14 mei 2012

Waarom @Deezer beter is dan @Spotify

‘Je kunt een mapje maken voor je afspeellijsten!’

Age Versluis (HKU-student, werkzaam bij CNR en Into The Great Wide Open) is Deezer-enthousiast:
Streaming muziek vind ik een prachtige uitvinding: het music like water-principe van Gerd Leonhard krijgt eindelijk vorm. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg platforms bijkomen. Een monopolist als iTunes (da’s weer een ander verhaal...) is er niet in de streaming markt en partijen als Deezer en Spotify houden elkaar scherp. De diensten lijken in grote lijnen erg op elkaar. Ik gebruik ze naast elkaar, maar leg toch graag kort uit waarom ik Deezer boven Spotify verkies.Eén van de grootste voordelen van streaming - de gigantische bibliotheek - is voor mij gelijk een struikelblok. Ik word al zenuwachtig bij de gedachte van een leeg, wit zoekvlak dat met elke zoekterm de database van 15 miljoen+ tracks voor je doorzoekt. Ik kom dan vaak op dezelfde artiesten uit en begin digitaal te stotteren.

Voor mij is duiding belangrijk, een bibliothecaresse op maat, door de bomen in het bos zien
[en daarin ben je niet de enige, Age. Hier liggen de kansen voor de muziekindustrie, red.]. Functies als ‘similar artists’ zijn fijn, maar zodra je een Deezer-account aanmaakt, koppelt-ie je op Facebook gekoppelde artiesten direct aan je account. Zo staat gelijk een arsenaal aan herkenbare namen in je bibliotheek; dat maakt het kiezen al makkelijker. 1-0 voor Deezer. Banners op de homepage en een DeezerNL Top 10-playlist die beide met één muisklik zijn te bereiken helpen me ook op mijn zoektocht.Waar ik Spotify vaak heel zakelijk (iTunes-achtig) vind, is Deezer veel visueler ingesteld. Meer kleur, mooie focus op albumcovers en strakke bannering maken Deezer een mooie site. U hoort het goed: een site. Eén van de grootste verschillen tussen Deezer en Spotify is dat Deezer browser-based is. Je kunt dus op elk apparaat met internet je account openen en hoeft geen programma te installeren zoals bij Spotify. Nadeel: ik sluit het vaak per ongeluk in mijn browser af. Uiteraard is er ook een offline-mogelijkheid voor je vaste verbinding. Bovendien is er geen maximum aan het aantal offline beschikbaar te maken tracks.Een ander groot verschil is dat Deezer niet met een ‘freemium’-model werkt [dat lijkt me vanuit Deezer gezien een fiks nadeel om nieuwe gebruikers over de streep te trekken, red.]. Je kunt zonder abonnement slechts 30 seconden van elke track luisteren, met uitzondering van de ‘radiostations’, die je kunt luisteren zonder abonnement. Abonnementen zijn er voor €5 en €10 per maand. Naast banners zijn er geen commercials.Streaming is fijn op je laptop, maar ideaal op je telefoon. Spotify heeft een geinige app, maar heeft 1 tabblad voor al je playlists. Deezer biedt je dat in het kopje albums en het kopje afspeellijsten, uiteraard bij de beide diensten in de slimme offline modus (waar láten ze die tracks toch?!). De voordelen die ik hierboven noemde gelden ook voor de app: het ziet er mooi kleurrijk uit en alle muziek die jij als favoriet bestempelt is makkelijk te bereiken. Deezer heeft bovendien ook al een geruime tijd een iPad app.Spotify heeft een grote toegevoegde waarde door de vele verschillende apps. Dat mist Deezer (los van de ingebouwde DJ-mixtafel), maar lijkt me een kwestie van tijd: sinds kort nodigt Deezer ontwikkelaars uit om ook gebruik te maken van de engine en API van Deezer om een app te bouwen. Hier vast een tool om je Spotify-lijst eenvoudig om te zetten naar een handzame Deezer afspeellijst.


Dat laatste heeft Age vast al gedaan. Evenals
Digimuziek, die eerder Deezer onder de loep nam en deze uitgebreide maar heldere vergelijkende tabel opstelde, met daarin Deezer, Spotify, Last.fm, Grooveshark, rara.com en Music Unlimited. Handig! En wat schuift dat nu allemaal voor de artiest? Dat staat onder andere hier en daar (ook via Digimuziek - volg hem op Twitter).

Wat zijn jouw ervaringen met Deezer en Spotify? Ik hoor het graag.

16 opmerkingen:

Mark zei

Ik heb Deezer nooit gebruikt, maar de koppeling met Facebook om je favoriete artiesten te zien, is voor mij absoluut geen voordeel. Ik gebruik Facebook, maar laat daar liefst zo min mogelijk informatie achter. (Ik ben ook blij met mijn pre-Facebook account voor Spotify.)
Verder heb ik niet de indruk dat het verschil zo groot is tussen beide. De iPhone-app van Spotify kan zeker beter, maar werkt in ieder geval goed.
Veel belangrijker voor mij is dat Spotify op dit moment het winnende model lijkt. Zo lang mijn vrienden en de Perfect-playlists op Spotify blijven, zul je mij daar ook vinden.

Roos zei

Ben erg tevreden over Deezer, de web-versie en iPad app. Ik hou van overzichtelijke dingen en Deezer heeft net iets meer nagadacht over zijn design en gebruiksvriendelijkheid. Verder van de catalogus mij bekoren en gebruik ik zeer vaak de off-line module.

Steven zei

@Mark
Wel goed lezen: Deezer importeert je favoriete artiesten vanuit Facebook naar Deezer, zegt dus niet automatisch dat het berichten op je Facebook achter laat.

Mark zei

Dat is ook niet wat ik bedoel. Ik wil op facebook niet laten weten welke bands ik like. Daarom vind ik het niet nuttig.
En als je dat wel zou doen, levert het toch niet meer op dan de tien bands wier naam je toch wel herinneren, vermoed ik zo.

Age zei

Huh?
Als je op Facebook niet laat weten welke bands je like't, krijg je ze uiteraard ook niet in je favoriete artiesten. Dus die functie zou voor jou geen hinder zijn. Prima toch voor de mensen die hem wel gebruiken willen?

Ik weet geen gemiddelde cijfers qua Facebook artiesten likes maar de meesten zullen toch wel meer dan 30 artiesten terugkrijgen van Facebook.

Mark zei

@Age:

Precies wat ik zeg. Daarom heeft die functie ook geen toegevoegde waarde voor me.

Klein pluspuntje voor Spotify: het is te bedienen met de toetsen op mijn toetsenbord (op mijn Mac in ieder geval).

Ik heb niet het geval dat het veel uitmaakt, maar het feit dat Spotify zoveel meer gebruikt wordt, geeft bij mij de doorslag.

Digimuziek zei

Goed stuk Age. Ook bedankt voor het ontdekken van de Spotify->Deezer playlist convertor. Was ik naar op zoek!

Celine Cairo zei

Maar hoe zit het met de artiesten? Verdienen de artiesten ook eens iets aan dergelijke platforms? Dat zou voor mij pas revolutionair zijn.. Niet helemaal gratis, niet 1/3 naar Apple brengen maar gewoon een redelijk bedrag per play. Wie weet hier meer van?

Digimuziek zei

Spotify betaalt momenenteel 0,37 cent per stream. Deezer iets meer dan een cent. Meer info: http://www.digimuziek.nl/nieuws/?s=uitbetalingen

Otto-Jan zei

Nou dan kies ik resoluut voor Deezer, als ze de artiesten 3x meer uitbetalen dan Spotify.

Unknown zei

ik heb geen facebook account dus ook geen deezers......

Age Versluis zei

Inmiddels is er een hoop veranderd. Deezer kondigde een freemium model aan, T-Mobile is vol in de campagne gaan hangen en ook de lay-out is een tikje mooier geworden. Het (her)overwegen waard...

Jacco zei

Ik ben hier in Indonesië overgestapt op Deezer (want Spotify gooide me eruit), en het bevalt me erg goed. Ze hebben iets minder Nederlands spul (b.v. Top Notch-albums), maar zijn ook veel goedkoper dan Spotify. En de collectie is verder vrij vergelijkbaar met die van de concurrent.

Slim van Deezer om in allerlei ontwikkelingslanden te gaan zitten, waar nu de enorme groei plaatsvindt. Alleen doen ze nog vrij weinig met de lokale markt, merk ik. Het gaat vooralsnog meer om alvast de markt betreden, maar heel enthousiast zijn ze nog niet qua reclames of klantenwerving. Ik schreef er een blogje over (plug!): https://jaccohupkens.wordpress.com/2013/03/21/deezer-in-indonesia-lots-of-promise-not-a-lot-of-indonesian-music-yet/

Anoniem zei

Ik ben een artiest en release music wat ook via spotify bv wordt verkocht en deze diensten maken de artiesten volldedig kapot zoas het betaal model er nu uitziet zullen veel [indie] artiesten de handoek in de ring moeten gooien of nog goedkoper de recordingsdoen..Het masteren een heel balngerik process wordt door velen al zelf gedaan waardoor de geluids kwalitiet erg achteruitgaat en we als luisteraar luisteren naar wat vroeger een demo zou worden genoemt Een voorbeeld :een nmr werd op een X dag ongeveer 2500 maal gespeeld de revenues waren euro 1,26 dit zou post spotify een stuk meer zijn als het via de normale kanalen zou verkocht worden ..Ik snap zelf dat streaming wel toekomst heeft maar niet met dit model..Tom York heeft zich niet voor niks daar tegen verzet en dat vrijwel als enige

Anoniem zei

@ Anoniem

En wat is dan volgens jou wel een goed verdienmodel? Ik ga niet voor elk nummer wat ik misschien wil luisteren 0,79 euro betalen zoals op itunes bijvoorbeeld.
en wat betreft de streamingdiensten, ik vind 10 euro genoeg.
De artiesten hebben het zo slecht nog niet als je naar het deezer model kijkt die bijna 1 cent per stream uitbetalen dan kom je dus met die 2500 plays uit jouw voorbeeld op 25 euro.
Als je geen bekende/goedlopende band/artiest bent dan verdien je ook niet veel, logisch. Dit is altijd al het geval geweest.
Als echte artiest moet je het grote geld ook voor een deel uit je optredens halen en daar kan geen stream tegen op

MMC Music zei

Ik verbaas me toch altijd weer dat een blog altijd weer of topic gaat..
Er word geschreven over het gebruik, dan hebben ze het over artiesten of die hun geld krijgen..
Er word geschreven dat er handige tools in zitten, zijn er weer die er weer op reageren dat zij het niets vinden..
Deezer vind ik persoonlijk ook beter vergeleken met Sportify omdat je geen programma hoeft te installeren.
En is goedkoper ook nog.
Het aanbod is gelijk.
Wat sportify niet heeft is dat je je eigen mp3's kunt uploaden en dat deze dan vervolgens ook overal voor je beschikbaar zijn.
Een reactie van omdat andere het gebruiken vind in Sportify goed, tja, das een keuze maar vind het een rare opmerking en heeft niet te maken met de kwaliteit.