1 september 2009

Beep! Beep! doet het zo (2)

Het Utrechtse label Beep! Beep! Back Up The Truck werkt na aanvankelijk enige scepsis samen met torrentsites, zie deel 1 in deze serie. Boudewijn kreeg het lumineuze idee om Beep! Beep!'s webshop te integreren in torrentpagina´s zodat muziekliefhebbers niet alleen super gemakkelijk muziek kunnen downloaden, maar ook met 2 muisklikken de hardcopy in huis halen.

Die uiterst praktische houding, die aansluit bij de beleving en het online gedrag van gebruikers en Beep! Beep!-fans, spreekt mij aan. Boudewijn vertelt hoe ze dat hebben geregeld: "Ons idee hebben we voorgelegd aan de heren van Mininova, die eigenlijk direct enthousiast waren en aan de slag gingen. Dankzij de API van Shopify (die onze webshop hosten - prima service!) en de technische kennis van Mininova kunnen wij nu zeer eenvoudig een torrent aan een webshopproduct koppelen:

Deze service is voor elke Mininova-gebruiker beschikbaar, maar is voor zover ik het weet beperkt tot Shopify. Wanneer een product via Mininova besteld wordt, komt de order dus uiteindelijk binnen in onze eigen shop. Mininova verlangt overigens geen geld of percentage van de opbrengsten van deze deal. Voor hen is het – net als voor ons - een interessant experiment.

In elke torrent stoppen we een digitale flyer waarin we onze filosofie uitleggen en nogmaals de hardcopy aanbieden. In deze .pdf zitten klikbare linkjes die de downloader naar onze webshop brengen:

De presentatie van deze samenwerking koppelden wij aan de release van het nieuwe album van We vs. Death in april van dit jaar. Een week nadat we het persbericht de deur uit hadden gedaan waren er meer dan 40 artikelen verschenen in binnen- en buitenland en was de We vs. Death-plaat een paar duizend keer gedownload. Wat ons betreft een promotioneel succes. De huidige samenwerking rondom het album van The Black Atlantic is wat eenvoudiger van opzet."

Daarover morgen, in het laatste deel van deze serie.

1 opmerking:

bram zei

een paar duizend keer gedownload is natuurlijk tof, maar aangezien het stuk over de integratie van een cd-winkel gaat, is de vraag volgens mij... zijn er nog wat cd's verkocht via de cd-winkel op mininova?