30 januari 2012

EHPO's bloggeheimen onthuld (ook toepasbaar voor muzikanten)

Buffi's 10e blogpost in haar serie Rock Your English bleek een regelrechte Hit, mede dankzij een aanbevelingstweet van 3FM-dj Michiel Veenstra (die op zijn beurt ook weer een keer of 16 werd gedeeld). Maar ook daarvoor was het enthousiasme al groot: veel reacties onder de blogpost, op Twitter, Facebook, van Ed Sheeran's fans en zelfs zijn label, uit binnen- en een beetje het buitenland. Dankzij indrukwekkende kijkcijfers prijkt Buffi's analyse fier bovenaan de Top 5 populairste posts van afgelopen maand (zie rechterkolom). Goede content wint!

Eerder al legde ik Buffi uit wat bloggen mij bracht (zie ook Slideshare), en dat deed ik gisteren opnieuw per direct message op Twitter [click to enlarge]:En dat was niet het enige. Diezelfde middag werd ik bedankt door Johnny Volente, wiens pas gestarte topblog Hoe kan Volendam? ik eerder die dag had gedeeld op Twitter:Twee enthousiaste vragen over bloggen op 1 dag - dan gaat mijn blogbelletje rinkelen. Mooi moment om wat persoonlijke blogtips te delen, zoals ik dat eerder deed bij Ernst-Jan:

  • Ook (juist!) bij bloggen geldt: de niche werkt. Ik heb 'em zelfs expliciet benoemd in de header hierboven. Kies en onthoud voor wie je blogt. In mijn geval de 19-jarige gitarist die de schuur van zijn ouders uitloopt, met 2 goede songs van zijn band onder de arm en zich bedenkt 'Wat nu?!'. Ik start vanuit dat beeld en langzaam maar zeker zie je dat die strakke focus ook hip hop producers, oplettende uitgevers, nieuwsgierige marketeers, platenmaatschappijen en zo een steeds breder publiek trekt.
  • De eerste maanden (augustus 2008 - begin 2009) legde ik de inhoudelijke basis voor EHPO: vrij uitgebreide blogposts en series waarin ik stukje bij beetje mijn visie op de moderne muziekindustrie, muziek, internet, 'gratis', social media, publishing & rechten, marketing en promotie uiteen zette. Vaak heel praktisch en met veel voorbeelden, soms wat meer abstract of scherp en column-achtig. Naar die allereerste posts en series verwijs ik nog regelmatig, in nieuwe posts met geüpdate voorbeelden en actuele ontwikkelingen.
  • Al vrij snel boden verschillende bands, producers en muzikanten hun eigen verhaal aan (het ter ziele HSSLHFF was de eerste), waar ik gaandeweg vaste, terugkerende series van maakte (zie halverwege het Startpunt). Die '[...] doet het zo's' krijg ik min of meer kant en klaar aangeleverd, redigeer ik, voorzie ze van illustraties, filmpjes, links en waar nodig/nuttig vul ik ze aan met mijn eigen commentaar, voorbeelden en visie. Uiteraard zorgt dit ervoor dat ik mijn blog niet dagelijks zelf hoef te vullen met eigen content (lijkt gemakzuchtig), maar veel belangrijker vind ik dat 'De Zaak' op die manier van meerdere kanten wordt belicht, niet slechts de Niels Aalberts-kant. Het sluit bovendien aan bij 1 van de credo's van EHPO: wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.
  • Ik spaar zelden iets op, probeer zo actueel mogelijk te zijn, maar plan soms wel een aantal dagen tot een week vooruit. In vakanties vul ik iedere dag met een eenvoudige maar onderhoudende serie, bijv. albumhoezen die ik ergens vond op internet, een serie over eilanden als ik zelf op een eiland zit of haal fictief mijn platenkast uit mijn jeugd en studietijd leeg. Relatief weinig werk, makkelijk vooruit te plannen en je vakantie toch weer gevuld :-)
  • Wat ook helpt: net als in een krant vaste rubrieken en vaste dagen waarop die verschijnen. Die verschijningsdagen zijn mede ingegeven door de bezoekcijfers. Inhoudelijk sterke, opiniërende en/of uitgesproken artikelen post ik vaak bewust op maandag, de bestgelezen dag op internet en de dag dat mijn wekelijkse nieuwsbrief eruit gaat (waarvan acte). Samen met Perfect Alles is een zelfgemaakte Perfect-compilatie vaste prik op dinsdag, strak om 11u. De grap daarbij is opnieuw: Wilbert en ik begonnen met die Perfect-serie, gaven zo 'het goede voorbeeld' en inmiddels bieden iedere week lezers/bezoekers spontaan aan er één te maken rond hun favoriete artiest of genre. Content triggert content; begin met delen en je publiek praat mee en terug. Hartstikke leuk, leer ik zelf ook een boel nieuwe muziek door kennen. En opnieuw: EHPO gevuld met toffe, relevante content waar zowel ik als mijn lezers blij mee zijn. Losse, interessante berichten die ik tegenkom op internet, maar waar ik niet 1-2-3 uitgebreid over kan of wil schrijven, spaar ik op en publiceer ik iedere vrijdag onder de kop Wilde Ideeën & Nieuwe Muziek, een soort wekelijkse knipselkrant slash verzameling kliekjes. In het weekend plaats ik uitsluitend YouTube-filmpjes, cartoons of in een enkel geval heel korte blogposts; zonde om op deze slechtgelezen dagen goede inhoudelijke content te verkwanselen. Parels, zwijnen enzo. Op die manier heb je iedere week al 5 van de 7 dagen gevuld, woensdag en donderdag komen dan altijd wel vol. Met een feestje of zo.
  • Ik probeer het maximale uit mijn blog en de inhoud te halen door posts of links daarnaar standaard door te plaatsen op Twitter, Facebook (incl. FB-page), LinkedIn en Google+. Klinkt een beetje pedant en is voor sommigen vast irritant, maar ik vind dat de inhoud dat rechtvaardigt, zeker als anderen de moeite hebben genomen iets te schrijven dat ik op EHPO mag plaatsen. De inhoud adverteren, geheel volgens deze zelfopgelegde regels, die daarom ook mijn boek haalden.
  • Je ziet: één van de redenen dat er iedere dag iets nieuws kan verschijnen op EHPO is dat ik actief en door mijn manier van bloggen anderen uitnodig/-daag hun ervaringen, tips, trucs en verhalen te delen. De redactie daarvan kost ook veel tijd, maar is het waard. Ik zou de goed gelezen stukken van Buffi, Hans en tientallen 'doet het zo's' voor geen goud gemist willen hebben! Ze maken EHPO beter en interessanter.
  • Regelmaat werkt, weet ook überblogger Erwin en laat Only Seven Left keer op keer zien. Hun (langere) videodagboeken en kortere YouTube-updates (inmiddels aflevering #71!) zijn feitelijk hun blogs. Daarmee binden zij fans aan zich. Naast filmen schrijven ze ook nog, op hun eigen blog en regelmatig zeer uitgebreid, leerzaam en inzichtelijk bij mij. Nobody said it would be easy, het is gewoon werk. Maar met resultaat!
  • Meten is weten. Statistieken, clicks en bezoekcijfers zijn de holy grail van internet. Alleen zo weet je waar je lezers en fans zitten, wat werkt en wat niet. Mijn kwartaalcijfers lijken borstklopperij, maar zijn bedoeld om dat punt te illustreren en omdat ik uit die statistieken weet dat goede content gerecycled kan en moet worden; niet iedereen leest alles de eerste keer. Dat verklaart het succes van Uitzending Gemist en iedere on demand service. Google Analytics is gratis, Blogger komt met gratis statistieken, de meeste andere blogservices eveneens.
  • Tot slot: leuk dat internet, bloggen, Twitter en al die andere social media, maar e-mail rules! Een regelmatige, goede (dus bondige) nieuwsbrief genereert nog steeds enorm veel clicks, aandacht, dynamiek, wordt doorgestuurd, geeft inzicht in wat werkt (vette koppen, liefst met bekende namen erin) en lezers interesseert (inhoud, inhoud, inhoud). Onbetaalbaar. Ik gebruik Mailchimp, gratis.
Blijft dat dagelijks bloggen een ijzeren discipline vergt. Ik vergelijk het wel eens met stoppen met roken of afvallen: je moet een knop omzetten, volhouden en heel geduldig zijn. 'Succes' duurt relatief lang, dat van Buffi kwam na 9 posts waar net zoveel bloed, zweet en tranen in zaten. Maar: het levert gigantisch veel op. Eerst en vooral ontzettend veel dynamiek, waardering en een groeiend netwerk. Ik heb er voor een belangrijk deel mijn huidige werkzaamheden (en die zijn wél betaald) en zonder enige twijfel de 3 drukken van mijn boek aan te danken. Het begint met plezier en doorzettingsvermogen; anders houd je het niet vol.

