8 oktober 2009

Let U op, BUMA?

De afgelopen week was over heel internet de discussie te volgen over BUMA's Fair Play. De berichtgeving heb ik hier verzameld. Het punt: BUMA wil gebruikers, veelal bloggers, laten betalen voor het embedden van muziek en YouTube-filmpjes met muziek. Men probeert collectieve afspraken te maken met platforms als YouTube en Blogger (die ook dit blog hosten), maar in een aantal gevallen wil BUMA ook individuele bloggers een vergoeding van €130 per 6 YouTube-filmpjes vragen.

Hoe het precies zit konden de bestuurders en communicatiemedewerkers van BUMA maar moeilijk uitleggen op hun persconferentie van eergisteren, pijnlijk en grappig in beeld gebracht door GeenStijl (kijken!). Ook 3VOOR12 verbaasde zich over deze onduidelijke persbijeenkomst.

In het licht van deze discussie is het op z'n zachtst gezegd opmerkelijk dat fanatieke kwaliteits-bloggers als Guuz, met een heel eigen muzikale niche en dus een kristalheldere doelgroep, dagelijks dit soort mails ontvangen van internationale platenmaatschappijen, kleine én grote, en promotiekantoren van over de gehele wereld:

Hoe blij zou EMI zijn met BUMA's voorgenomen beleid? En kan Guuz die €130 voor de filmpjes van Massive Attack gewoon declareren bij EMI? Vragen, vragen, vragen...

10 opmerkingen:

Peter Onstein zei

Goeie post!

En toch verbaast het me hoe stil het blijft in het kamp van labels, platenmaatschappijen en (aangesloten) muzikanten. Hier en daar een enkele reactie, maar een harde en eenduidige reactie heb ik nog nergens waargenomen.... Wat zegt dt?

Harco zei

Weer een goed punt inderdaad Niels. Dat soort mailtjes krijg ik ook regelmatig.

@Peter Onstein Ik vermoed helaas arrogante desinteresse bij een groot aantal aangesloten artiesten na het lezen van http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42585664

Peter Onstein zei

@ Harco

Maar dat is toch waar het om gaat? B/S praat toch namens deze groep? De aangesloten muzikanten/componisten zijn imho de enigen die B/S op andere gedachten kunnen brengen. Dat bloggers, poppodia, muzieksites het er niet mee eens zijn ligt voor de hand, maar hebben eigenlijk een beperkt recht van spreken. Het woord is aan de componisten. Hoog tijd dat zij zich verenigen en hierover een uitspraak doen. Het blijft angstvallig stil aan die kant (op Pim en enkele anderen na). En waar blijven de uitspraken van bijvoorbeeld de NtB?

Thomas zei

@ Peter

Ik denk waar je op moet letten is ook de nuance in het stuk van Pim. Hij schreef dat artiesten nog steeds liever platen verkopen dan dat ze gedownload worden, en dat is natuurlijk ook logisch. Ik denk dat muzikanten een stap verder zijn dan B/S op dit moment. ze zeggen downloaden (en internet in het algemeen) is een feit en heeft positieve kanten (blogs etc) maar toch ook negatieve kanten (minder inkomsten uit plaatverkoop). Hoe ze daarmee om moeten gaan weten ze volgens mij zelf ook nog niet zo goed.

Peter Onstein zei

@ Thomas

Juist de artiesten moeten zich (nu) een mening vormen over mogelijk nieuw beleid tav auteursrechten. Het betreft tenslotte de exploitatie van HUN werk. Het is belachelijk dat de artiest niet zelf kan bepalen wat er wel/niet mag met hun werk (zelfs werk dat onder CC licentie valt wordt opgenomen in Fair Play plannen = idioot!). Auteursrecht in deze tijd vraagt om maatwerk waarbij de rechthebbende bepaald wat wel/niet mag. Niet B/S, niet bloggers, niet labels: alleen de rechthebbende!
B/S graaft op deze wijze haar eigen graf en dat lijkt me al helemaal niet in het belang van de artiest willen ze uberhaupt nog ergens iets aan verdienen....

Bram de Wijs zei

Verrassend stuk op 3voor12 ja, had niet verwacht dat artiesten (behalve natuurlijk De Dijk en Marco Borsato) iets zouden zien in de regeling. Maar het ligt misschien allemaal iets anders zodra je er als artiest van moet leven. Is makkelijker om tegen te zijn als je tóch al niet zoveel inkomsten van B/S hebt.

Hein Hofman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
T-tusz zei

moge duidelijk zijn dat veel muzikanten best blij zijn met de buma. mede hierdoor kunnen ze van hun liefhebberij hun werk maken. lijkt me een prima uitgangspunt, toch? indirect vloeit hier toch ook de (terechte) mening uit voort dat muziek niet ten allen tijde gratis is of moet zijn. maar je mag je best uitspreken tegen de absurd hoge tarieven en de starre houding van de instantie die je belangenbehartiger zou moeten zijn. de rechthebbende zou zelf moeten kunnen aangeven wat wel en niet kan PLUS daaraan een 'verdien-model' met realistische tarieven. daarmee zou het probleem toch behoorlijk opgelost zijn, me dunkt.

Silence is Sexy zei

Grappig dat juist Henk-Jan Smits dit zegt op Twitter: Ik krijg jaarlijks best leuk betaald door de #Buma, maar dit is echt killing voor nieuwe muziek en elke vorm van genieten van muziek. Welke Dolly Dot zei ook alweer: "Als Buma komt, wordt de muziek de nek omgedraaid"? Ze was haar tijd ver vooruit!

Storm zei

Ik krijg per week zeker 25 van dit soort verzoekjes voor File Under. Als het er niet meer zijn...