9 augustus 2010

Your personal Lowlands guide 2010 #LL10

Vanaf de eerste editie in '93 ben ik vaste Lowlands-klant. Als ik zegeltjes had gespaard mocht ik nu gratis naar binnen. De groeiende groep vrienden, goede en minder bekenden met wie ik naar Elburg trek (inderdaad, de luxe variant!) en daarna naar Biddinghuizen fiets stuur ik ieder jaar alle aan- en afraders. Makkelijk om door te klikken, in te luisteren, kijken en aanleiding om optredens niet te missen, bewust over te slaan of muziek aan te schaffen (zie editie 2009). Graag deel ik mijn volstrekt subjectieve 3-daagse Lowlands-wandeling met alle EHPO-bezoekers. Het blokkenschema vind je hier. Liever een compleet en neutraler overzicht? Voor U is er de handige iPhone app (ook beschikbaar voor andere toestellen).

Vrijdag 20 augustus
De First Taste van een (stevig!) biertje drink ik bij Triggerfinger, daarna door naar I Am Kloot en Band of Skulls. Wie z'n nieuwe album laat produceren door Elbow's Guy Garvey en Craig Potter kan weinig fout doen in mijn oren, over Band of Skulls hoor ik goede verhalen van mijn broertje, maar ook die plaat verkopen ze helaas niet op Vlieland. Op goed vertrouwen dan maar. Selah Sue maakte vorig jaar veel indruk op een klein podium, dit jaar in de reprise of liever op en neer springen bij The Opposites? De plaat van Broken Bells is een mixed bag: paar prachtige nummers als The High Road, maar niet tot het einde boeiend. Toch noopt de samenwerking van de legendarische Dangermouse met The Shins' James Mercer tot een wandeling naar de Alpha. Van OK Go zijn de clips leuker dan de meeste liedjes, Band of Horses heeft minimaal drie klassieke songs die ik wil horen. De laatste kondigde zanger Ben Bridwell ooit in Tivoli aan met "Please lightman, turn the lights down for this next song. Otherwise everybody can see me cry". En zo is het. The Ting Tings hebben evenveel fatsoenlijke liedjes als lettergrepen, te weinig om me weg te houden bij het Belgische Balthazar en vooral Jonsí. De eerste maakten een prima popplaat, de laatste is een Held want zanger van één van de beste bands van de afgelopen 15 jaar (over geniale clips gesproken). De verhalen rond zijn Paradiso-show maken meer dan nieuwsgierig (de clip geeft een idee), must-see wat mij betreft. Caribou mis ik daarom. Dan is het tijd om te eten, want over Air heb ik nog nooit een goede live-recensie gelezen, films kijk ik niet op Lowlands, The Kooks zijn voor meisjes, ik hou niet van lachen en 3 kwartier gebrom van een junkie dat voor 'briljant' moet doorgaan hoef ik niet te horen. De le-gen-da-ri-sch-e Specials daarentegen (classic, classic, classic, CLASSIC) wil ik absoluut niet missen! Laat ik Groove Armada graag voor schieten (staan die er iedere editie?) en zelfs een kwartiertje Flying Lotus. Avontuurlijke prachtplaat, een van de betere en écht spannende van dit jaar, dus het laatste half uur pak ik zeker mee. Afdansen doe ik op z'n Nederlands: achtereenvolgens Baskerville, Martyn en Noisia. Of in de altijd gezellige Groovetube.

Zaterdag 21 augustus
Traditioneel de minste dag, dit jaar zeker niet. Langzaam wakker worden bij bard Tim Knol in India of stuiteren bij het energieke Daily Bread in Charlie. Wegens doorslaand succes geprolongeerd: Lowlands Zingt in de Alpha. Dit jaar misschien 'ns een kijkje nemen en meegrienen (al kan ik niet zingen, zeker niet op de Lowlands-zaterdag). Veel oude bekenden bij The Q4, waarna de alhier befaamde DJ Sandeman plaatjes opzet. Check zijn Lowlands 2010-mix. Helaas mis ik dan Hollandse House Held Tom Trago (mooie plaat + remixes), maar die draait gelukkig de hele dag door in X-Ray. Kansen genoeg, daar hoeven we achtereenvolgens Typhoon (broer van) met New Cool Collective, folkie Laura Marling, de sterke wiskunde-indie (wiskindie?) van Foals en de Zuidafrikaanse hiphop hype Jack Parow niet voor te missen. Ik voorspelde het al: Mumford & Sons zetten Alpha op z'n kop. Misschien nóg een keer van genieten en 5 minuten voor tijd naar Blood Red Shoes rennen? Kan ik gelijk blijven staan voor The Gaslight Anthem, helden met een batterij strakke working class punkpopsongs waar ik eerder al druk over deed. Mis ik wel You Me At Six en Villagers; het zij zo. In tegenstelling tot vele anderen ben ik blij met Anouk in Alpha: gewoon goed, stapels hits - maar ik heb het wel gezien. Evenals Snow Patrol: paar sterke songs, maar dodelijk saai. Scheelt veel drukte op de rest van het terrein, bijvoorbeeld bij (misschien wel de laatste Nederlandse show van) LCD Soundsystem en de prachtig sfeervolle indie van Beach House (een favoriet, al zullen sommigen zeggen: vals). Ik ben erbij, dans dus niet bij minimal-keizer Richie Hawtin of rock/ravers Holy Fuck, maar steek m'n glowstick later op de avond graag in de lucht bij Lowlands Rave. Tune!

