dag presenteren ze de CD in Tivoli De Helling, zie onder. Op de site kun je vast 2 nieuwe songs beluisteren. Komt allen.

 • De MUPPS van Erwin zijn in de maak, maar nu is er al Mobile Roadie waarmee je eenvoudig en goedkoop je eigen iPhone apps kunt maken. En geloof me: die apps zijn echt een DE toekomst voor een model van muziekverkoop en -promotie op internet! Hoe Mobile Roadie werkt? Take the tour. Hier nog een klein beetje meer info (via).
 • Opvallend nieuws uit de Grote-Mensen-Muziekindustrie: de Counting Crows doen het voortaan zelf en Guy Hands, een investeerder die nog niet zo lang geleden EMI overnam, het bedrijf gezond wilde maken en daarom vond 'dat Mick Jagger en Robbie Williams harder moesten werken', treedt af. Missie niet geslaagd, maar over Mick en Robbie had-ie 100% gelijk. Bob, toch al niet 's werelds meest subtiele blogger, is keihard in zijn oordeel. Ik vrees dat hij gelijk heeft. Norbert Plantinga, managing director van Universal Music Nederland, zei hier ooit "Alles is evolutie in plaats van revolutie", maar Bob betoogt dat als een relatieve outsider de muziekindustrie niet kan redden, niemand het kan. Een revolutie is nodig.
 • Dichter bij jouw huis: eerder in de week leek Bob het voor de zoveelste keer over U2 te gaan hebben, maar hij legt uit waar muzikanten zich op moeten focussen. Creativiteit en 'anders-zijn' loont uiteindelijk, meer van hetzelfde niet. Zeer inspirerend dus lezen!
 • Zelfde geldt voor dit stuk dat ik kreeg van Mars: of onafhankelijke bands en muzikanten werkelijk weten wat er aan de hand is op internet. Met tips. Je kunt zelf ook een bijdrage leveren aan dat blog. Dank, Mars!
 • Ik ken nog iemand die kan meepraten over 'anders zijn'. Op Last.fm is pijnlijk zichtbaar wat iedereen al vindt: hij wordt gehyped. Bah! Maar Pete en Keesie (huh?!) nog veel meer:

  Op 3FM maakte Timur er maar een grapje van.

4 opmerkingen:

Joris zei

Het meisje wat 'two minutes' geeft aan de artiest van het filmpje van de Grote Prijs lijkt me een bekende van de HKU. Vivian? Nieuwe carrière?

Johan zei

Thanks weer voor de update... Goed stuk, dat 'Even more U2'-verhaal.

Leon zei

Wat betreft The Gasoline Brothers en Reverb Nation (RN): tja, het is geen hele revolutionaire bandcommunity, maar er zijn een paar leuke dingen die ik de moeite waard vind:

1. Er is een goede koppeling mogelijk tussen RN en Facebook. Daardoor kun je in je Facebookprofiel een tabblad 'My band' aanmaken. Met daarin weer mogelijkheden om een handige player met al je liedjes te plaatsen. Een voorbeeld!

2. In RN kun je makkelijk, gratis en snel widgets maken met je muziek erin (ook een player), of een lijst met al je optredens. Een voorbeeld daarvan! (linksonder, kader 'My band'). Die widgets kun je op zo'n beetje alle bekende blogs en social network-site inzetten als promotiemiddel.

Joris zei

re: punt 2.
paul morley is net vorig weekend begonnen met een serie over de geschiedenis van 'het platenlabel' op bbc radio 2. in de eerste aflevering - hier nog tot morgen te beluisteren - veel mooie annekedotes over hoe het allemaal zo gelopen is van edison's cylinders naar 78's en verder 33's en 45's.