4 september 2009

Wilde ideeën & nieuwe muziek (31)

Met deze week minstens 5 links die geen enkele ambitieuze muzikant mag missen!
 • First things first: kom je hier graag, veel & vaak? Heb je iets (gehad) aan de tips & trucs, geniet je van de Perfect-compilaties of glimlach je wel 'ns om een filmpje alhier? Doe me een lol en nomineer EHPO voor een Dutch Bloggie. Kleine moeite, groot plezier.

 • Eén van de must-reads van deze week sluit daar mooi op aan: Your Blog Is Your Mothership (via Ernst-Jan). Wat een goed stuk en zó waar voor iedere beginnende muzikant. Internet en marketing anno nu = verhalen vertellen. En voor muziekliefhebbers en fans is er geen beter verhaal dan dat achter jouw muziek en het maken van je album. Opschrijven dus!
 • Letten jullie op, jongens van Only Seven Left? Deze Hilversums-Amersfoortse band deed hier een aantal keer een boekje open over hun promotie en heeft goed nieuws: ze gaan een album opnemen dat begin 2010 moet uitkomen. Ik verwacht dat ze op hun site blog én hier iedereen op de hoogte houden van de taaie maar leuke weg naar de albumrelease, een uitgelezen kans om fans aan je te binden.

 • Neem de volgende tip dan gelijk mee, heren. Ik heb het eerder gezegd en vaak herhaald, privé en in het openbaar: dictatuur is de beste besturingsvorm bij het maken van muziek. Democratie en oeverloos overleg levert slechts middelmaat op, de dood in de pot voor iedere creativiteit. Probeer niet iedereen te behagen, durf onderscheidend te zijn en 'nee' te zeggen. Bob kijkt commercials en merkt hetzelfde op. Goed stuk over de basis van creativiteit.
 • Bob voorspelt ook het onvermijdelijke succes van het e-book en laat in 1 moeite door zien hoe, waar en waarom het misging in de muziekindustrie. Goed geschreven verhaal, knap staaltje marketing en survival-of-the-fittest ineen. Meebuigen en continu aanpassen aan de veranderende omstandigheden blijft het devies.
 • Ook voor BUMA-STEMRA. Daarom is dit op zich goed nieuws: samenwerking met Creative Commons wordt vervolgd. Al blijf ik de concrete uitkomsten voor muzikanten met argusogen volgen. Marco en Pim ook. Heb je ervaringen? Deel ze hier!
 • Over rechten gesproken: dat blijft voor velen een lastig onderwerp. Vandaar dat ik het hier uitgebreid uiteen heb gezet in een informatieve serie ('Wat doet een publisher?'). Maar belangrijke zaken (en dat zijn rechten!) moet je altijd van meerdere, onafhankelijke kanten belichten. Wrijf dus in je handen met de zeer gedetailleerde uitleg die ervaringsdeskundige en muzikant/componist Wouter Siteur online heeft gezet. Gratis, barstensvol links en voorbeelden: je bent in 1 klap bij. Dank voor deze top-tip, Eva!
 • En we zijn er nog niet met must-read links deze week! Hupsakee, een rij súper praktische tips hoe als muzikant Twitter te gebruiken. Bij The Gasoline Brothers zie je wat het oplevert dus waar wacht je nog op?!
 • Van dezelfde site: hoe je anno 2009 je promo aanpakt, hoe je je social platforms onderhoudt en, open deur, waarom het zinloos is je te verzetten tegen de digitale uitwisseling van bestanden en je muziek. Sowieso staat Music Think Tank continu vol goede verhalen (afgelopen weekend nog). Bookmarken dus.

 • Vlijmscherp: waarom kranten niet met de wolven moeten gaan huilen in het bos. Deels is het eigen schuld, dikke bult. Lees eerst dat stuk van Bob, beste uitgevers en journalisten, en dan aan de slag, handen uit de mouwen! Via Mitch.
 • Gratis: Incubate mixtape.
 • Anouk's nieuwe album komt binnenkort uit dus is er weer van alles om te doen, al dan niet gemastermind door platenmaatschappij of management. Ondertussen zegt ze hele ware dingen: “Vroeger ging je niet naar het Conservatorium om beroemd te worden. Daar wilde je naartoe om een bloody goede muzikant te worden of om je diploma te halen zodat je les kon geven. Nu lopen ze er allemaal bij als een fucking rockster. Iedereen heeft het over deals, tekenen en gigs. Maar ga eerst gewoon goede muziek maken, dan komt de rest vanzelf.”

 • Netlabel WM Recordings brengt binnenkort hun 100ste release uit onder Creative Commons-licentie en is daarom op zoek naar een serie covers. Jij kunt ook insturen. Deadline is 25 september, hier meer info.
 • Tip van Frank: The Next Big Sound (TNBS), inzichtelijke statistieken van drukte-rondom-je-band/muziek op internet. Deze week vertelde Beep! Beep! dat het goed gaat met The Black Atlantic, Leon doet hier en overal al wekenlang druk over zijn bandje. 'ns Kijken wat dat dan oplevert bij TNBS: The Black Atlantic vs. The Gasoline Brothers. Leon merkt terecht op dat het jammer is dat TNBS slechts een beperkt aantal platforms monitort en bijvoorbeeld niet Bandcamp, Facebook of een typisch Nederlands fenomeen als Hyves. Gelukkig ken ik mensen die daarmee bezig zijn... A.s. maandag vertellen Stairs To Nowhere hier wat ze hebben aan TNBS.
 • Tot slot: al dat continue gejuich over internet en nieuwe media verdient wel 'ns een tegengeluid. Welkom, muzikant Frank Turner! Ik ben het in grote lijnen oneens met zijn betoog, maar toch is de tip van Roger zeer welkom. Zet je aan het denken.
Mooi, stap ik nu op de pont met vrouw en kinderen. Zin in! Tot maandag.

1 opmerking:

bram zei

mooie post en wijs advies niels. ik had je al genomineerd hoor! :)

ben jij trouwens bekend met de cursussen van MCN?
http://www.muziekcentrumnederland.nl/over-mcn/projecten/mcn-cursussen/