24 september 2009

Symphonica Is Sexy

Ter ere van de eerste verjaardag van het succesvolle album This Ain't Hollywood presenteert Silence is Sexy vandaag met gepaste trots: This is Hollywood. Op deze EP geeft het Cubaanse Royal Republican Orchestra een eigen draai aan 4 klassiekers van deze Utrechtse band.Silence is Sexy-zanger Hendrik-Jan de Wolff en de jonge arrangeur en dirigent Sander Zwiep gingen speciaal voor dit project naar de Cubaanse hoofdstad Havana. Daar werden afgelopen zomer live-opnamen gemaakt in het Amadeo Roldán Auditorium Theater. Omdat aan een dergelijk gewaagd idee natuurlijk een prijskaartje hangt, heeft de band aangeklopt bij het Heinrich Schütz Fonds Voor Toegepaste Compositie. Dankzij een stipendium van dit fonds is deze langgekoesterde droom - zowel van Silence is Sexy als van de arrangeur - in vervulling gegaan.

Arrangeur en dirigent Sander Zwiep: "In dit project heb ik de mogelijkheid gekregen om het gebied tussen klassieke componisten als Bruckner en Bach en de Hollywood-filmmuziek van John Williams (Star Wars, E.T.) en Howard Shore (Lord of the Rings) te verkennen. De meeste mensen zullen hierbij niet meteen denken aan de typische pop-composities van Silence is Sexy, maar mijn generatie wenst niet langer te denken in achterhaalde hokjes als 'lichte' en 'serieuze' muziek." Silence is Sexy-zanger Hendrik-Jan de Wolff kan het nog steeds nauwelijks geloven: "De hele ervaring was onwerkelijk en is als een roes aan me voorbijgegaan. Om mijzelf nu terug te horen met het orkest erbij is fantastisch!"

Precies een jaar geleden schokte Silence is Sexy de traditionele muziekindustrie door hun tweede album 'This Ain't Hollywood' als gratis download uit te brengen in samenwerking met de omstreden torrentsite Mininova. Het album is ondertussen ruim 35.000 keer gedownload. In januari ontving de band op Eurosonic/Noorderslag de Interactive Award voor de vooruitstrevende manier waarop het album werd gepromoot.

Geen opmerkingen: