9 augustus 2011

@DestineDestine doet het zo (2) - repeteren

Gisteren vertelde gitarist Hubrecht over de ambities van zijn band Destine vanaf Dag 1 (nieuwe single: Stay). Hoe kijken hij en de rest van Destine aan tegen repeteren? Nuttig? Onzin? Hoe vaak? En vooral: met welke reden, intenties en doelen?

Hubrecht: 'In veel bands is het vanzelfsprekend dat je 1 keer per week repeteert. Ik denk dat het goed kan zijn je af te vragen wáárom je de oefenruimte in gaat. Vaak kost een oefenruimte geld, en kun je dat geld ook heel goed op een andere manier besteden. Ik ben zelf nooit een groot fan geweest van hele dagdelen in de oefenruimte doorbrengen. Hoogstwaarschijnlijk omdat ik als gitarist niet goed genoeg ben om er de een na de andere geïmproviseerde solo uit te knallen, misschien omdat ik het gewoon vaak niet efficiënt vind.Bespreek van tevoren waarom je repeteert. Vind je het gezellig om gewoon met je vrienden een beetje bij te kletsen en samen wat liedjes te spelen, wil je samen nieuwe nummers schrijven of wil je bij je huidige reportoire de puntjes op de i zetten om ze nog strakker te kunnen spelen? Ook hier: zorg dat je op 1 lijn zit. Spreek af vanaf en tot welk tijdstip je oefent. Daarmee voorkom je dat je bassist het laatste uur met een zuur gezicht plichtmatig zijn partijtjes afwerkt omdat hij eigenlijk met vrienden de kroeg in zou gaan.

Met Destine schrijven we geen nummers in de oefenruimte, maar in onze homestudios thuis. Als we liedjes af hebben, sturen we elkaar via internet de partijen en studeren deze eerst thuis in. Daarna plannen we een oefensessie in en besteden dan vaak 1 volledige oefensessie van 3 uur aan dat ene nieuwe nummer. Omdat we allemaal ook elkaars instrumenten kunnen spelen, zijn we erg kritisch op elkaar. Maar we weten ondertussen dat die kritiek bedoeld is om de band als geheel naar een hoger niveau te tillen. Als we in de oefenruimte vinden dat we het nummer goed genoeg beheersen, spelen we het liedje pas live.'


Het ging vandaag over repeteren, maar eigenlijk opnieuw over ambitie. Een rode draad. Morgen: optredens. Deze complete serie is aan te klikken en door te sturen met http://bit.ly/Destine.

2 opmerkingen:

Silence is Sexy zei

Wat ook goed werkt wat betreft efficiëntie is de 'eerst spelen, dan zeiken' regel. Als iemand een idee heeft probeer je dat eerst uit, daarna pas praten over of het een goed idee is.

Hubrecht zei

Zeker! Soms staan wij op het punt een 'welles' 'nietes' discussie te gaan voeren in de oefenruimte, en gelukkig komt er dan vaak iemand met de ingeving die jij hierboven noemt. ;) Je kan er uren over discussiëren, maar je komt er pas achter als je het even (een aantal keer) speelt en probeert.