Zondag 22 augustus
Kinders ophalen bij opa & oma dus vandaag laat ik meestal verstek gaan. Helaas. Wat ik mis: Blaudzun. Maar meer nog: The Low Anthem. Huizenhoog kippenvel! Moss zag ik eerder in Tivoli De Helling en is live absoluut een aanrader; I Apologise niets minder dan een moderne Nederpopklassieker en nieuwe single I Like The Chemistry ook niet te versmaden. Surfer Blood heeft een joekel van een meebrulhit, Staff Benda Bilili schijnt sensationeel te zijn op het podium ('polio-pop' mag je zeker niet zeggen?) en die ene van System of A Down met het Metropole Orkest in Alpha belooft ook iets spannends. Mis ik wel veelbelovende lokale pop van Go Back To The Zoo (3 sterke radiohits op rij) en MakeBelieve (gillende meisjes-alert), maar ben op tijd voor die zomerhit van Yeasayers prachtplaat. Voor de spuuglelijke muziek van de kinder-Prodigy en die nepacteur ben ik te oud, Gonjasufi zie ik op Into The Great Wide Open dus wordt het Hef, Önder en vooral Fresku: HIT! Album is ook hartstikke goed. Daarna The National (wonderschone plaat, luister maar) en als dat tot het einde boeit (en ik vermoed van wel) missen we het begin van The Drums (= ook een hit). De tweede Zuidafrikaanse hiphop hype heet Die Antwoord, bij het aansluitende Delphic kijk ik wellicht uit nieuwsgierigheid naar binnen maar vind ik een tweedehands Jesus Jones. Het zal dus wel The XX worden. Mooie sfeervolle plaat, meisjesmuziek, maar laten we nou niet doen alsof dit het allerbeste was dat ons in 2009 overkwam. Tikkie overdreven. Placebo: kan die band er niet een keer mee ophouden?! Ver voorbij de houdbaarheidsdatum. Ook van Queens of the Stone Age en Massive Attack liggen de beste jaren en de beste platen ver, ver achter ons. Mooie reden om vroeg thuis te zijn of nog even de laatste hippe namen mee te pikken die er wél toe doen anno 2010: het poppy Two Door Cinema Club, Hudson Mohawke, dansen bij Nuno (altijd goed), het knotsgekke Major Lazer of Utrechtse helden Boemklatsch! Vier keer Lowlands op rij, da's heel knap. Smokkelen met Hot Chip mag ook. Hebben mij nooit 100% overtuigd, maar met die paar sterke songs speelden ze Bevrijdingsfestival Groningen dit jaar plat, schijnt.

Ik lig dan allang in bed, moe maar voldaan. Veel plezier als je ook gaat. Weersverwachting hier. En geef me een biertje als je me herkent (foto: Marco Raaphorst):
UPDATE: check ook suggesties in de reacties en luister de complete #LL10 line-up op Spotify.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor zover ik kan zeggen heeft Hot Chip het bevrijdingsfestival hier in Groningen bepaald niet platgespeeld. Reacties in de omgeving waren ook vrij lauw. Ze deze zomer nog een herkansing gegevens op FIB 2010, maar konden daar ook niet overtuigen.
Wel even de laatste tien minuten meepikken, voor Ready for the Floor, want die is wel fijn!

Anoniem zei

Dank held. Ik ben er helaas niet bij, maar heb weer genoten van je bijdrage. Biertje hou je tegoed.
Henneaux

Anoniem zei

Vieux farka touré maakt ook prachtige muziek. magnetic man (benga & skream) belooft ook wat te worden.

Stonehead zei

Mooi overzicht. Lekker veel linkjes ook :)
Tom Trago speelt overigens maar twee blokjes pauze-dj, zag ik in het blokkenschema.

Placebo blijft een prima band hoor, ze zijn bij hun plaat van vorig jaar (waarvan binnenkort een rare nieuwe reduxversie uitkomt) ook van drummer gewisseld.

Magoed, ieder zijn mening. Met Die Antwoord en Major Lazer heb ik weer helemaal niks.

Anoniem zei

Toch knap, om bijna alles wat ik graag wil zien NIET te noemen... Zoals daar zijn Tame Impala (!!!), Fat Freddys Drop (!!!), Dominique Young Unique (!!), Local Natives (!), King Midas Sound (!), Netsky (!), Burning Spear (!!!), The Soft Pack (!), The Hundred In The Hands (!), Vieux Farka Touré (!!), La Pegatina (!!), Alain Johannes (!!), Deadmau5 (!!!), Andra Generationen (!!), Blaudzun (!), Sleepy Sun (!!), Mount Kimbie (!!), Roska (!!) en Fool's Gold (!!).
Smaken verschillen, zeggen ze, maar die van ons staan gewoon diametraal tegenover elkaar. Op Die Antwoord en Jack Parow na dan.