Dankjewel!

UPDATE, via Patrick: Why every professional should consider blogging.
UPDATE II: ik vertel verder bij Tom.
UPDATE III: Ernst-Jan laat aan de hand van Don Diablo's case zien dat iets opbouwen met bloggen keihard werken is, maar wél iets oplevert voor de volhouder.

UPDATE IV: de tips en trucs van uiterst succesvol meesterblogger Seth Godin geanalyseerd, barstensvol tips.


View more presentations from Niels Aalberts

33 opmerkingen:

Lost Painters zei

Het werkt ook in heel andere sectoren dan muziek.

Amit zei

i-LEND is an online marketplace connecting borrowers and lenders for loans. Although i-LEND verifies credentials of registered users on the site, it does not guarantee any loan offers by lenders nor does it guarantee any repayments by borrowers. Users make offers/loan requests at their own discretion with the understanding of the risks involved in such transactions including loss of entire capital and/or no guarantee of recovery. Please read our Legal agreements to understand more. Instant Loans

99solution zei

Second Innings Home is the first and only premium home & health care service in India. Second Innings Home proposed across the nation features a beautiful campus ideally located in a well-maintained gated community in the format of a Star Hotel with luxurious amenities. It’s convenient to enjoy the privacy and to be near the city and nearby facilities. And yet it retains a sense of community spirit and the warmth of a small community. retirement homes in Hyderabad

are you happy? zei

Global Interscope is the best swimming pools designing in Hyderabad where the you can get all the facilities to improve better.

Swimming pool equipment supplier in hyderabad We do Swimming Pools Designing, Execution, Equipment Supplies, Services and Lifestyle Products.

are you happy? zei

DrainVac Hyderabad is the leading dealer of Central Vacuum System for residential purpose. They have a wide range of vacuum system consisting of modern features and user-friendly, giving a whole new experience of cleaning interior area. But before you go ahead to buy this system, it is important to know what is Central Vacuum System is and how it works?

Amit zei

KloudWIFI truly believes that reliable, fast networks have been the game changers in driving innovation, productivity and instant collaboration supported by the relentless growth of convenient cloud-hosted applications. Even with a powerful, proven network infrastructure like Cisco Meraki and Ekahau, the end user experience can only be truly optimized by considering all the internal and external factors to the end user experiences. wireless lan solutions partner in Hyderabad

Amit zei

Stones International offers professional and tailored Properties for sale in Dubai to our wide base of clients. With a diverse team of highly-qualified and experienced client managers on board, we are ready to assist our customers, whether you are a first-time property finder looking to Renting properties in Dubai, or an owner planning to sell a property in your possession.
With an ever-competitive Dubai real estate market, we can provide you hassle-free property solutions, optimizing the best deals for owners and helping buyers acquire their dream property at the most competitive price.
We have an extensive selection of properties such as villas, apartments, townhouse, office and retail spaces, plots and land, full buildings and Apartments for sale in Dubai our catalogue, located across a wide range of areas.

William Smith zei

Extremely well written paper, however a few more points can be added to make it all the more resourceful. Visit livewebtutors and make most of the valuable assignment help services as offered by the best in the business. Feel free to get in touch at any point of the day.

