15 september 2009

Palomine doet het zo

Check dit en bekijk deze 49 seconden:


Wow, wat een goed idee! En wat zien die website en het YouTube-filmpje er fantastisch uit! Beiden kreeg ik in mijn mailbox en vond ik te goed om met 1 zin af te doen in Wilde Ideeën, net als die kattebel van Bram gisteren. Dus afzender Levi gemaild. Hij vertelt: "Palomine is een Belgische band. We maken indiepop met een karaktervolle stem. Inspiratiebron voor Palomine (Pal of mine) vormt inderdaad het debuut van Bettie Serveert [Klassieker!]. Na veel airplay op Belgische nationale zenders met ons eerste album, hebben we nu onze tweede klaar."

Debuut Get The Luxurious Big Bath Size verscheen in 2007: "De releaseparty organiseerden we in… een steenkoolmijn (paloMINE). Waarom? Omdat goeie ideeën gratis zijn. Ik kom nog steeds mensen tegen die me zeggen: “Hé, ik was daarbij, dat was te gek!” Kortom: praatjes maken praatjes!"

Voor de release van de opvolger broedde Palomine op een nieuw plan: "Prioriteit is zoveel mogelijk mensen onze muziek laten horen, of ze er nu voor willen betalen of niet. Ons nieuwe album “Attention Alpha” ligt niet onmiddellijk in de winkel, eerst willen we uit ieder land ter wereld een videoboodschap ontvangen. Pas dan, als de wereld verenigd is door muziek, brengen we onze CD uit."

Het project kreeg de naam The World Is Listening en is volledig DIY. In totaal zijn er 194 landen (+ Vaticaanstad). Uit al die landen verzamelt Palomine minstens 1 videoboodschap waarin de deelnemers iets over zichzelf, hun land en de muziek van Palomine zeggen. Op dit moment hebben ze filmpjes uit 62 65 landen ontvangen. Alle filmpjes zijn te bekijken op www.theworldislistening.com. Uploaders krijgen een persoonlijke code toegestuurd waarmee ze de pre-release van “Attention Alpha”, inclusief artwork, onmiddellijk en gratis kunnen downloaden. De leukste filmpjes worden in de clip van single “Never Be The Same” gemonteerd.

En de resultaten? Levi: "We startten de campagne op 20 juli 2009. Anderhalve maand later telt de website meer dan 5.000 unieke bezoeken, met meer dan 24.000 pageviews uit ongeveer 140 landen. Het doel was gemiddeld 1 nieuw filmpje per dag; voorlopig lopen we dus een beetje voor op schema. Moeilijke landen op de wereldkaart zijn ongetwijfeld de onderontwikkelde landen. De internet-infrastructuur is daar niet zoals in het Westen: onbetrouwbare verbindingen, lage snelheden en (relatief) hoge prijzen voor internet. In dit tempo zou het album officieel uitkomen in januari of februari 2010." Levi probeert het proces wat te versnellen door her en der wat rumoer te schoppen rond zijn band en hun originele plan, bijvoorbeeld op Music Think Tank.

Eenvoudige conclusie: dit is een te gek idee, leuk om door te vertellen (marketing anno nu = verhalen vertellen) en niet in de laatste plaats schit-te-rend uitgevoerd! Evenals de Coverclub enkele weken geleden zet Palomine YouTube op een originele manier in om hun muziek te verspreiden. Dat maakt nieuwsgierig naar de makers en hun methodes. Geloof het of niet, maar dit is allemaal huisvlijt! Levi: "Dat filmpje heb ik zelf gemaakt, in Adobe After Effects. De graphics van de website ook. Het technische gedeelte van de website heeft mijn broer Simon verzorgd, die toetsen speelt in de band. We doen alles zelf, anders zou het nogal kostbaar zijn. Steekt enorm veel tijd in, maar we doen het graag. Voorlopig hebben we allemaal nog een full-time baan: ik ben grafisch vormgever bij een drukkerij, Simon is huisarts, Ralf gitaarleraar, Nico drumleraar en David is leraar in het lager onderwijs."

Petje af. Volg Palomine en “The World Is Listening” op Twitter, Facebook, internet en tja, toch ook weer dat vermaledijde MySpace. palomine.bandcamp.com is nog vrij, Levi. Succes en houd me op de hoogte van de ontwikkelingen tot de release van jullie CD!

2 opmerkingen:

Levi zei

Attention Alpha is een feit!

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=172RBI1A

levi zei

Palomine rondt het project af met unieke videoclip: 194 "acteurs" in 1 videoclip!

Link:
http://www.youtube.com/watch?v=5bDQAyP5FWY