16 mei 2012

Terry Bogus (@BogusTerry) doet het zo - een track knippen, plakken en opnemen

Drummer Marlon Wolterink: 'Afgelopen week hebben we met Terry Bogus ons nummer Snap op Soundcloud gezet. Graag vertel ik hoe dit nummer vanaf de allereerste demo's is ontstaan.'Het schrijven
Als leidraad hebben we stukjes van relevante demos achter elkaar gezet:'Snap' ontstond uit een idee van zanger Steven, dat hij thuis redelijk had uitgewerkt en daarna meenam naar een repetitie. Van dat idee is uiteindelijk het laatste stuk gebruikt om verder mee te werken (van 0.00 - 0.34 sec.). De eerste jam, met Steven op drums, zette de basis neer voor de gitaarpartij in de coupletten en refreinen van Maurice (van 0.34 - 1.54 sec.). Volgende repetities en jams vormden het nummer en met name het intro (1.54 - 2.13 sec. - Ik wist niet dat een intro pas op 2 minuten begon, red. ;-). De loop daar is in aangepaste vorm ook in de uiteindelijke versie terecht gekomen.

Een paar jams en repetities later hadden we een redelijk vastomlijnd idee. Om voor iedereen duidelijk te maken hoe we het wilden opnemen, heb ik thuis een pre-produktie uitgewerkt: drums geprogrammeerd, gitaren en keys ingespeeld, de zang is thuis door Steven ingezongen (van 2.14 - 2.45 sec.). Met deze knip-en-plak versie zijn we uiteindelijk de opnames gestart.


De opnames
Het hele opnameproces was redelijk rechttoe-rechtaan, feitelijk identiek aan de opnames van onze debuut EP: eerst drums, daarna gitaren, bas en keyboards, tot slot de zang.

De drums hebben we opgenomen in de repetitieruimte, een ruimte met een vloeroppervlakte van zo'n 200m², gebogen dak, mooie subtiele galm. De zware tomritmes in het intro en stuk na het eerste refrein hebben we met 2 drumkits opgenomen: ik achter mijn Pearl Masterworks en Steven achter zijn Pearl Export. Tegelijk gespeeld, een klein percussie clubje. Drummics: o.a Sennheiser md 421 op de toms, Rode nt5 overheads, SM57 op de snare, e602 in de bassdrum.
De rest van de opnames deden we bij mij thuis. Gitaren: SM57 voor de speaker, MD441 verder in de ruimte. We hebben behoorlijk geëxperimenteerd om het juiste geluid te krijgen, waarbij we mikten op een Pantera-achtige sound. Bass: DI + e602 voor de speaker, met een buizenoverdrive DI-effectpedaal gaf bassist Marius een randje aan zijn geluid. Keyboards: de strings en drumloop komen uit een Korg Triton, de piano van sample libraries die we in Cubase strak hebben geprogrammeerd.

De zang namen we op met mijn BPM CR76. In de coupletten kregen we die nooit echt lekker. Er 'klopte' iets niet, er ontbrak een schakel tussen de zangpartij en de begeleiding. Uiteindelijk zijn dat de strings in de coupletten geworden. Deze hebben we letterlijk in 15 minuten bedacht en opgenomen met een analoge Roland Synthplus 60. Paste precies! De
spoken word sample komt van een Japanse hentai tekenfilm (op 3.23 sec. in de definitieve versie). Thuis heeft Steven het intro ingezongen van Snap's The Power, iets dat we bij optredens al deden.

Het nummer hebben we nooit officiëel uitgebracht. Het idee was om een aantal ideëen die dezelfde metal/industrial-feel hebben te verzamelen op een aparte ep, maar dat is er door omstandigheden
nooit van gekomen. 'Snap' en Swamp zijn de enige nummers die we hebben afgemaakt en nu dus online gezet. We zijn nu hard aan het werk aan een nieuwe EP, op onze blog enkele posts daarover.'

Dank voor je verhaal, Marlon. UPDATE: nog een andere track ontleed.

Geen opmerkingen: