2 augustus 2010

Kensington doet het zo (2)

De heren van @Kensingtonband vervolgen hun spannende aftrap van precies 2 weken geleden:

"We hadden 2 maanden om 100 dingen te regelen: studio boeken, accommodatie voor twee-en-een-halve maand regelen en ons hele muzikale hebben & houden de boot op krijgen. We namen zelfs een complete demo-studio mee! Druk zat, terwijl we nog volop live aan het knallen waren én de laatste hand aan onze liedjes legden. Daarnaast herstelde drummer Niles in het ziekenhuis van een mysterieuze infectie en was na een Spartaanse revalidatie nét op tijd fit om het album in te spelen [zie ook: Arjen Robben].

Onze plaat namen we op in The Analogue Rooms in Elland, een klein gehucht in een heuvelachtig gebied vlakbij Leeds. Die studio is eigendom van Nick ‘Peanut’ Baines, toetsenist van de Kaiser Chiefs. Het toeval wil dat Nick Hodgson, drummer en schrijver van veel Kaiser Chiefs-hits, een drinking buddy van onze producer James en eerdergenoemde Owen Brinley is. Uiteindelijk gingen we met 6 volledig ge-demode songs de boot op en kwamen er twee-en-een-halve maand later met 11 fantastisch klinkende tracks vanaf:We hebben ‘het moment’ behoorlijk gepakt in The Analogue Rooms. Het was absurd om 10 weken lang elke dag volledig gefocust te zijn op onze muziek. We sliepen in een redelijk verrotte arbeiderswoning in Armley, de Bijlmer van Leeds. Vrije dagen waren, vooral toen de bandkas leger en leger raakte, verschrikkelijk saai, maar dat ging gelukkig niet ten koste van de inspiratie. Muzikaal gebeurde nog ontzettend veel in de studio. Daarnaast hielden we ons bezig met randzaken, zoals een fotoshoot regelen met Dave Ma via Facebook (vooral bekend van fantastische video’s voor Foals), een videodagboek bijhouden en ons netwerk uitbreiden (...) tijdens de wekelijkse drinkavond op Call Lane, het centrum van Leeds en Leeds Festival, waarvoor James backstagekaarten had gehosseld.

Toen we terugkwamen in Nederland vielen we een beetje in een zwart gat. Van muziek maken van 11 tot 11 (en meestal later) terug naar uitzendwerk is onwennig,
to say the least. We hadden aan een geweldig leven geproefd. Dat motiveerde om ook daarna alles tot in te puntjes te regelen. We schreven nog 2 sterke tracks, die we begin dit jaar in Amsterdam opnamen met Niels Zuiderhoek (producer van onze EP Youth) en zijn toegevoegd aan onze plaat. De mix perfectioneerden we met Niels en Barak Koren (doet geluid voor o.a. Nick Cave) en om het helemaal af te maken gingen we terug naar de UK om het album te laten masteren. Alles moest perfect zijn, dus de keuze viel op John Davis. Voor we het wisten zaten we in een gelikte mastering suite in Londen waar eerder de Arctic Monkeys, Snow Patrol en U2 zaten. Quite nice, en het was net wat de plaat nodig had!"

Later deze week het laatste deel van deze serie.

Geen opmerkingen: