10 augustus 2011

@DestineDestine doet het zo (3) - optreden

Gitarist Hubrecht van het Tilburgse Destine sprak in eerdere delen van deze serie over (gedeelde) ambities en gisteren over repeteren. En wat doe je dan als je voldoende geoefend hebt? Juist: spelen!

Hubrecht: 'Je hebt optredens geboekt voor je band en de tijd is aangebroken om de tourbus in te stappen. Het leven ‘on the road’ kan beginnen! Eén van de grootste frustraties en vooroordelen over muzikanten: ze zijn altijd te laat. Ook hier geldt: heb het er met elkaar over hoe professioneel of vrijblijvend je dit aanpakt. Zie je een optreden als een schoolreisje voor volwassenen, een belangrijk sollicitatiegesprek of, in mijn optiek het gezondste, een mooie combinatie van beide?

Als je als beginnende of jonge band wel eens naar grote festivals gaat, kan het behoorlijk intimiderend zijn: grote bands of artiesten met vrachtwagens vol apparatuur en 10 man crew, gehesen in bedrijfskleding met groot de naam van de artiest op de rug. Wij hebben zelf altijd geambiëerd om qua professionaliteit dit niveau te halen, maar wel binnen een supergezellige sfeer waar je niet als collega’s maar als vrienden met elkaar omgaat. Een professionele crew kost honderden zoniet duizenden euro’s. Dat geld kun je in het begin natuurlijk niet opbrengen. Daarom hebben wij vanaf het begin goed om ons heen gekeken en gezocht naar vrienden en bekenden die het ook leuk vinden om met een bandje op pad te zijn. Het begon met een van onze beste vrienden, die het super vond om voor de lol mee te gaan en onze merchandise te verkopen. Door de jaren heen heeft hij zich steeds meer verdiept in podiumlichten en zo doet hij nu ook onze lichten op Pinkpop of in de Heineken Music Hall. Met wat muzikaliteit en veel inzet kom je een eind. Eenzelfde soort verhaal geldt voor onze tourmanager, geluidsman, monitorman en gitaartech.'
Hier breek ik even in, Hubrecht. Ik begrijp je verhaal en zie dit bij meer bands gebeuren: samen opgroeien. Kan prima werken en natuurlijk is de realiteit dat je in het begin geen cent te makken hebt. Zorg echter wel dat je glashelder bent over je ambities en het kwaliteitsniveau dat je nastreeft, (juist) ook tegen je crew en iedereen buiten de band. Ook deze mensen moet je kunnen afrekenen op broddelwerk en dat kan alleen als ze weten wat van ze
wordt verwacht. Niets vervelender dan misverstanden (of erger: ruzie) met je vrienden over muziek, je band en je carrière. Getuige je verhalen van gisteren en eergisteren zit dat bij Destine wel snor, maar ik ken meer dan 1 band die kapot is gegaan aan vrienden in en om de band en de angst elkaar de waarheid te vertellen. Misverstanden en kleine miskleunen komen genadeloos aan het licht en worden uitvergroot op Pinkpop, in de Heineken Music Hall of precies tijdens die ene belangrijke showcase voor dat geïnteresseerde Japanse label. Vergis je niet: je crew kan morgen bij een ander aan de slag, jij hebt slechts 1 carrière! Ook in de muziekbusiness geldt: you've only got one chance to make a first impression en dat betekent dat je voorbereid moet zijn op het grote werk. Wie die lat niet haalt, binnen of buiten de band, moet thuis blijven.

Morgen, in het laatste deel van deze serie: Hubrecht over management.
Deze complete serie is aan te klikken en door te sturen met http://bit.ly/Destine.

1 opmerking:

Hubrecht zei

Absoluut waar, goede toevoeging! Het is zeker lastig om met vrienden ook op zakelijk gebied samen te werken. Als het lukt is het super, maar als het minder gaat kan het moeilijk zijn de waarheid te vertellen.