Niels Aalberts zei

Inderdaad, @Anoniem, da's best knap :-) Maar wees dan slim én maak andere EHPO-lezers blij: leg per naam in 2-3 zinnen uit wat we er exact aan missen, YouTube-linkjes erbij plus waarom niemand naar mij moet luisteren en iedereen naar 'jouw' bands moet gaan! Dan hebben we er allemaal wat aan.

Hoor ik van je?

VUIG zei

Hulde voor die laatste reactie. In ieder geval heeft @anoniem wel het uitroepteken gevonden :)

Lekker verhaal, Niels! Op het eerste oog lijk je wel veel van podium naar podium te rennen om stukjes van optredens te zien. Ik zelf ben meer van een aantal acts kiezen en daar echt volledig voor gaan.

Ik zal morgen eens mijn route op digitaal papier zetten en natuurlijk bij je posten. I'll be back.

Lara zei

Misschien ook een beetje dansen bij Magnetic Man? De drie beste dubstep dj's die samen een bijzonder project hebben..

Vigro zei

Fantastisch! Het gaat mijn eerste keer Lowlands worden maar met deze voorbereiding komt het helemaal goed. Ik zal er een paar keer van afwijken maar complimenten!

Niels Aalberts zei

@VUIG: leuk, kijk er naar uit!

Voor de duidelijkheid: ik houd er inderdaad flink de pas in en zie veel, maar kijk shows ook uit als het goed is hoor. Houd ook niet van zappen, behalve als het niet boeit en er nog genoeg alternatieven zijn. Dat laatste zit bij LL altijd wel snor :-)

Ronald zei

Zohee, da's bijna identiek aan mijn lijstje. Was van plan een soortgelijke post op mijn blogje te typen, maar kan deze zo'n beetje integraal in het engels overnemen (doe ik niet hoor).

Mooie lijst dus. Het wordt wel rennen hier en daar want er is aardig wat overlap in het schema. Benieuwd waar ik dat jaar spijt van ga krijgen dat ik iets wel/niet ben gaan kijken.

Zal je dus vaak tegen het lijf lopen. Als je me herkent krijg je een biertje van me.

sidney zei

dikke lijst, superfanks voor alle gedane moeite. Mijn lowlands wordt beter.

Tot daar!

groet,

Sidney Vollmer.

Rutger zei

En Niels, waarom geen And So I Watch You From Afar (redelijk onbekend, wel fijne herrie), Bloody Beetroots (dansen, heel veel dansen, Deadmau5 (oke oke, technoshit, wel fijn), Die Antwoord (Zuid-Afrikaanse rap), The National (ik hoop dat ik erover heen heb gelezen, dat die ofcourse wel in je lijstje staan), La Pegatina (fijn Spaanstalig bandje)? En You Me At Six, is dat geen jonge-meisjes-emo-rock?

Niels Aalberts zei

@Rutger: over Die Antwoord en The National heb je inderdaad heen gelezen. And So I Watch You From Afar klinkt als emo (maar dan zonder humor). De andere namen zal ik wellicht checken - ik wijk regelmatig af van goede voornemens in deze lijst, bijvoorbeeld vanwege alle uitstekende tips in deze reacties ;-)

Stefano zei

Puik geschreven, Niels.. ik kreeg er een glimlach van op mijn gezicht! Eens kijken op welk moment van tijd en bij welke band we elkaar tegen het lijf lopen. Veel plezier alvast!

Jim zei

Mooie routing Niels, zie veel overlapping met mijn eigen wish list. Al mis ik in dit verhaal (2010) BBC belofte 'Marina and the Diamonds' op zaterdag in de INDIA om 18.20. Een klein beetje pre-occupied van mijn kant (want Atlantic UK) maar daarom niet minder leuk. Toffe nieuwe single 'OH NO' http://www.youtube.com/watch?v=Cr-SqRWImmI zal gaan knallen daar in de INDIA.

See you there! Dan koop ik een biertje voor je ; )

speakerfood zei

dank voor de mooie lijst, had er al veel van op mijn eigen bezoekerslijstje staan.

Een opmerking: kinderen ophalen kan toch ook op maandag?!?

;-)

Niels Aalberts zei

@speakerfood Dank voor de complimenten. Maar zowel ouders als kinderen vinden het na 2 dagen meestal wel genoeg :-) Dit jaar blijf ik echter t/m zondag, zo lijkt het nu.

VUIG zei

Beter laat dan nooit, mijn poging tot het maken van keuzes op Lowlands. Toch maar een blog aangemaakt om de berg woorden te posten:

http://vuig.wordpress.com/

Ben benieuwd wat je er van vindt!