Assignment Help zei

Assignment Help uncovers the paths to connect with professional and experienced assignment writers. With the help of them, you don’t have to take tension of assignment writing and searching for valuable information. When you can’t understand what to write and how to frame all information in the right format, you must think about assignment help services. Under this platform, you will get complete papers even if you find it tough to solve your questions. So, place your order for the online help of subject matter experts if you don’t compose your papers.
Online Assignment
help with my assignment
Assignment Help Service

hpprintercare zei

Are you experiencing HP printer offline error? If yes, you can trust on us. We are a reliable third party technical support company and available 24 hours to guide you properly. When you try to print the documents through your HP Printer, you are getting HP printer offline issue. This offline issue is a very complicated error, so you need to call our certified printer experts. When you are trying to print the documents, your hp printer keeps going offline error. It is a difficult job for you, hence you can call our trained printer experts to solve HP printer offline problem

jimmy andrew zei

For newbie, it would be pretty much difficult to setup their HP Printer in an appropriate manner. The helpless printer users may wander for fruitful guidance for the printer setup. That’s why; our technical engineers have decided to develop a webpage i.e., 123.hp.com to give more information regarding HP Printer setup. So, if any users give an access to this link, will get to learn how effectively printer should be setup. Once the printer has successfully been setup also in a correct format, the users can hassle-freely print anything from their HP Printer device.

Online Assignment Help zei

Recently, I join greatassignmenthelp.com as a senior academic writer to share my knowledge with all students. I can understand the necessity of Assignment Help
when students have to write their college or university projects. If you have any issues, feel free to share your concerns with me.
Assignment Helper

shashi zei

Ignou release assignment every year for all the students for which student have to solve it and submit it before the last date. Most of the Ignou students are working and they dont get time to solve the assignment. Ignou synopsis help working students by solving Ignou Solved Assignment at the shortest period of time.

emailssupport zei

Thanks for sharing this great article. Hi, I am John Smith, I am working as a technical manager at email support. I have 3 years of experience in this field. If you have any problems related to AIM mail settings, then please contact for instant help related to email problems.

Sofihayat zei


Thanks for sharing post.

Hello! I am Sofi Hayat, a certified professional writer with 10 years technical experience. Many users have complaint that they are facing glitches while sign-in to Bellsouth email account or send/receive mails. In order to fix the problem effortlessly, it is needed to configure Bellsouth Email Settings appropriately and ensure about the credentials that you entered correctly. When you read my post, you will get effectual ideas for Bellsouth email and can eradicate the problematic error in a second with an ease. I have written in a simple and easy to understand content. Once you read the post from top-to-toe carefully, you can solve your Bellsouth emailing problem.

adamparker zei

Our website that has information and articles that help users get the best assistance on setup, installation and troubleshooting. Moreover, our site helps users by providing on-call assistance and chat assistance for unsolvable and complex printer problems. We have an expert technical team who give solutions and setup support for all model HP printers. Call us @ +1-800-237-0201

Read more: 123.hp.com/setup
www.123.hp.com/setup
123.hp.com
123.hp/dj3630
HP Printer Troubleshooting

James Wick zei

Assignment help in Saudi Arabia allows students to finish their papers on time without having any mistakes. If you want to submit error-free papers in your universities, you must think about Online Assignment help in Saudi Arabia.
Assignment writing help

Assignment Help Australia zei

Assignment Help provides the writing assistance to write all kind of literary work. Place your order for experts’ assistance even in Jordan if you are facing issues in writing your papers.
Assignment Help Australia
Assignment Help Online
Online Assignment Help

shashi zei

To write the Ignou MA Rural Development project student must get the guidance from supervisor. Writing project include numerous phases beginning from collecting raw material to summarize the subject and eventually elaborating the crucial phrases in writing. Collection of data and survey needs to summarize which is a difficult task for the students and require time and energy.

shashi zei

what Ignou synopsis mean is quite straightforward and easy to understand? Simply select your Ignou dissertation topic, open google and check whether you'll have at least a nice background of the topic and relevant data is available or not for the subject you're writing on. If you're able to have a nice background for your project in counselling psychology subject and you're able to understand the issue connected to the undertaking Subject, I feel the goal of the project isn't far fetched.

printersupportnumber zei

Nice Post...
How do I download the HP Support Assistant on my PC?
Welcome to the forum, and it would be my esteemed pleasure to reply to your question. To download the HP Support Assistant, visit the HP support website and search for the required application. On the Hewlett-Packard homepage, you will see an orange button with HP Support Assistant Download written over it. Click over the button and click yes on the confirmation dialogue box. You will receive a file in the download folder under File Explorer. Double click over it and follow the on-screen instructions to install it on your PC. That's how you can do it. Hopefully, you completed the installation process. Get in touch with me if you find any trouble.

baroncorrz zei

I am using Epson scanner for scanning documents and images. Epson scanner is very simple and efficient in using, hence I am working on it from many years. I have full technical skills of using its all functions in the appropriate ways. While scanning process, I am passing through Epson cannot communicate with the scanner.

PNJ Sharptech zei

PNJ Sharptech offers the best Custom Website design services in India along with digital marketing services at affordable prices. We expect to think again about your character with the target that you increase extreme mileage from the online commercial center. Lead your Business Forward with our Web design Services. For More Query Contact Us +918527749441.

Also Read: Top 20 Website Designing Tips To Bring You Customers

Sofihayat zei

Thanks for sharing post.

Hi, I am Sofi Hayat, I am working as a tech expert at email support. I have 3 years of experience in this field. If you have any problems related to reset Zoho email password, etc, then please contact for instant help related to email problems.

BrandonTaylor zei

We are a dissertation written team. That provide online all types of Ignou project like Ignou MA Psychology Project etc, for all Ignou students. If you are an ignou student and looking for your Ignou MBA Hr project online then choose our project. Chances increase with the help of our project you get approval from your teacher for the first time.

Vmszsloi zei

Thanks for sharing this post, Hey, This Side Jack, and we introduce here Hollywood Keto Diet it is very helpful to reduce our body fat with effective results. Hollywood Keto is made with the best ingredients, that work on our fatty body, so what’s are you waiting for order now to make fit with Hollywood ketowho gives you the better results as you want, So visit our website and order now!

Homework Helper zei

If you are thinking about buying online assignment writing services for your homework, then go a step ahead. The services of experts and professional academic writers are provided through Homework Help. With the help of writers, you can get the best writing skills for your homework and make your submission countable.

Adam Lee zei

The growing demand for healthy food and drinks is boosting the demand for coconut nectar syrup. The increased use of healthy additive in bakery & confectionary products is having a positive impact on the coconut nectar syrup market globally.

Unknown zei

If you are searching for the best and top nri legal services in India then I strongly recommend you to go for the best NRI Legal Advisors in India - RK Legal Advisors. It is the only name on which you can trust and get the best legal advice from them. If you want to hire them or want to know more about them then visit the official website of rk legal advisors.
-------------------------
For more visit: online jpeg image optimizer.

shashi zei

Composing MBA dissertation give the practical knowledge and increase the skills of students like time management, data collection technique leadership skills, problem solving technique etc.

rickykalm zei

Hi, this post was actually a great read for me. Also, for those who are looking for some programming help, I have good news. There are Programming Assignment Help provider companies that are here to help and support them in receiving best work. With these works, the students can easily get the best grades in their universities. They do not have to see the face of bad grades in their life again. Thanks to excellent programming assignment assistance, students are enjoying the good marks and free time to do other things in their life. Whatever programming language you are stuck in, you can easily enjoy it with the same love and vigour.

shashi zei

Most of the time couples want to divorce and sometimes only one partner wants a divorce. When couples are not happy with each other then they decide to end their marriage or take a divorce. Its always more effect the one partner who want to reconcile and don’t want to take divorce. Here we have explained Top 3 Reason Why Couple Look For Divorce.

baroncorrz zei

I am a brand new person of the Epson printer and the use of Epson printer for finishing my vital printing tasks. I decide on the Epson printer due to its extraordinary and superior features. This Epson printer is doing a terrific activity for me. But for some days, my Epson printer not printing properly. My Epson printer is displaying the message Epson printer now no longer printing” error, so I am not able to paintings on Epson printer.